Kodinhoito

Ruokasooda on siivouksen superaine – näissä paikoissa soodaa kannattaa hyödyntää!

Ruokasooda poistaa hajut, valkaisee pyykin ja irrottaa rasvatahrat. Poimi vinkit, joiden avulla hyödynnät ruokasoodan kodin luonnonmukaisessa siivouksessa ja jopa kauneudenhoidossa!

Ruokasooda kuuluu innokkaiden leipureiden vakiovarusteisiin, mutta tiesitkö, että soodaa voi hyödyntää myös siivouksessa ja kauneudenhoidossa? Näiden vinkkien avulla onnistut.

1. Ruokasooda poistaa hajut matoista

Poista epämiellyttävät hajut matoista ja patjoista ruokasoodan avulla. Matto kannattaa imuroida ylimääräisestä irtoliasta ennen soodakäsittelyä. Sängyssä sattuneet vahingot taas kannattaa pyyhkiä ensin kostutetulla kankaalla.

Levitä soodaa koko matolle tai puhdistettavalle alueelle tasaisesti ja anna sen vaikuttaa vähintään 45 minuuttia. Imuroi sitten matto puhtaaksi.

2. Irrota rasvatahrat ruokasoodan avulla

Tuore rasvatahra saa kyytiä, kun liotat tahriintunutta tekstiiliä ruokasoodalla höystetyssä lämpimässä vedessä. Käsittelyn tarkoituksena on estää rasvaa imeytymästä syvälle vaatteen kuituihin.

Mitä tuoreempi tahra on kyseessä, sen paremmin soodakäsittely toimii. Jos tarha on aivan tuore, sitä voi painella varovasti esimerkiksi talouspaperilla, joka imee enimmän rasvan. Älä hankaa, ettei tahra leviä tai painu syvemmälle tekstiilin kuituihin.

Liotusaika vaihtelee tekstiilistä ja tahrasta riippuen. Lyhimmillään pari tuntia voi riittää, mutta mikäli vaate kestää pitkän liotuksen, voit jättää sen soodaseokseen jopa yön yli. Huuhtele lopuksi hyvin ja viimeistele normaalilla pesulla.

3. Ruokasooda sopii tahranpoistoon

Kankaasta valmistettujen materiaalien puhdistuksessa ruokasoodaa käytetään yleensä vasta puhdistuksen loppuvaiheessa. Esimerkiksi, jos kankaasta valmistettuun tuolinpäälliseen on tullut mehutahra, voidaan tahraa yrittää tuoreeltaan imeyttää puhdistusliinaan.

Kun suurin osa nesteestä on saatu imeytettyä liinaan, voidaan tahran päälle ripotella ruokasoodaa. Soodan annetaan vaikuttaa useampi tunti, jonka jälkeen sooda imuroidaan pois. Tämän jälkeen tekstiili pestään normaalisti puhtaaksi.

Jos tahra on jo ehtinyt kuivahtaa, sitä kannattaa kostuttaa ensin hieman esimerkiksi sumutepullon avulla. Tarkoitus ei ole kastella kangasta läpimäräksi.

ruokasooda sopii siivoukseen

4. Ruokasooda valkaisee pyykin

Ruokasooda on oiva apu pyykin valkaisussa, joskaan sen teho ei yllä kloorin tasolle. Ruokasooda on kuitenkin ympäristöystävällinen vaihtoehto, joten sitä kannattaa ainakin kokeilla.

1–3 ruokalusikallista ruokasoodaa annostellaan pesuainelokeroon tai pesupalloon. Soodaa voidaan käyttää myös samanaikaisesti pesuaineen kanssa. Pyykki pestään tekstiilin ohjeiden mukaisesti.

5. Raikasta pesukone soodalla

Ruokasoodaa annostellaan koneen pesuainelokeroon tai suoraan pesurumpuun veteen sekoitettuna. Sopiva määrä riippuu hajun määrästä ja koneen koosta, mutta kannattaa kokeilla esimerkiksi samaa määrää soodaa kuin käyttäisit pesuainetta puolitäyteen pyykkikoneelliseen.

Käynnistä annostuksen jälkeen 60 tai 90 asteen pesuohjelma ja anna sen käydä loppuun saakka. Ennen kuin kokeilet soodapuhdistusta tarkista sen soveltuvuus pesukoneen käyttöohjeista. Yleensä sen käyttämiselle ei ole mitään estettä.

6. Ruokasooda avaa tukkeutuneen viemärin

Ruokasoodasta ja etikasta valmistettu seos antaa kyytiä viemärin tukoksille. Keino ei luultavasti nujerra pahoja tukoksia, vaan täysumpeutuneen viemärin kohdalla kannattaa turvautua järeämpiin keinoihin.

Viemärin avaus tehdään kaatamalla ensin yksi desilitra soodaa viemäriin ja perään kaksi desiä etikkaa. Kun sooda sekoittuu etikan kanssa, syntyy vaahtoa, joka poistaa viemäriputkesta pienet tukokset ja avaa viemärin. Voit lisätä määriä, jos ohjeannostus tuntuu vähäiseltä.

Anna aineen vaikuttaa viemärissä esimerkiksi vartin ajan ja laske lopuksi perään reilusti kuumaa vettä.

7. Väriliitu irtoaa seinästä soodakäsittelyn avulla

Ruokasoodan lisäksi puhdistukseen tarvitaan pehmeä pesusieni sekä vettä. Huomaa, että puhdistettavan pinnan täytyy sietää hieman kosteutta.

Kostuta pesusienen kulma ja purista ylimääräiset vedet pois pesusienestä niin, että sieni jää vain hieman nahkeaksi. Ripottele tämän jälkeen pesusienen kostutettuun kulmaan hieman ruokasoodaa. Käytä vain vähän soodaa kerrallaan ja lisää tarpeen mukaan.

Seinässä olevaa väriliitutahraa hierotaan kevyesti sienellä. Puhdistettava kohta on hyvä pyyhkiä vielä puhtaalla rätillä, jotta väriliitu ja ruokasooda saadaan poistettua kokonaan seinästä. Kuivaa seinä lopuksi tarvittaessa.

ruokasooda sopii siivoukseen

8. Pinttyneet kahvi- ja teetahrat saavat soodalla kyytiä

Tee soodasta ja vedestä kiinteä tahna, jolla hankaat pinttyneitä kuppeja. Sama käsittely sopii myös tahriintuneen tiskialtaan puhdistamiseen.

Soodatahna käy lisäksi uunin ja hellan puhdistamiseen. Jätä tahna tarvittaessa vaikuttamaan tunnin ajaksi ja hankaa sitten sienen avulla pinnat puhtaiksi. Kokeile uunin puhdistukseen myös soodan, etikan ja sokerin yhdistelmää.

9. Kokeile soodaa hiustenhoidossa

Sooda korvaa hätätilanteessa kuivashampoon. Levitä soodaa hiusten juuriin, hankaa ja anna vaikuttaa minuutin ajan. Harjaa sitten hiukset puhtaiksi.

Soodasta on myös apua, kun hiukset ovat syväpuhdistuksen tarpeessa. Lisää teelusikallinen soodaa normaalin shampoon joukkoon ja pese normaalisti. Sooda irrottaa hiuksia latistavat tuotejämät ja tekee näin hiuksista taas kuohkeat.

10. Soodasta saa oivan kuorinta-aineen iholle

Sekoita yksi osa vettä kolmeen osaan soodaa ja levitä ja pyöritä tahnaa sitten ihollasi. Saat silkinpehmeän vartalon, jolle kelpaa levittää kosteusvoidetta. Saat huomata, miten paljon paremmin voide imeytyy pehmeään ihoon.

Moni vannoo soodan nimeen myös kutinan hoidossa. Soodaa voi sekoittaa esimerkiksi perusvoiteen joukkoon ja levittää seoksen sitten iholle.

Jos ajatus soodavoiteesta ei miellytä, kutinaa voi lievittää myös veden ja soodan seoksella. Levitä seos iholle, anna vaikuttaa hetki ja huuhtele sitten pois. Saman tempun sanotaan myös auttavan karvojen ajelun jälkeiseen ihoärsytykseen.

Lähteet: Health.com, Martat, Siivous.info

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ruokasooda on siivouksen superaine – näissä paikoissa soodaa kannattaa hyödyntää!

Epätietoinen

Missä nämä kommentit näkyvät?

Abdirizak

Se on hyvä ja nauttta hyvalta

Sinun täytyy kommentoidaksesi.