Kodinhoito

5 asiaa, joita tuholaistorjuja ei koskaan tekisi kodissaan – tästä säilytystavasta kannattaa luopua välittömästi

Tavaroiden säilyttäminen pahvilaatikoissa tai käytetyn sohvan ostaminen ovat tapoja, joilla voi tajuamattaan aiheuttaa tuholaisongelman.

Tuhohyönteiset, kuten sokeritoukat ja turkiskuoriaiset, kiusaavat monia kotitalouksia Suomessa. Esimerkiksi paperitoukat ovat uudistalojen yleistyvä vitsaus, joka on romahduttanut arvotalojen hintoja Norjassa.

Jos haluaa parhaansa mukaan välttää tuholaisten pesiytymistä omaan kotiin, tiettyjä asioita kannattaa välttää. Myös torjunnassa voi tehdä mokia, jotka hankaloittavat tuholaisista eroon pääsyä.

Kysyimme Tuholaistorjunta Täystuhon asiantuntija Sanna Oinoselta, mitä asioita hän ei koskaan tekisi omassa kodissaan.

Lue myös: Oletko muuttamassa? Näin varmistat, ettet vie kodin tuholaisia vanhasta asunnosta uuteen – tämä kriittinen virhe voi vesittää koko projektin

1. Pahvilaatikoiden säilyttäminen kotona

Kun nettikaupasta tulee pakettitoimitus, moni jättää avatut pahvilaatikot pyörimään eteiseen. Näin ei tulisi missään nimessä tehdä, sillä huokoisten pahvilaatikoiden mukana voi kulkeutua tuholaisia kotiin nettikauppojen keskusvarastoilta. Pahvilaatikot tulee hävittää välittömästi.

Oinosen mukaan turhan tavaran säilytys pahvilaatikoissa on muutenkin tapa, josta kannattaa luopua.

”Se lisää ötököiden piilopaikkoja ihan tarpeettomasti.”

2. Kuiva-ainekaapin jättö oman onnensa nojaan

Jos tilaa tai tuo mausteita ulkomailta, pakettien sisältö olisi hyvä tutkia ennen niiden työntämistä kuiva-ainekaappiin. Juuri nyt yleisimpiä keittiön tuholaisia ovat keittiökoisat ja riisihäröt, jotka voivat kulkeutua kotiin kuiva-aineiden mukana.

”Ei nyt välttämättä tarvitse jokaista uutta pakettia syynätä, mutta kun sen nostaa kaappiin, olisi hyvä seurailla paketin tilannetta, jos siellä alkaa jonkinlainen vilinä käymään”, Oinonen sanoo.

Jos ötökkähavainnon tekee varhaisessa vaiheessa, siihen pystyy vielä hyvin reagoimaan. Mutta jos ötökkäpopulaatio ehtii hiljakseen levitä laajemmalle keittiöön, ongelmaa ei välttämättä korjata enää omilla toimilla, Oinonen sanoo.

Suomessa elintarvikkeiden turvallisuutta seurataan hyvin tarkkaan, mutta ulkomailta tilatut tuotteet eivät kulje saman ketjun kautta. Esimerkiksi ulkomailta tulleita mausteita voi säilyttää muutaman viikon pakasteessa varmuuden vuoksi.

Oinosen mukaan erityisesti riisihäröt ovat tehneet paluun suomalaisten keittiöihin viime syksynä.
Oinosen mukaan erityisesti riisihäröt ovat tehneet paluun suomalaisten keittiöihin viime syksynä. © iStockphoto

3. Torjunta-aerosoleilla sumuttelu

Kun kotoa löytyy ikäviä vipeltäjiä, moni kunnostautuu torjunta-aineiden käytössä ja alkaa suihkia myrkkyjä sinne sun tänne. Oinonen varoittaa, että marketista ostettavien myrkkyjen käytöstä ei tulisi tehdä tapaa.

”Tähän törmää harmillisen usein. Kuluttajapuolen aineita voi käyttää esimerkiksi muuton yhteydessä, eli tehdä vanhassa asunnossa ja uudessa asunnossa jonkun kevyen käsittelyn, mutta näiden aineiden käyttö pitäisi malttaa jättää siihen”, Oinonen sanoo.

Syy on se, että kuluttajapuolen myrkyt voivat olla pitkällä aikavälillä terveydelle haitallisia.

”Pitäisi varoa, ettei joudu tällaiseen kierteeseen, että suihkuttelee aerosoleja muutaman viikon välein.”

4. Pehmustettujen kalusteiden osto käytettynä

Oinonen sanoo, että hänellä on korkea kynnys ostaa pehmustettuja kalusteita käytettynä. Niissä on korkea riski epätoivotuille salamatkustajille, kuten lutikoille, turkiskuoriaiselle ja paperitoukille.

”Jos sellaisen hankkii, olisi vähintäänkin hyvä säilyttää sitä tietyn aikaa joko ulkovarastossa tai muoviin käärittynä.”

Jos löytää riittävän ison pussin, kalusteen voi kääriä sen sisään ja suihkauttaa perään torjunta-ainetta, ja antaa kalusteen olla muutaman päivän suljetussa pussissa ennen sisään nostamista. Huolellinen imurointi kannattaa myös.

Jos taloyhtiön roskalavalla tai häkkivaraston käytävällä on joku hylätty kaluste, se on hylättynä luultavasti hyvästä syystä.

”Sieltä ei missään nimessä kannattaisi mitään ottaa, ellei ole satavarma, että taloyhtiössä ei ole jonkunlaista tilannetta päällä, miksi kalusteita hävitetään.”

5. Pölypussin paikoilleen jättäminen

Jos yrittää hävittää kodin tuholaisia imuroimalla, pölypussia pitäisi aina imuroinnin jälkeen viedä suoraan ulkoroskikseen. Muuten eloon jääneet tuholaiset pääsevät tehokkaasti ryömimään pois pölypussin sisältä, ja imurointi on ollut turhaa.

Kommentoi

Kommentoi juttua: 5 asiaa, joita tuholaistorjuja ei koskaan tekisi kodissaan – tästä säilytystavasta kannattaa luopua välittömästi

Sinun täytyy kommentoidaksesi.