Kodinhoito

Ritisevätkö vaatteet pakkasella? 4 kikkaa, joilla kesytät sähköiset vaatteet vaivattomasti

Ilmankosteuden laskiessa sähköisyys lisääntyy. Silloin etikasta tai kosteusvoiteesta voi olla erityistä apua.

Helposti sähköistyvät vaatteet ovat pieni, mutta ärsyttävä riesa talven pakkasilla. Mitä enemmän pakkasta, sitä enemmän vaatteet alkavat ritistä ja tarttua toisiinsa.

Lue myös: Rypyt pois vaatteista ilman silitysrautaa – nämä 5 eri tapaa kannattaa painaa mieleen

On olemassa muutama tapa, joilla sähköisyyden voi kesyttää kotikonstein – oletko testannut jo näitä?

1. Taltuta sähköiset vaatteet suhauttamalla niille etikka-vesiseosta

Moni pitää huuhteluaineen käyttöä turhana, mutta pakkaskeleillä siitä voi olla erityistä hyötyä. Aine nimittäin vähentää vaatteiden staattista sähköisyyttä ja nopeuttaa kuivumista. Huuhteluaineeksi kannattaa kuitenkin valita väkiviinietikka paljon kemikaaleja sisältävien  huuhteluaineiden sijaan.

Lue myös: Onko huuhteluaineen käyttö ihan turhaa? ”Ei!” huudahtaa somevaikuttaja Outi Pyy ja kertoo, millainen huuhteluaine kuuluu pyykinpesuun

Valmista vedestä ja väkiviinietikasta seos sekoittamalla 1 dl vettä ja tilkka väkiviinietikkaa. Kun seosta suihkuttelee vaatteelle suihkepullolla, sähköisyyden pitäisi vähentyä selvästi.

2. Vältä kuivausrummun käyttöä

Kuivuus, korkea lämpötila ja toisiaan vasten hankaavat vaatteet takaavat sen, että vaatteet tulevat kuivausrummusta ulos sähköisinä.

Pakkaskelien aikaan vaatteet on hyvä ripustaa kuivumaan kuivaustelineelle kuivausrummun käytön sijaan. Esimerkiksi kostea kylpyhuone on varsin mainio paikka kuivattaa vaatteita pakkasella, sillä kostea ympäristö estää vaatteita sähköistymästä.

Lue myös: Haiseeko pyykki? Syy on todennäköisesti pesukoneessa – katso 3 tapaa pyykinpesukoneen puhdistamiseen

sähköistyvät vaatteet
Kuivausrummun käyttö on järkevää jättää vähemmälle pakkaskelillä. Kuva: iStockphoto

3. Hylkää tekokuituiset vaatteet pakkaskeleillä

Huonolaatuinen, tekokuiduista valmistettu vaate on alttiimpi sähköistymään. Helposti sähköistyviä materiaaleja ovat esimerkiksi polyesteri, polyamidi ja akryyli.

Jos mahdollista, tekokuituisia vaatteita kannattaa jo lähtökohtaisesti välttää pakkaskeleillä. Suosi  esimerkiksi puuvillaa, pellavaa ja villaa, sillä ne eivät sähköisty. Toki niihinkin usein lisätään synteettisiä materiaaleja sekoitteeksi.

Lue myös: Tarkista pesumerkinnät, ennen kuin peset vaatteesi – tätä pesumerkit tarkoittavat

4. Lisää kosteutta rasvaamalla ihoa

Vaatteet sähköistyvät, koska ne eivät saa tarpeeksi kosteutta. Kuivaa ihoa vasten vaate sähköistyy entisestään.

Siksi kosteutta kannattaakin lisätä, esimerkiksi rasvaamalla ihoa kosteusvoiteella ennen pukemista. Juhlamekon helma ei tartu sukkahousuihin yhtä hanakasti, jos sukkahousujen alle levittää kosteusvoiteen.

Tämä kikka ei kannata niiden vaatteiden kohdalla, joita ei voi pestä käytön jälkeen, sillä rasva luonnollisesti tarttuu vaatteisiin.

Lähteet: Martat.fiCleanpedia

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ritisevätkö vaatteet pakkasella? 4 kikkaa, joilla kesytät sähköiset vaatteet vaivattomasti

Sinun täytyy kommentoidaksesi.