Kodinhoito

Sähkö on nyt ennätyskallista – tässä 5 arkista tapaa, joilla voit pienentää sähkölaskuasi välittömästi

Sähkön kallis hinta puhuttaa asumismuodosta riippumatta – miten kuluja saisi pienennettyä itse? Kysyimme asiantuntijalta neuvoa, millä tavoin sähkössä voi säästää parhaiten.

Moni sähkönkulutustaan tarkkaileva on tottunut sammuttelemaan valoja tai huolehtimaan, että sähkölaitteet eivät ole turhaa päällä.

Pienetkin energiansäästöteot ovat hyväksi luonnolle, mutta syy pulleaan sähkölaskuun ei usein ole huolimattomasti sammutetuissa valoissa. Kodin pahin sähkösyöppö löytyy yleensä muualta.

Kysyimme Motivan asiantuntija Päivi Suur-Uskilta, millä arkisilla teoilla voi vaikuttaa eniten sähkölaskun hintaan.

”Oikeasti yhtä helppoa kikkaa ei ole. Jokaisen laitteen kohdalta pitää ottaa käyttöön se energiatehokkain tapa”, Suur-Uski linjaa.

Esimerkiksi valojen kohdalla tämä tarkoittaa siirtymistä kokonaan led-valojen käyttöön, mikä säästää energiaa tehokkaasti. Sillä on isompi merkitys kuin jatkuvalla valojen räpsimisellä.

Suurin vaikutus energiansäästöön on kuitenkin kokonaiskuvalla.

”Oleellisinta on se, että kaiken arkisen sähköä säästävän tekemisen pitää muuttua rutiiniksi”, Suur-Uski sanoo.

1. Kodin lämmitys vie eniten energiaa

Lämmitys aiheuttaa suomalaisissa kodeissa sähkölaskun suurimman menoerän. Tätä kulua on lähes mahdotonta kitkeä talvisin, mutta pienemmästä sähkölaskusta haaveilevan kannattaa miettiä, voisiko kodin huonelämpötilaa alentaa 20-22 asteeseen.

”Sitä ei usein muisteta tehdä, koska lämmityskulua ei ole erikseen kirjattuna sähkölaskussa, vastikkeessa tai vuokrassa”, Suur-Uski sanoo.

Esimerkiksi kylpyhuoneen lattialämmityksen ei tarvitse olla jatkuvasti täydellä teholla, vaikka se auttaakin kosteudenpoistoon. Kytke lattialämmitykset kokonaan pois keväällä, kesällä ja silloin, kun olet pois kotoa useamman päivän.

Löytyykö kotoasi lattialämmitys? Se on arjen luksusta, joka näkyy sähkölaskussa. Kuva: iStockphoto
Löytyykö kotoasi lattialämmitys? Se on arjen luksusta, joka näkyy sähkölaskussa. Kuva: iStockphoto

2. Vähennä vedellä lotraamista

Nautitko pitkistä kuumista suihkuista? Se luultavasti näkyy konkreettisesti sähkölaskussa, sillä lämmin vesi kuluttaa erittäin paljon energiaa.

Turhaa suihkussa seisoskelua kannattaa siis välttää, ja hana on hyvä sulkea saippuoinnin ajaksi. Todellinen säästäjä opettelee nauttimaan viileistä suihkuista.

3. Suosi pyykinpesussa ilmakuivausta

Arkisilla pyykinpesutavoilla voi vaikuttaa siihen, paljonko energiaa kuluu. Esimerkiksi pyykkiä kannattaa pestä vain täysiä koneellisia, ja silloinkin kannattaa suosia matalan lämpötilan pesuohjelmaa.

Kuivausrumpu on arkea helpottava kapistus, mutta runsaasti energiaa syövä laite sekin. Ahkeran kuivausrummun käytön sijaan on hyvä pohtia, voisiko pyykit ripustaa silloin tällöin ilmakuivumaan.

Ilmakuivaus ulkona on energiatehokkain tapa kuivata vaatteet. Kuva: iStockphoto
Ilmakuivaus ulkona on energiatehokkain tapa kuivata vaatteet. Kuva: iStockphoto

4. Jos saunot, sauno järkevästi

Saunan lämmitys on ihanaa, mutta useita kertoja viikossa toistuva saunaharrastus voi tulla kalliiksi. Saunomisesta ei tarvitse – eikä kannatakaan luopua kokonaan, jos saunoo hiukan järkevämmin.

Energiatehokkainta on saunoa 70-80-asteisessa sähkösaunassa. Sitä kuumempi sauna voi viedä 20-30 prosenttia enemmän sähköä. Sähkösaunaa ei myöskään kannata seisottaa päällä tuntitolkulla.

5. Kiinnitä huomiota ruoan valmistukseen

Keittiön kodinkoneet kahmaisevat sievoisen siivun kotitalouksien sähkölaskuista. Suur-Uskin mukaan energiatehokkaimpia laitteita ovat yleensä pienet pöytäkodinkoneet, kun taas kylmälaitteet, liesi sekä uuni kuluttavat eniten sähköä.

Lue myös: Liian kylmä pakastimen lämpötila näkyy sähkölaskussa – näin mittaat lämpötilan helposti

Pienillä arkisilla ruoanlaittotavoilla voi siis olla merkitystä. Vesi kannattaa lieden sijaan kiehauttaa vedenkeittimessä, ja ruokaa lämmittäessä kannattaa huomioida uunin esilämpö. Sähköä säästyy jopa 15 prosenttia, kun ruoan laittaa lämpenevään uuniin.

Laitteiden kohdalla silläkin on väliä, kuinka vanha sähkölaite on. Uudet kylmälaitteet ja pesukoneet kuluttavat selvästi vähemmän kuin 10–20 vuotta vanhat laitteet. Perinteiseen lieteen verrattuna induktioliesi vie sähköä 40 prosenttia vähemmän.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Sähkö on nyt ennätyskallista – tässä 5 arkista tapaa, joilla voit pienentää sähkölaskuasi välittömästi

Sinun täytyy kommentoidaksesi.