Kodinhoito

Hyödynnä lumi ja pakkanen siivouksessa: 5 toimivaa vinkkiä

Talvipakkasilla kannattaa tehdä kodin perusteellinen siivous, sillä pöpöt saavat kylmässä kyytiä. Kun elohopea laskee miinukselle, on aika ryhtyä hommiin.

Siivous sujuu vaivattomasti, kun annat kylmän ilman tehdä töitä puolestasi. Tarvitset vain aikaa ja hieman viitseliäisyyttä.

1. Raikasta matot pakkasilmalla

Imuroi matot ja vie ne sen jälkeen ulos pakkaseen tuulettumaan.

Lumipesua ei suositella, koska lumessa on aina mukana pienhiukkasia ja nokea, näyttää se kuinka puhtaalta tahansa. Lumessa tamppaaminen voi myös rasittaa maton kuituja.

Ainoastaan räsymatot voi lumipestä kevyessä pakkaslumessa. Vie räsymatto ulos pakkaseen puolesta tunnista tuntiin.

Jos huoneenlämpöisen tekstiilin altistaa lumelle, lumi sulaa, tekstiili kostuu ja siinä olevat pienet tomu- tai likahiukkaset kiinnittyvät entistä tiukemmin kuituihin.

Levitä kylmettynyt räsymatto lumelle pintapuoli alaspäin ja tamppaa kevyesti niin, että roskat ja pöly irtoavat. Harjaa matto lopuksi puhtaaksi lumesta.

Lue myös: Missä matot saa pestä ja millaisilla pesuaineilla? 16 asiaa, jotka mattojen pesemisestä pitää tietää

2. Tuuleta vaatteet ja kodin tekstiilit

Villa ja silkki raikastuvat tuulettamalla, joten talvi on hyvää aikaa antaa pesukoneen levätä. Ripusta villapusero henkariin ja vie se ulos pakkaseen pariksi tunniksi.

Myös vuodevaatteet puhdistuvat pakkaskäsittelyssä. Vie peitto ja tyynyt tuulettumaan, kun vaihdat lakanat. Samalla voit puhdistaa koko sängyn. Imuroi petauspatja ja patja ja vie ne sitten ulos pakkaseen.

Jätä ne ulos useiksi tunneiksi. Mitä kylmempi sen parempi, sillä Allergia- ja astmaliitto suosittaa vuorokauden tuuletusta -18 asteessa. Imuroi patjat lopuksi uudelleen.

Lue myös: Milloin viimeksi pesit peitot ja tyynyt? Näin usein ne pitäisi pestä!

3. Poista sinnikkäät tahrat

Sinnikkäät steariini– ja purukumitahrat saavat kyytiä pakkasessa. Vie tahriintunut tekstiili pakkaseen ja jätä se sinne kohmettumaan pariksi tunniksi. Sitten voit vain raaputtaa kylmenneen töhryn irti.

Jos lämpömittari näyttää plussaa, pakastin ajaa saman asian.

Lue myös: Näin poistat 12 yleisintä tahraa helposti: punaviini, huulipuna, veri…

4. Karkota tuholaiset

Pakkanen on hyvä ötököiden – turkiskuoriaisten ja koiden – karkottamiseen. Ne saattavat pesiytyä tekstiileihin, joita säilytetään varastossa. 

Varastoidut tekstiilit, kuten matot ja vaattteet, kannattaa siis pakkasella avata ja viedä ulos. Elävistä koista pääsee eroon jo muutamassa pakkasasteessa, mutta kaikki kehitysvaiheet kuolevat vasta noin 30 asteen pakkasessa.

5. Sulata ja siivoa pakastin

Pakkaskeli on helpoin aika sulattaa umpijäätynyt pakastin. Kannat vain pakastimen sisällön parvekkeelle tai ulos ja käännät pakastimen sulatusasetuksen päälle.

Vanhemmissa malleissa voit sammuttaa pakastimen toimenpiteen ajaksi.

Prosessi nopeutuu, jos asetat pakastimen hyllyille muutaman kiehuvaa vettä sisältävän kattilan. Muista suojata lattia pyyhkeillä.

Pakastimen sulatus talvipakkasilla

Pakastimen sulatus kannattaa tehdä talvipakkasilla. Hanna Immonen

Lähteet: Konservaattori Anni Tuominen Konservointikeskuksesta, Siivous.info, Allergia- ja astmaliitto.

Juttua korjattu 14.3.2023: Poistettu suositus muiden kuin räsymattojen lumipesusta.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Hyödynnä lumi ja pakkanen siivouksessa: 5 toimivaa vinkkiä

Ritva

Miten putsaat integroidun pakastimen pölyt?

Täti

Itse kun teen matolle lumipesun, niin laitan sen nurin hangelle ja kävelen sen päällä koko alueen. Sitten mattotelineelle ja tamppaus. Ihana raikastus matolle kerran vuodessa.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.