Kodinhoito

Lasiin jää aina pesun jälkeen rantuja ja 6 muuta ikkunanpesuun liittyvää väitettä, jotka eivät pidä paikkaansa – tiesitkö nämä?

Kevätaurinko paljastaa armottomasti ikkunoiden likaisuuden. Mursimme myytit, jotka tulevat usein vastaan ikkunoita pestessä.

Ikkunanpesu on monelle tuttu, vuosittain toistuva juttu. Silti puuhaan liittyy jos jonkinlaista myyttiä, jotka eivät välttämättä pidä paikkaansa. Kävimme yleiset väitteet läpi ja kumosimme ne.

Väite 1: Ei ole väliä, milloin ikkunat pesee

Yleinen ohje on, että ikkunat on hyvä pestä kahdesti vuodessa: keväällä ja syksyllä. Keväällä pesupuuhiin ei kannata ryhtyä ennen kuin lakaisukone on käynyt puhdistamassa kotikadun katupölystä. Maalla katupölystä ja sen lakaisemisesta ei tarvitse murehtia.

Väite 2: Ikkunat voi pestä säässä kuin säässä

Pese ikkunat, kun aurinko ei porota lasiin kirkkaalta taivaalta. Aurinko kuivaa pesuveden ikkunan pinnalle ennen kuin sitä ehtii pyyhkiä, ja lasiin voi jäädä rantuja. Ikkunoita ei myöskään kannata pestä sadesäällä tai viimaisena kylmänä päivänä.

Väite 3: Ikkunanpesu­aine on pakko ostaa kaupasta

Itse tehty pesuaine voi olla aivan yhtä tehokas kuin kaupasta löytyvä aine. Näin kertoo Kuluttaja-lehden testi, jossa verrattiin kaupan ikkunanpesuaineita ja koti­tekoisia seoksia. Itse tehdyt seokset osoittautuivat yhtä hyviksi – ja halvemmiksi – vaihtoehdoiksi kuin kaupan tuotteet.

Valmista helppo ikkunanpesu­aine Marttaliiton ohjeella. Laske ämpäriin tarvittava määrä vettä ja sekoita joukkoon muutama pisara astianpesuainetta. Lisää joukkoon vielä halutessasi etikkaa. Etikka kirkastaa lasit tehokkaasti.

Väite 4: Ikkunaan jää aina pesun jälkeen rantuja

Jos ikkunaan jää rantuja, käytä enemmän pesuainetta ja vaihda se usein. Jos lasta vinkuu lasia vasten, pesuainetta on liian vähän ja osa kumista pyyhkii kuivaa lasia. Silloin lika jää lasiin. Likainen lasi kahisee hieman aluksi. Kun kahina loppuu, lika on irronnut ja lasi on valmis lastattavaksi.

Vedä kuivaimella tasaisia yhdensuuntaisia vaaka- tai pystyvetoja. Kuivaa kuivain jokaisen vedon jälkeen. Aloita uusi veto hiukan edellisen vedon päältä. Ole nopea, ­jotta ikkuna ehdi kuivua.

Tarkista, että kuivaimen kumi on hyväkuntoinen. Kumi hapertuu ajan saatossa, jolloin lasta alkaa jättää jälkiä. Pyyhi mahdolliset rannut lopuksi kuivalla liinalla, pyyhkeellä tai säämiskällä.

Väite 5: Ikkunanpesu on valtava urakka

Aina ei tarvitse pestä kaikkia ikkunoita. Pese välillä vain sisimmät ja uloimmat ikkunalasit, joihin likaa kertyy eniten. Tämä helpottaa pesemistä etenkin, jos ikkunoita on vaikea avata ja sulkea, ikkunoita on paljon tai niissä on monta lasia.

Väite 6: Korkealla kerrostalossa asuva ei voi pestä ikkunoita itse

Kerrostalossa asuva voi pestä ikkunat itse, mutta muista: Peset sitten ikkunoita tai parvekkeen laseja, ei pitäisi ikinä nousta jakkaralle, jos ikkunoita tai laseja ei yllä muuten pesemään. Riski pudota on suuri.

Parempi vaihtoehto on ostaa jatkovarrellinen ikkunalasta tai kokeilla, napsahtaako nykyinen lasta esimerkiksi mopin jatkovarteen. Kun varteen saa parikymmentä senttiä lisää, pesun voi tehdä lattialla seisten.

Väite 7: Ikkunoista ei saa pieniä tahroja pois, vaan pitää pestä koko lasi

Pienet tahrat saa pois pesemättä koko lasia. Pelkällä vedellä kostutettu mikrokuituliina tekee ihmeitä. Tuoreet tahrat saattavat lähteä jopa täysin kuivalla mikrokuituliinalla.

Lue myös Anna.fi:stä: Riikka, 40, sai loistoidean ja tarjoaa nyt sosiaalista siivousta: ”Puhuimme asiakkaan elämäntilanteesta samalla, kun jynssäsin kylpyhuonetta”

Nainen pesee ikkunaa
© Pekka Holmström

Asiantuntijat: Siivousalan yrittäjä Saana Tyni Koti Puhtaaksi -palvelusta, Marttaliiton neuvonnan johtaja Teija Jerkku ja ikkunanpesun ammattilainen Hannu Similä Kirkaslasista.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Lasiin jää aina pesun jälkeen rantuja ja 6 muuta ikkunanpesuun liittyvää väitettä, jotka eivät pidä paikkaansa – tiesitkö nämä?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.