Kodinhoito

Kevätsiivous kattilakaapissa

Kurkistus kattilakaappiin paljasti armottoman totuuden. Kulmakaapin perukoilla lymyili läikikkäitä, naarmuuntuneita ja kuhmuisia kattiloita ja kasareita, osa ilman kansia. Nyt on aika lähteä kattilaostoksille.

Suuren valikoiman edessä ei kannata hätääntyä. Kotona pärjää yllättävän vähillä ruoanvalmistusastioilla, kun ne on valittu järkevästi.

Hanki ainakin nämä:

Myös nämä ovat hyödyllisiä:

Kattila lieden mukaan

Sähköliedellä kattilan pohjan on oltava tasainen, jotta energiaa ei mene hukkaan ja ruoka lämpenee tasaisesti. Kaasuliedellä pohjan muodolla ei ole niin suurta väliä. Jos mökillä tai veneessä on kaasuliesi, vanhat, pohjasta epätasaiseksi muotoutuneet kattilat kannattaa vaihtaa vapaa-ajan käyttöön ja hankkia kotiin uudet kattilat.

Teräskattilat

Teräskattila sopii kaikille liesille, mutta johtaa lämpöä melko huonosti. Usein teräskattiloiden pohjassa on käytetty myös alumiinia tai kuparia, jotka saavat ruoan kuumenemaan nopeammin. Maito palaa teräskattilassa helposti pohjaan.

Teräskattila on helppo puhdistaa ja kestää myös konepesun.

Alumiinikattilat

Alumiini on suosittu ja halpa kattilamateriaali, jota käytetään yleensä muihin materiaaleihin yhdistettynä tai pinnoitettuna. Kattilaan tulee helposti värjäytymiä, koska alumiini reagoi herkästi happojen, emästen, ruoan väriaineiden sekä rauta- ja kuparisuolojen kanssa. Värivirheet ovat vain ulkonäöllinen haitta, mutta happamien aineiden valmistamiseen alumiinikattilaa ei suositella.

Alumiinipohjaiset kattilat sopivat valurautaisille keittolevyille ja kaasuliedelle. Keraamisen lieden pintaan alumiinista voi jäädä hopeanhohtoisia jälkiä, joiden poistaminen on hankalaa.

Valurautakattilat

Valurautapinta ruskistaa ruoan kauniisti ja varastoi lämpöä tehokkaasti. Valurautapataa voi käyttää liedellä tai uunissa paistamiseen ja hauduttamiseen.

Valurautaiset keittoastiat ovat painavia ja voivat naarmuttaa tai jopa rikkoa keraamisen liesitason pinnan.

Pesu astianpesukoneessa on ehdottomasti kielletty. Valurauta-astiat pestään käsin kuumalla vedellä, ilman astianpesuainetta. Näin ruostumisen estävä rasvaisuus astian pinnassa säilyy.

Kuparikattilat

Kuparin lämmönkesto ja lämmönjohtokyky ovat huippuluokkaa. Kupariset keittoastiat ovatkin huippukokkien suosikkeja – ja melko arvokkaita kotikeittiöön.

Kupariastiat sopivat kaikille muille liesille paitsi induktioliedelle. Kupariastioita voi pestä astianpesukoneessa, mutta niiden pinta voi muuttua kirjavaksi.

Muovipintaiset kattilat

Yleisin muovipinnoite kattilan pinnassa on teflon. Pinnoitetut kattilat ovat helppohoitoisia ja konepestäviä. Ruoka ei tartu niihin kiinni eikä rasvaa tarvitse juurikaan lisätä.

Pinnoitetut kattilat naarmuuntuvat herkästi. Työvälineiksi sopivat vain muoviset ja puiset kauhat ja vatkaimet.

Teksti: Elisa Johansson

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kevätsiivous kattilakaapissa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.