Atsalea on vaativa kaunotar – katso surun lapseksi kutsutun atsalean hoito-ohjeet

Komeakukkainen ruukkuatsalea kukkii pitkään, kun hoidat sitä oikein. Kokeile atsalean kukittamista yhä uudelleen.

Runsaskukkainen ruukkuatsalea on vanha talvella kukkiva huonekasvi. Atsalea alkoi yleistyä meillä 1920–1930-luvuilla, ja siitä saakka kasvi on haastanut hoitajaansa.  Kodin kukat -kirja vuodelta 1961 kuvailee atsaleaa surun lapseksi, sillä niin paljon haasteita on sen kasvattamisessa.

Lue myös: Tunnetko joulukukat? Katso kuvat kuudesta silmänilosta ja valitse suosikkisi

Huolellinen hoitaja kuitenkin pärjää ja saa kasvin kukkimaan jopa uudelleenkin. Tasainen kosteus sekä viileä ja valoisa paikka takaavat varmimmin pitkäaikaisen ilon tästä upeasta pensaasta. Nypi pois kuihtuneet kukat, jotta uusia avautu tilalle. Atsalean suuret kukat eivät pöydälle pudotessaankaan roskaa.

Atsalea-ruukkukukka kaipaa tasaista kastelua

Tärkeintä ruukkuatsalean hoidossa on tasainen kastelu. Jos multa pääsee kuivumaan, tipahtavat avoimet kukat ja nuput. Jos kasvi kuivuu pahasti, varisevat myös lehdet.

Kuivumista ehkäisee, jos huoneenlämmön sijaan tarjolla on kasville puolivarjoisa ja viileä paikka. Myös suora auringonpaiste varistaa kukat, vaikka kasvi valoa kaipaakin.

Jos ruukkumulta vaikuttaa kovin kuivalta, laita ruukku vartiksi vedellä täytettyyn ämpäriin, jotta multa kostuu kunnolla. Konsti tepsii kaikille huonekasveille.

Kasvi ei pidä kuivuudesta, mutta atsalean liikakastelu ei myöskään kannata

Vaikka atsalea ei pidä kuivuudesta, älä kuitenkaan hukuta kasvia liikakastelulla. Seisovasta vedestä sen juuristo ei pidä. Jos kasvin aluslautasella on vielä tunnin kuluttua vettä, se kaadetaan pois.

Atsalean kukittaminen

  • Kastele koko kevät säntillisesti, ja aloita valon lisäännyttyä lannoitus alppiruusuille tarkoitetulla lannoitteella. Jos ruukutat kasvin uudelleen, käytä kukkamullan joukossa kalkitsematonta turvetta tai rodomultaa.
  • Istuta atsalea kesäksi ruukkuineen puutarhaan puolivarjoisaan paikkaan, vaikkapa pesasalustalle. Ulos sisällä kasanut ruukkuatsalea kannattaa istuttaa vasta kesän alussa, kun pakkaset ovat ohi.
  • Kesän ulkona vietettyään atsalea on karaistunut niin, ettei se kylmistä kesistäkään hätkähdä. Jatka kastelua ja lannoitusta loppukesään saakka, jotta pensas rehevöityy.
  • Syksyä kohti vähennä kastelua ja lannoitusta, jolloin kasvi alkaa valmistautua uudelleen kukintaan. Nosta taimi sisälle ennen pakkasia.
  • Uusien nuppujen varmistumiseksi paikan onaluksi hyvä olla valoisa mutta viileä (jopa 5–10 astetta) parin kuukauden ajan. Syyskesällä puutarhassa yölämpötilojen lasku auttaa jo jonkin verran nuppujen muodostuksessa.
  • Lämpöön nostaminen saa huolella hoidetun kasvin kukkimaan.
atsalea

Hanki ruukkuatsalea hieman nuppuisena, niin kukinta kestää pitkään. Vie atsalea ainakin öiksi viileään.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Atsalea on vaativa kaunotar – katso surun lapseksi kutsutun atsalean hoito-ohjeet

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X