Kodinhoito

5 väitettä tahranpoistosta, jotka eivät pidä paikkaansa – koskee niin pinttyneitä tahroja, hajuja kuin harmaantuneita vaatteita

Tahrojen syntymistä on miltei mahdoton ehkäistä, mutta tekstiilin loppu ne eivät missään nimessä ole.

Kumosimme viisi tahranpoistoon liittyvää väitettä, jotka eivät pidä paikkaansa tai ole koko totuus. Oletko törmännyt näihin väittämiin?

1. Ei ole olemassa useimmille tahroille sopivaa poisto-ohjetta

Ei totta. Poista syntyneet tahrat nopeasti. Tahraa voi yrittää imeyttää kosteaan kangas- tai froteepyyhkeeseen. Käsiastianpesuaine on pätevä yleistahranpoistoaine, se toimii hyvin varsinkin ruokatahroihin. Toinen hyvä konsti on nestemäinen pyykinpesuaine. Käsittele tahra ja huuhtele. Käytä viileää tai haaleaa vettä.

2. Tahroja ei saa pois ruokakaapin aineilla

Ei totta. Ruokasoodalla voi valkaista ja poistaa tahroja valkoisista tekstiileistä. Laita 1–3 ruokalusikallista pesuainelokeroon pestessäsi pyykkiä tai sekoita tilkka vettä soodan sekaan, hiero tahraan ja anna vaikuttaa. Suolaa voi ripotella keon tuoreen nestetahran päälle, se imee nesteen itseensä. Kuuma vesi irrottaa hankalia marjatahroja. Etikka raikastaa pyykin huuhteluaineen asemesta.

3. Harmaantunut vaate ei muutu takaisin valkoiseksi

Osittain totta, mutta paljon on tehtävissä. Valkoiset tekstiilit menettävät kirkkautensa, jos niitä pesee vain nestemäisellä pyykinpesuaineella. Niissä käytetään ainoastaan optisia kirkasteita. Valkaisevat ainesosat puuttuvat, koska ne pilkkoutuvat nestemäisessä olomuodossa.

Pelasta harmaantunut valkopyykin käyttämällä valkaisevia jauheita. Yksi pesu ei välttämättä riitä, mutta jokainen pesukerta valkaisee pyykkiä. Valkaisevista ainesosista saa parhaat tehot irti, kun valkopyykin pesee 60 asteessa tai jopa korkeammassa. Kuivata valkopyykki mahdollisuuksien mukaan ulkona auringossa, sillä aurinko kirkastaa pyykkiä.

4. Pinttynyt tahra ei lähde pois

Osittain totta, osa vanhoista tahroista ei lähde ollenkaan mutta osan voi saada pois. Pinttyneen tahran pois saaminen vaatii enemmän aikaa, lämpöä, hankausta ja puhdistusainetta. Eli jos tekstiili vain kestää, pidennä liotusaikaa, kokeile toista pesuainetta ja kuumempaa pesulämpötilaa kuin hoito-ohjeessa sanotaan. Et häviä mitään, jos vaihtoehto on se, että vaate jää käyttämättä tai menee roskiin. Toista käsittely tarvittaessa.

Huomioi, että jos tahraa poistaa liian rajuilla aineilla tai metodeilla, tahra saattaa levitä, sen ympärille voi muodostua rengas, tai tekstiilin väri voi vaaleta tai sen pinta muutoin vaurioitua.

5. Ikävät hajut ovat kiinni tekstiileissä

Ei totta. Aloita huolellisella tuuletuksella. Anna tekstiilin olla ulkona useita päiviä. Toinen vaihtoehto on laittaa tekstiili muovipussissa pakastimeen. Jos materiaali kestää vettä, valmista tuuletuksen jälkeen seos etikasta ja vedestä. Täytä 10 litran ämpäri lähes täyteen vettä ja lisää noin puoli pulloa etikkaa. Upota tekstiili ämpäriin likoamaan. Jos haju on mieto, liotusajaksi voi riittää puoli vuorokautta tai vuorokausi. Jos haju on voimakas, tekstiilin voi antaa liota jopa muutaman päivän. Pese märkä tekstiili liotuksen jälkeen pesukoneessa mahdollisimman korkeassa lämpötilassa.

Menetelmä tepsii tupakan lisäksi muihinkin hajuihin, kuten homeen tai eläinten hajuihin tai yleiseen tunkkaisuuteen.

Lue myös Anna.fi:stä: Tahrasuola: Testasimme, miten myrkytön tahranpoistoaine toimii – katso, kuinka pinttymät irtosivat paidoista ja termospullosta!

Tahranton valkoinen paita henkarissa, jota käsi pitelee
© iStockphoto

Jutun asiantuntijoina Marttojen kotitalous­asiantuntija Niina Silander, vaatehuoltoon erikoistunut muotikouluttaja ja toimittaja Kaisa Virtanen ja ammattisiistijä Saana Tyni Koti Puhtaaksi -siivouspalvelusta.

Kommentoi

Kommentoi juttua: 5 väitettä tahranpoistosta, jotka eivät pidä paikkaansa – koskee niin pinttyneitä tahroja, hajuja kuin harmaantuneita vaatteita

Sinun täytyy kommentoidaksesi.