Kodinhoito

Allergisen siivousvinkit

Allergisen kodin tulee olla hajuton, puhdas ja raikas.

Mitä enemmän kodissa on tavaraa, sitä enemmän on pölylle tilaa laskeutua. Kodista karsitaan siis kaikki allergiaa aiheuttavat tekijät.  Lemmikit ja tupakansavu eivät sovellu allergisen kotiin. Erityistä huomiota kannattaa kiinnittää tekstiilien valintaan ja tavaroiden säilytysratkaisuihin.

Allergiakodin valinnat

Tekstiileiksi allergiakotiin sopivat sileäpintaiset ja helposti pestävät materiaalit.

Mattoja tarvitaan vain muutamia ja niiden tulee olla ohuita sekä helposti puhdistettavia. Sohvien ja muiden pehmeiden kalusteiden pintamateriaaliksi sopivat nahka, sekä sileäpintaiset, tiheäkudoksiset tekstiilit. Unohda untuvat ja höyhenet.

Vuodevaatteiden materiaalina parhaita ovat 60 asteessa pestävät sileät puuvillaiset tai satiiniset lakanat. Muista silitys ja mankelointi, se vähentää pölyn tarttumista tekstiilien pintaan.

Jotkin viherkasvit voivat pahentaa allergiaoireita. Irtotavarat säilytetään kannellisissa laatikoissa ja vitriineissä.

Pidä huoneilma 21-22 asteen lämpöisenä, makuuhuoneessa hieman alhaisempana. Ilmanpuhdistin auttaa pienhiukkasten poistamisessa.

Allergiakodin siivous

Allergisen kodissa ei ole yhdentekevää miten siivous hoidetaan. Siivous sujuu allergiaystävällisesti, kun muistaa muutaman hyvän vinkin.

Hanki allergiaystävälliset siivousvälineet ja -aineet. Mikrokuituinen siivousliina on hyvä valinta. Vältä hajusteita ja väriaineita ja käytä suojakäsineitä.

Siivoa säännöllisesti niin vältyt suursiivouksen haitoilta. Pyyhi pölyt päivittäin suurilta pinnoilta nihkeällä liinalla ja kerää irtoroskat lattioilta. Siirrä tavarat paikoilleen.

Viikoittain huoneisto imuroidaan ja kun pöly on laskeutunut, pyyhitään se perusteellisesti kaikilta pinnoilta.

Imuroi myös patjat ja tuuleta vuodevaatteet. Vaihda lakanat viikon-kahden välein. Hanki tehokkain ilmansuodattimin varustettu pölynimuri. Vaihda pölypussi ja suodattimet riittävän usein. Keskuspölynimuri sopii allergiakotiin.

Lattia pyyhitään nihkeällä siivousliinalla ja pesutilat pestään miedolla pesuaineella.

Tuuleta huoneisto siivotessa hyvin. Vältä kuitenkin tuulettamista siitepölyaikana.

Pari kertaa vuodessa tehtävässä suuremmassa siivouksessa pestään huoneiston katot, seinät sekä kaapistot. Myös ilmanpoistoventtiiit puhdistetaan huolellisesti.

Lähteet ja lisätietoa allergisen kodin siivouksesta: Hengitysliitto, Allergia- ja astmaliitto ja Marttaliitto.

Teksti: Senja Jääskeläinen

Kommentoi

Kommentoi juttua: Allergisen siivousvinkit

Pölypussit

Vinkkinä myös, että pölypussit kannattaa nykyisin hankkia netistä. Esim. http://www.polypussit.com -sivustolta saa lisää infoa asiasta. Säästää pölypussien hinnoissa ja ostotapahtuma on huomattavasti vaivattomampi.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.