Kodinhoito

5 asiaa, joita siivooja ei koskaan tekisi omassa kodissaan: ”Ihan järkyttävää rahojen ja luonnon tuhlaamista”

Myös kodin siivoukseen liittyy monenlaisia trendejä – joista osa on turhia tai jopa haitallisia. Näistä tavoista on syytä pyristellä eroon, sanoo asiantuntija.

Kodin siistinä pitämiseen on tarjolla jos jonkinlaista niksiä ja vippaskonstia. Osa niistä ovat täysin hyödyttömiä – tai jopa haitallisia.

Kysyimme siivousalan ammattilaiselta ja Koti Puhtaaksi -yrittäjältä Saana Tyniltä, mitä suosittuja siivoustoimenpiteitä hän ei koskaan itse tekisi omassa kodissaan. Tyni listasi myös tuotteet, jotka ovat ammattilaisten ”mustalla listalla.”

Lue myös: Tarvitset vain 1 tunnin ja kodistasi tulee niin siisti, että voisit kutsua kylään jopa valtionvieraan – siivousguru Auri Kanasen neuvoo, miten

1. Puhdistusaineilla lotraaminen

Sosiaalisen median siivouskanavissa on pinnalla trendi, jossa vessanpönttöön sotketaan varsinainen kemikaalicocktail eli kymmeniä eri puhdistusaineita sekaisin. Aineiden annetaan vaikuttaa ja lopuksi pönttö vedetään.

”Ihan järkyttävää tuhlaamista luonnon, aineiden ja rahojen kannalta. Se on kivan näköistä, mutta niin ei todellakaan tarvitsisi tehdä”, Tyni sanoo.

Vessan puhdistukseen riittää yksi aine eli yleispuhdistusaine tai wc:n pesuun tarkoitettu erillinen aine. Ja kun paikat puhdistaa säännöllisesti, ainetta ei tarvitse kuin pienen määrän kerralla.

”Hyvin usein yleispuhdistuksessa pärjää jopa ihan vedellä. Lotraaminen on täysin yliarvostettua.”

2. Useiden eri siivousaineiden hamstraaminen

Valmistajat tuovat markkinoille toinen toistaan erikoisempia siivousaineita erilaisista tahnoista puhdistuskiviin. Moni tuleekin haalineeksi erilaisia puhdistustuotteita kaappien perukoille: tätähän saattaa myös tarvita!

Tosiasiassa arkikäyttöön riittää kolme puhdistusainetta: yleispuhdistusaine, peilin ja lasin pesuun tarkoitettu aine sekä saniteettitilojen puhdistusaine.

”Omatuntoa saa kolkuttaa, jos siivouskaappi pursuaa erilaisia tököttejä ja aineita.”

3. Tietynlaisella mopilla siivoaminen

Monessa suomalaiskodissa on edelleen käytössä narumoppi tai moppi, josta lähtee suikaleita tai nauhoja. Näitä monelle tuttuja siivouskapistuksia myös myydään lähes kaikissa päivittäistavarakaupoissa.

”Narumoppi on väline, jonka tuomitsee koko siivousala. Nämä olisi syytä jättää kokonaan historiaan”, Tyni sanoo.

Syy on se, että kyseiset mopit ovat todellisia bakteeripesiä, jotka vain tuppaavat levittämään likaa ympäriinsä.

Narumoppi on syytä siirtää historian kirjoihin, sanoo asiantuntija.
Narumoppi on syytä siirtää historian kirjoihin, sanoo asiantuntija. © iStockphoto

4. Värillisten ja hajustettujen aineiden suosiminen

Suihkaus sitruksen tuoksuista yleispuhdistusainetta, ja koti tuntuu välittömästi siistimmältä, eikö? Söpöt vaaleanpunaiset suihkepullot kannustavat tarttumaan rättiin, vaikkei sitä ääneen myöntäisi.

Tällaiset tuotteet eivät juuri saa arvostusta ammattilaisilta. Tynin mukaan vuosia alalla olleet eivät edes suostu ostamaan kaupoista siivousaineita, jotka on värikkäitä ja vahvasti hajustettuja.

”Kun mennään ammattitavaraliikkeen siivousosastolle, niin siellä ei olla panostettu ulkonäköön eikä väriin, vaan pelkästään aineen laatuun ja tehoon.”

Lue myös: Tahranpoisto: Näin poistat yleisimmät tahrat helposti – punaviini, rasva, veri…

5. Ihmesienellä tuhraaminen

Tynin mukaan sitä näkee usein, että tahranpoistoon käytetään liian naarmuttavia vermeitä. Esimerkiksi mikrohiova ihmesieni on ollut suosittu siivousväline jo pitkään, vaikka sitä pitäisi käyttää harkiten. 

”Sillä tehdään tuhoja yllättävän paljon. Moni ajattelee, että tämähän toimii kenkiin tai pinttyneisiin kaapin oviin. Kyllähän se toimii, kun se hioo pinnan kokonaan pois.”

Tyni muistaa nähneestä ihmesienen tuhoja esimerkiksi korkeakiiltoisissa kaapinovissa, jotka ovat olleet käsittelyn jälkeen vain yhtä naarmua.

Juttua muokattu 20.9.2022: Lisätty 3. kohtaan narumopin lisäksi mopit, joista lähtee suikaleita ja nauhoja.

Kommentoi

Kommentoi juttua: 5 asiaa, joita siivooja ei koskaan tekisi omassa kodissaan: ”Ihan järkyttävää rahojen ja luonnon tuhlaamista”

Aino69

Tässä artikkelissa oli hyviä huomioita, mutta en pidä siitä kun tämän kaltaisissa kevyissä jutuissa sanotaan, että ”omatuntoa saa kolkuttaa…” Eihän se ole asiakkaan vika, että moneen eri käyttötarkoitukseen tehdään pesuaineita, ja eiköhän se ole jokaisen oma asia milloin omatunto alkaa kolkuttaa. Jokainen haluaa kuitenkin huoltaa omaisuuttaan asianmukaisilla aineilla ja välineillä. Väite siitä, että pelkästään kolmella eri aineella pärjää (wc-puhdistusaine, yleispesuaine ja lasinpesuaine) ei vaan yksinkertaisesti pidä paikkaansa. Joskus vaaditaan esim. kalkkia poistavia aineita tai putsataan niin pinttyneitä tahroja, ettei yleispesuaine riitä. En putsaisi maton tai sohvan tahroja yleispesuaineella. Jotkin pinnat kuten marmori, eivät välttämättä kestä yleispesuainetta. Olen todennut muuten puhdistuskiven olevan todella näppärä ja tehokas tuote ja käytän sitä jatkossakin surutta ilman omantunnontuskia.

ARSILI

Toimittajat voisivat vihdoin luopua siivousjutuissa rätti sanan käytöstä. Haastateltavalta asiantuntijalta voisi kysyä oikeat termit, jos itse ei tiedä.

Sanni-Täti

”kemikaalicocktail” kymmeniä eri puhdistusaineita sekaisin, Kuka tuollaisia oikeasti käyttää, tuskin kovinkaan moni.

Itse käytän narumoppia ja laitan aina käytön jälkeen pesukoneeseen 60 asteen ohjelmalla, monta vuotta siivonnut lattiat samalla mopilla. Yhtälailla vaatteisiin jää pöpöt, sukkiin ja kaikkiin ja ei niitäkään sitten voi käyttää jos levittää pöpöjä!
Kai ne siis, voi pestä vaatteet..

Muiden pintojen siivoukseen käytän jonkinlaisia mikrokuitu liinoja, ne on paksuja sellaisia ja todella kestäviä. Samalla lailla puhdistusliinat pesukoneeseen käytön jälkeen.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.