Kodinhoito

Oho, millainen muutos! Ammattijärjestäjä Ilana Aalto jakaa vinkin, jolla kodin saa järjestykseen kuin taikasauvan heilautuksella – eikä vinkki ole tavaroiden piilottaminen

Etkö jaksa tai ehdi siivota kotia ennen vieraiden tuloa? Ammattijärjestäjä Ilana Aalto vinkkaa, miten siistit kodin yleisilmeen yksinkertaisella kikalla: pinoamisella.

Tiedätkö tunteen, kun vieraat ovat saapumassa ja koti on hyrskyn myrskyn? Moni ratkaisee tilanteen piilottamalla tavaroita kasseihin ja laatikoihin vaatekomeroihin tai saunaan, missä ne eivät osu vieraiden silmiin.

Tästä tavasta voi kuitenkin seurata ongelmia.

Sekalaista tavaraa sisältävän kassin purkaminen on aikaa vievää ja raskasta. Usein ne jäävätkin purkamatta, ja tavaroita ei löydy, kun niitä tarvitsisi.

”Älkää piilottako tavaraa, vaikka iskisi paniikki”, ammattijärjestäjä Ilana Aalto neuvoo.

Piilottamisen sijaan tavarat kannattaa Aallon mukaan kasata pinoiksi. Pinoaminen käy nopeasti ja lopputulos näyttää siistiltä. Aalto kertoo, miten homma hoituu.

Lue myös: Kiillota tiskipöytä huomion varastamiseksi ja 14 muuta järjettömän nerokasta niksiä kodin pikasiivoukseen – Kotilieden lukijat paljastavat

kirjat epäsiistissä pinossa
Kirjapinoistakin tulee siistit, kun tasaat reunat suoriksi. © Kristiina Kurronen

Kaaos kuriin pinoamalla! Näin se toimii

Kodin tasoilla seilaa usein kirjoja ja papereita ja muuta sälää. Aloita pikasiivous heittämällä pois ilmiselvät roskat ja viemällä helposti järjesteltävät tavarat omalle paikalleen.

Loput tavarat voit ajan puutteessa kasata siistiin pinoon.

Laita alimmaiseksi pinoon painavat ja isot kirjat, lehdet tai vaikka lautapelit. Kasaa pienemmät paperit päälle ja epämääräisen muotoiset roippeet päällimmäiseksi.

”Itse kerään esimerkiksi lasten askartelusilpun ja lelut päällimmäiseksi. Nuorimmaisellani on kaikenlaisia projekteja, kuten käsitöitä ja leikkejä. Kun kaikki on yhdessä pinossa, oloni helpottaa heti.”

Jos pöydällä on paljon vaikeasti pinottavaa sälää, kokeile kerätä esineitä tarjottimelle. Kokonaisuus ei näytä yhtä epäsiistiltä, kun tavaroille antaa selkeät rajat.

Pinoaminen toimii myös puolipitoisille vaatteille ja tiskeille. Katso videolta, miten järjestys syntyy Aallon vinkeillä:

Lue myös Anna.fi:n juttu: Perheenäidille valkeni tapa, jolla mikään tavara ei jää enää esille lojumaan – tätä on dymotus

Jos vahinko on jo tapahtunut: Miten purkaa isot tavarakassit?

Aalto tunnustaa itsekin joskus piilottaneen tavaraa vieraiden silmiltä esimerkiksi viemällä niitä keittiöstä makuuhuoneeseen.

Jos siis olet joskus sortunut tavaroiden piilottamiseen, älä huoli.

”Neuvon yleensä, että pura kassia ajastimen kanssa vartti kerrallaan, jotta se ei tunnu niin raskaalta. Tavarakassi kannattaa myös laittaa näkyvälle paikalle, jotta sitä ei pääse unohtamaan.”

Aallon mukaan raivoisa hätäsiivous on ylipäätään merkki siitä, että ihmiset asettavat kodin siisteydelle turhan kovia vaatimuksia.

Onko se loppupeleissä niin vakavaa, jos juhlien aikaan lastenhuoneen lattialla on legoja? Voisiko lasten askartelupajan jättää pöydälle lojumaan juhlien ajaksi?

”Kerran joku otti minuun yhteyttä ja sanoi, että on hirvittävän kuormittunut, kun tavarat pitää laittaa aina heti käytön jälkeen paikoilleen. Se on ihan järjetön vaatimus. Ei tavarat voi olla koko ajan paikoillaan.”

Ammattijärjestäjä Ilana Aalto kirjoittaa Paikka kaikelle -blogia.
Ammattijärjestäjä Ilana Aalto kirjoittaa Paikka kaikelle -blogia. © Ilana Aalto

Kommentoi

Kommentoi juttua: Oho, millainen muutos! Ammattijärjestäjä Ilana Aalto jakaa vinkin, jolla kodin saa järjestykseen kuin taikasauvan heilautuksella – eikä vinkki ole tavaroiden piilottaminen

Sinun täytyy kommentoidaksesi.