pino villapaitoja pöytätasolla

Hyödynnä lumi ja pakkanen siivouksessa: 3 + 1 toimivaa vinkkiä

Talvipakkasilla kannattaa tehdä kodin perusteellinen siivous, sillä pöpöt saavat kylmässä kyytiä. Kun elohopea laskee miinukselle, tamppaa matot ja anna niille lumipesut. Hyödynnä kylmä sää myös pakastimen sulattamisessa.

Siivous sujuu vaivattomasti, kun annat kylmän ilman tehdä töitä puolestasi. Tarvitset vain aikaa ja hieman viitseliäisyyttä.

1. Anna matolle lumipesu

Matto puhdistuu lumikäsittelyssä alta aikayksikön. Huomaa, että tähän operaatioon tarvitaan kevyttä pakkaslunta, suojalumi ei käy.

Vie matto aluksi ulos pakkaseen ja jätä se sinne puolesta tunnista tuntiin. Levitä matto tämän jälkeen lumelle pintapuoli alaspäin ja tamppaa kevyesti niin, että roskat ja pöly irtoavat. Harjaa matto lopuksi. Herkkäkuituiset matot eivät pidä lumikäsittelystä, mutta tavalliset räsymatot voit huoletta puhdistaa pakkaslumessa.

Lue myös: Missä matot saa pestä ja millaisilla pesuaineilla? 16 asiaa, jotka mattojen pesemisestä pitää tietää

2. Tuuleta vaatteet ja kodin tekstiilit

Villa ja silkki raikastuvat tuulettamalla, joten talvi on hyvää aikaa antaa pesukoneen levätä. Ripusta villapusero henkariin ja vie se ulos pakkaseen pariksi tunniksi.

Myös vuodevaatteet puhdistuvat pakkaskäsittelyssä. Vie peitto ja tyynyt tuulettumaan, kun vaihdat lakanat. Samalla voit puhdistaa koko sängyn. Imuroi petauspatja ja patja ja vie ne sitten ulos pakkaseen. Jätä ne ulos useiksi tunneiksi. Mitä kylmempi sen parempi, sillä Allergia- ja astmaliitto suosittaa vuorokauden tuuletusta – 18 asteessa. Imuroi patjat lopuksi uudelleen.

Lue myös: Milloin viimeksi pesit peitot ja tyynyt? Näin usein ne pitäisi pestä!

3. Poista sinnikkäät tahrat

Sinnikkäät steariini– ja purukumitahrat saavat kyytiä pakkasessa. Vie tahriintunut tekstiili pakkaseen ja jätä se sinne kohmettumaan pariksi tunniksi. Sitten voit vain raaputtaa kylmenneen töhryn irti. Jos lämpömittari näyttää plussaa, pakastin ajaa saman asian.

Lue myös: Näin poistat 12 yleisintä tahraa helposti: punaviini, huulipuna, veri…

+ Sulata ja siivoa pakastin

Pakkaskeli on helpoin aika sulattaa umpijäätynyt pakastin. Kannat vain pakastimen sisällön parvekkeelle tai ulos ja käännät pakastimen sulatusasetuksen päälle. Vanhemmissa malleissa voit sammuttaa pakastimen toimenpiteen ajaksi.

Pakastimen sulatus talvipakkasilla

Pakastimen sulatus kannattaa tehdä talvipakkasilla. Kuva: Hanna Immonen

Prosessi nopeutuu, jos asetat pakastimen hyllyille muutaman kiehuvaa vettä sisältävän kattilan. Muista suojata lattia pyyhkeillä.

Lähteet: Siivous.info, Allergia- ja astmaliitto

Avainsanat

Keskustelu

Itse kun teen matolle lumipesun, niin laitan sen nurin hangelle ja kävelen sen päällä koko alueen. Sitten mattotelineelle ja tamppaus. Ihana raikastus matolle kerran vuodessa.

Kommentoi juttua: Hyödynnä lumi ja pakkanen siivouksessa: 3 + 1 toimivaa vinkkiä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X