Huonekasvit

Tilaatko viherkasveja netistä? Halpa voi käydä hurjan kalliiksi

USA:ssa laittomia viherkasveja takavarikoidaan. Suomessakin kannattaa miettiä, tilaako viherkasveja netistä. Osa viherkasveista on kiellettyjen listalla.

Amerikkalainen Alissa hämmästyi kesäkuun toisella viikolla huomatessaan, miten jännittäväksi ja eksoottiseksi viherkasviharrastus voi mennä.

New Yorkissa asuvan Alissan oven taakse ilmestyi viime torstaina kaksi liittovaltion maatalousministeriön ”agenttia”, jotka olivat aseistautuneet mustilla jätesäkeillä ja keltaisella warning-teipillä.

Viranomaiset ilmestyivät paikalle Alissan netistä tilaaman pennimuori-kasvin vuoksi. Alissa oli tilannut tämän melko tavallisen viherkasvin verkkopalvelu eBayn kautta myyjältä, joka ilmoitti toimivansa Yhdysvalloissa, mutta olikin tosiasiassa eteläkorealainen.

Lue myös: Pennimuori on yksi suosituimmista huonekasveista.

Viranomaiset takavarikoivat hämmästyneen Alissan kasvin, sulkivat sen jätesäkkiin ja veivät tuhottavaksi. Syy oli selvä. Kyseinen myyjä toimi ilman kasvien maahantuontiin vaadittavaa lupaa ja saattoi levittää näin vaarallisia eksoottisia kasvitauteja.

Instagramissa nimellä Apartmentbotanist esiintyvän Alissan saamista kommenteista päätellen samanlaisia takavarikoita on tehty lukuisille muillekin amerikkalaisille viherkasviharrastajille.

Verkko-ostoksia voi tehdä mistä tahansa

Suomessa maatalousministeriö ei tee iskuja ihmisten koteihin, mutta kieltoja on meilläkin. Verkon kautta ei voi ostaa tai tuoda lomamatkalta kotiin mitä tahansa kasveja, vaikka ne päällisin puolin näyttäisivät harmittomilta.

Kasvintuontia valvoo Evira. Kasvinterveysyksikön tuonnista vastaava jaostopäällikkö Sanna Välimäki näkee työssään, että suomalaiset harrastajat tilaavat eksoottisia kasveja, mukuloita ja siemeniä kaikkialta maailmasta. Aasia kiinnostaa esimerkiksi orkideojen kasvattajia. Muodikkaita ilmajuurisia kasveja ostetaan verkon kautta Yhdysvalloista ja Etelä-Amerikasta.

Lue myös: Uusia kasveja syntyy helposti pistokkaista

Viranomaiset eivät valvo tätä touhua ilkeyttään, vaan estääkseen kasvitautien, bakteerien, virusten ja hyönteisten maahanpääsyn.

Sanna Välimäki mainitsee esimerkkinä kotilot ja etanat, joiden munia ei multapaakusta huomaa, ja joka siksi leviää harrastajien käsissä Suomen sisällä alueelta toiselle.

”Yritämme siis estää sellaiset kasvintuhoajat, jotka pystyisivät asettumaan Suomeen ja aiheuttamaan täällä tuhoa. Näihin kuuluvat esimerkiksi hyönteisistä monet jäärät ja taudeista tulipolte.”

Kaupan riskejä ei vielä ymmärretä

Monelle kasviharrastajalle verkkokaupan riskit ovat vielä hepreaa.

Näin voi päätellä siitä, että samat lait ja pykälät koskevat niin yrittäjää kuin maijameikäläistäkin, mutta jälkimmäisten ostoksista löydetään eniten vaarallisia tuhoojia.

”Kyllä se niin on, että yksityisten ihmisten käymä kauppa muodostaa tällä hetkellä suurimman riskin Euroopan kasvinterveydelle. Ja valvonnasta on tullut entistä haasteellisempaa, koska verkkokaupassa toimii kaikkialla maailmassa ja rajan yli liikkuu luonnollisesti paljon myös kiellettyjä tuotteita”, Välimäki sanoo.

Halpa ostos voi tulla kalliiksi

Jos viehättävä viherkasvi tarttuu tänä kesänä matkaan vaikka kreikkalaiselta torilta, ei huolta. EU:n alueelta kasveja ja kasvinosia saa tuoda ja tilailla melko vapaasti muutamia poikkeuksia lukuunottamatta.

EU:n ulkopuolelta tuleviiin ostoksiin tarvitaankin jo asianmukainen lupa.

”Tulli läpivalaisee ja seuloo paketteja Helsinki-Vantaan lentokentällä, ja ottaa yhteyttä meihin havaitessaan ilman lupaa liikkuvia ostoksia. Tasaisin väliajoin tulee vastaan tapauksia, joissa yksityiset ihmiset ovat ajatelleet ostavansa jotain hyvin edullisesti eivätkä ymmärrä, että kasvikauppaan liittyy tiettyjä vaatimuksia”, Välimäki sanoo.

Halpa ostos voi tulla lopulta kalliiksi, sillä Evira tarkastaa epämääräiset tuliaiset. Halvimmillaankin tällainen tarkastus tulee maksamaan 71 euroa.

Välimäki muistuttaa, että taloudellinen riski jää tilaajalle. Myyjä luikertelee siitä helposti irti.

”Moni vaikkapa siemeniä Yhdysvalloista tilaava suomalainen ruksaa automaattisesti pienellä präntätyt kaupan ehdot. Näin he tulevat hyväksyneeksi sen, ettei myyjä ota vastuuta puuttuvista todistuksista. On siis ostajan vastuulla ottaa selville, että paperit ovat kunnossa. Epäselvissä tapauksissa myyjä pitää rahat, mutta siemenet napataan rajalla ja tuhotaan.”

Hedelmäpuiden kanssa on oltava nyt tarkkana

Omenapuuta ei saa tuoda Suomeen mistä tahansa.
© Otavamedia

Välimäki muistuttaa, että Euroopan unionin sisälläkin on tiettyjä kasveja, joita ei saa tuoda Suomeen ilman kasvipassia. Nämä ovat sellaisia kasveja, joiden vihollisia löytyy jostain EU-maasta, mutta ei vielä Suomesta. Puhutaan suoja-alueista.

Lue myös: Vanhan omenapuun voi vielä pelastaa – Älä hanki heti uutta

”Suomi on hedelmäpuita tuhoavan tulipoltteen suoja-aluetta. Siksi tänne saa tuoda omenapuita vain tulipoltteesta vapailta alueilta, ja lisäksi vaaditaan kasvipassi, joka todistaa että kasvatus on ollut valvottua ja puhdasta tulipoltteesta.”

Ruotsista omenapuun voi siis tuoda Suomeen muutamilta alueilta, mutta Tanskasta ei mistään.

Suoja-aluerajoitukset koskevat myös muutamia muita puita, tomaatteja ja pensaita. Lista löytyy Eviran sivuilta.

Näin siis toimit, jos olet epävarma:

Ostajan on siis itse selvitettävä, mistä hän saa hankittua EU:n ulkopuolelta tuleville ostoksilleen kasvinterveystodistuksen. Sanna Välimäki neuvoo hakeutumaan kasvinterveydesta vastaavien viranomaisten sivustolle, mistä löytyvät kaikkien maiden kasvinterveysyhdyshenkilöt maittain listattuna.

 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tilaatko viherkasveja netistä? Halpa voi käydä hurjan kalliiksi

Sinun täytyy kommentoidaksesi.