Kodinhoito

3000 tulipaloa vuodessa! Suomalaiskotien tulipaloihin syynä lähes aina asukkaan huolimattomuus

 Tuhoisa tulipalo voi viedä hengen. Tulipalojen syttymistä voi kuitenkin estää omalla toiminnallaan.

Kotona sattuva tulipalo voi viedä koko omaisuuden ja katon pään päältä. Pahimmassa tapauksessa se vie jopa hengen. Vuosittain suomalaisissa kodeissa syttyy lähes 3000 tulipaloa. Iso osa kotona syttyneistä tulipaloista on ihmisen oman huolimattomuuden aiheuttamaa. Lohduttavaa on, että ne ovat siksi myös estettävissä.  Nämä ovat yleisimmät tulipalon syyt Suomessa.

Lue lisää: Kynttilät, sähkölaitteet, palovaroitin… Näin pidät huolta paloturvallisuudesta ja ehkäiset tulipalot kotonasi

Yleisimmät tulipalon syyt Suomessa

Mitkä ovat yleisimpiä kotona sattuvien tulipalojen syttymissyitä? Entä miten niitä voi pyrkiä ennaltaehkäisemään omalla toiminnalla? Katso alta.

1. Ruoanvalmistus

Tulet kotiin muutaman viinilasillisen jälkeen ja makkarahimoissasi laitat lieden päälle ja aloitat ruoanlaiton. Väsymys kuitenkin yllättää ja sammut sohvalle. Kuulostaako tutulta? Toivottavasti ei. Huolimattomasta ruoanlaitosta johtuvat tulipalot ovat yleisimpiä. Syypää on harvemmin vikaantunut laite, useammin ihminen.

2. Sauna

Yli sata-asteiseksi kuumentuva puuhuone ei kuulosta paloturvallisuuden tyyssijalta. Kuitenkin myös saunassa syttyneiden tulipalojen syy lankeaa vain harvoin väärin asennetun kiukaan piikkiin. Tyypillisesti asukas on itse toiminut virheellisesti ja esimerkiksi kuivattanut tilassa pyykkiä tai jättänyt kiukaan päälle tavararoita. Sauna ei ole varastotila eikä kodinhoitohuone.

3. Takat ja hormit

Tulisijat ja hormit ovat yleisiä tulipalojen aiheuttajia. Hormipalot yleistyvät hormien vanhentuessa ja säännöllisen nuohouksen unohtuessa.

Avotuli on aina riski. Tulitikkuja tulee aina käsitellä varoen eikä kynttilöitä saa koskaan jättää vartioimatta. Ulkotulet luovat talven tullen tunnelmaa pihaan, mutta hallitsemattoman roihun välttääksesi on tärkeää, että tulet sijoitetaan niille tarkoitettuihin telineisiin riittävän kauas syttyvistä rakenteista.

4. Tupakka

Kytevän savukkeen aiheuttama tulipalo johtaa palokuolemaan todennäköisemmin kuin muut yleisistä syistä. Tupakka on ehkä sytytetty pienessä hiprakassa makuuhuoneessa, mutta unen tullessa unohdettu sammuttaa kunnolla. Huolimattomuus tupakanpolton kanssa vaarantaa paitsi itsesi, myös naapurisi.

Voiko tulipaloja estää?

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö Spek:in johtava asiantuntija Kari Telaranta lohduttaa, että omalla toiminnalla on iso merkitys oman kodin turvaamisessa. Ruoanlaitossa ja tupakoinnissa huolellisuus nousee tärkeään asemaan, jotta hellaa tai savuketta ei vahingossa unohda sammuttaa. Myös saunojille Telarannalla on muistutus – saunassa ei saa säilyttää tavaroita.

”Hormipalojen ennaltaehkäisyssä säännöllinen nuohous on puolestaan tärkeää. Takan- ja horminvalmistajan ohjeita kannattaa myös noudattaa huolellisesti”, hän sanoo.

Kaikkia kotona sattuvia tulipaloja ei kuitenkaan pysty estämään. Oli palon syttymissyy mikä tahansa, palovaroittimen merkitystä ei voi korostaa liikaa. Pieni piippaava laite pelastaa henkiä. Telaranta painottaa, että palovaroitin on syytä olla jokaisessa mahuuhuoneessa ja rakennusten käytävillä.

”Kun joulun alla käy isovanhemmilla tai muilla läheisillä, kannattaa samalla reissulla tarkistaa, että heiltäkin löytyy palovaroittimia kotoa”, hän sanoo.

Onhan sinulla sammutuspeite ja vaahtonestesammutin?

Sammutuspeite ja vaahtonestesammutin ovat tulipalon sattuessa korvaamaton kaksikko.

Jos pahin tapahtuu ja tulipalo syttyy, pää kannattaa pitää kylmänä. Rasvapaloja ei saa koskaan sammuttaa vedellä, eikä sähkölaitteiden päälle saa heittää nesteitä niiden ollessa kiinni sähkövirrassa.

Jos alkusammutus ei kuitenkaan onnistu, tärkeintä on pyrkiä rajoittamaan palon leviämistä.

”Kardinaalivirhe on poistua kerrostalohuoneistosta ja jättää huoneiston ovet auki, jolloin savu leviää porrashuoneeseen”, Telaranta sanoo.

”Tulipalon aikana rappukäytävä toimii ulospääsynä rakennuksen muille asukkaille. Koska myrkyllinen savu on tappavaa, oven auki unohtaminen asettaa samalla kaikki muutkin asukkaat vakavaan vaaraan.”

Juttua varten on haastateltu Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK:n johtavaa asiantuntijaa Kari Telarantaa.

Kommentoi

Kommentoi juttua: 3000 tulipaloa vuodessa! Suomalaiskotien tulipaloihin syynä lähes aina asukkaan huolimattomuus

Jarsse Barsa

Tilanne olisi parempi, jos tulipalojen ennaltaehkäisyyn panostettaisiin yhtä paljon, kuin ylinopeuksiin.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.