Huonekasvit

Viidakko, viherseinä ja mummolan huonekasvit – vihersisustaminen on nyt villiä

Viidakkomaisuus, mummolafiilis ja ilmaa puhdistavat kasvit ovat vihersisustamisen tämän hetken trendit. Viherkasveilla sisustaminen on helppoa ja edullista. Nappaa vinkit talteen!

Viherkasvit ovat nyt sisustuksen kuuma trendi. Kauniit kasvit piristävät kodin ilmettä ja puhdistavat huoneilmaa. Lue vihersisustaja Tiina Aroniityn vinkit kodin vihersisustukseen ja sisusta viherkasveilla kotisi.

Sisusta viherkasveilla viidakko
Viidakkomaisuus on nyt muotia viherkasvien asettelussa.

Sisusta viherkasveilla: Mitä enemmän, sitä parempi

Viherkasveista on tullut tärkeä osa sisustusta yhä useammassa kodissa. Siinä missä vielä muutama vuosi sitten vannottiin yhden huolella valitun kasvin nimeen, vihersisustamisen mottona on nyt ”the more the merrier”, eli mitä enemmän, sitä parempi.

Monen kodin ikkunalautoja, seinähyllyjä ja kaapin päällisiä koristaa nyt runsaan vehreä viidakko. Siitä kertovat myös sosiaalisessa mediassa näkyvät #letsjungalize -hashtagit, joiden alla kasveista hullaantuneet esittelevät kuvia viidakoiksi muuttuneista olohuoneistaan.

Mistä vihersisustamisen valtava suosio oikein johtuu?

”Sisustaminen on muuttunut yleisesti rennommaksi ja sallivammaksi. Samalla myös vihersisustamisesta on tullut helpompaa. Kasveilla sisustamisessa ei tarvitse noudattaa tiettyjä lainalaisuuksia, vaan se voi olla millaista tahansa ollakseen hienoa”, vihersisustaja Tiina Aroniitty tietää.

Viherkasvien mukana kotiin tuodaan hyvää oloa ja palanen luontoa. Ilmaa puhdistavat kasvit, kuten kultapalmu ja viirivehka, ovat yksi tämän hetken viherkasvitrendeistä. Kasvit poistavat ilmasta haitallisia epäpuhtauksia ja tuovat happea, jolloin kodin ilma muuttuu puhtaammaksi.

Kekseliäitä ripustusratkaisuja

Runsas viherkasvien käyttö yleistyi joitakin vuosia sitten yrityksissä, joissa työtehoa ja ilmanlaatua haluttiin parantaa viherseinien avulla. Nykyään viherseinien suosio on saavuttanut myös kodit. Vihersisustamiseen keskittynyttä yritystään pyörittävältä Aroniityltä kysytäänkin yhä useammin ohjeita kodin tee-se-itse viherseinän rakentamiseen.

Viherseinä, sisusta viherkasveilla.
Viherseinä on trendikäs ilmanpuhdistaja.

”Monet ovat kiinnostuneita hyödyntämään kodin pinta-alaa kasvien käyttöön. Etenkin seinäpinta-alan käyttäminen sekä erilaiset amppelit ja muut kasvien ripustusratkaisut kiinnostavat”, Aroniitty toteaa.

Amppelit ovat kasvien ripustuksen yksi tämän hetken trendeistä. Makramee-käsityöt ovat vallanneet kodin seinät ja nyt koristeellisista solmuista ja nyöreistä loihditaan amppeleita.

”Tee-se-itse amppelit ovat muutenkin lisääntyneet. Amppelin voi rakentaa vaikkapa nahkalaukusta tai vanhasta purjeesta. Niistä voi loihtia erilaisia asetelmia ripustamalla useampia amppeleita vierekkäin.”

Vihersisustajien suosiossa ovat myös kasvitikkaat, joiden askelmille on kiinnitetty ruukkuja. Kasveja asetellaan nyt rohkeasti uudenlaisiin paikkoihin, kuten kylpyhuoneeseen tai keittiön seinähyllyille. Myös kalusteita käytetään kasvialustoina kekseliäästi, esimerkiksi täyttämällä yksi lipaston laatikoista viherkasveilla.

”Jos kodistaan haluaa viidakon, on pakkokin keksiä uudenlaisia paikkoja kasveille, jotta ne ylipäätään mahtuvat kotiin – pelkät ikkunalaudat eivät silloin enää riitä”, Aroniitty hymyilee.

Sisusta viherkasveilla siis rohkeasti ja kokeilevasti!

Mummolakasvien paluu

Erilaisten viherkasvien yhdisteleminen on vihersisustamisen tämän hetken suurimpia trendejä. Erikokoisia ja erityylisiä kasveja yhdistellään vapaasti asettelemalla yhteen pienet ja isot sekä graafiset ja runsaat kasvit.

”Kaktukset ja viidakkohenkiset kasvit ovat sulassa sovussa vierekkäin. Runsaan ja rehevän peikonlehden kaverina voi olla muotokieleltään jyrkkä ja vähän tylykin anopinkieli.”

Viime vuosien kestosuosikit peikonlehti ja kilpipiilea ovat edelleen yhtä suosittuja. Ilmakasvien suosio on myös kasvussa, vaikka ne eivät tuokaan yhtä paljon vihreää kotiin kuin isolehtisemmät kasvit ja niiden hoitaminen saattaa tuntua vaativalta, sillä ne tarvitsevat runsaasti sumuttelua.

Myös vanhanajan kasvit, ns. mummolakasvit, pitävät suosiossa pintansa.

”Vihersisustamisessa tavoitellaan nyt mummolafiilistä, mikä tarkoittaa vanhanajan kasveja, naruamppeleita ja terrakottaruukkuja. Erilaiset amppelikasvit ovat juuri nyt todella suosittuja.”

Vihersisustaja Tiina Aroniitty tunnustautuu itsekin vanhanajan kasvien ystäväksi. Hänen lempikasvejaan ovat mummolta peritty kiinanruusu ja amatsoninlilja – molemmat pitkäaikaisia kestosuosikkeja, sillä kiinanruusu tuli Suomeen jo 1800-luvulla.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Viidakko, viherseinä ja mummolan huonekasvit – vihersisustaminen on nyt villiä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.