Ammattijärjestäjä kertoo, millainen on paras säilytyslaatikko – varo kuitenkin tätä sudenkuoppaa

Hyvät säilytyslaatikot takaavat sen, että jokaiselle tavaralle löytyy kodista järkevä paikka. Ammattijärjestäjä muistuttaa, että turhaa arkistointia on syytä välttää.

Järkevät säilytysratkaisut ovat avain kodin järjestykseen: mitä toimivampia säilytyslaatikoita kotoa löytyy, sitä todennäköisemmin koti pysyy siistinä ympäriinsä seilaavasta irtoroinasta.

Mutta millainen on kaikkein paras säilytyslaatikko? Erilaisia vaihtoehtoja on runsaasti, mutta Kodin kevennys -ammattijärjestäjä Tarja Kappin mukaan tietyt ominaisuudet ratkaisevat sen, onko laatikko hyvä ja ajaako se asiansa.

”Säilytyslaatikoissa kannattaa suosia muovisia, läpinäkyviä, kannellisia, pinottavia ja sulkumekanismiltaan tiiviitä laatikkoja. Hyvä lisä on reilun kokoinen nimikoimisalue tai pahvinen nimikointikyltti”, Kapp kiteyttää.

säilytyslaatikko

Läpinäkyvä kannellinen muovilaatikko on ammattilaisen valinta. Kuva: iStockphoto

Nimikoimiskyltit on hyvä olla mieluiten kahdella eri sivulla: sekä laatikon lyhyellä että pitkällä sivulla. Tämä takaa sen, että tavaroita etsiessä laatikon sisällön näkee ulkopuolelta jo ensisilmäyksellä.

Kappin mukaan läpinäkyvyys helpottaa ja nopeuttaa tavaroiden löytämistä, pinottavuus säästäää tilaa ja tiiviisti suljettava kansi estää erilaisten tuhohyönteisten pääsyn laatikkoon.

Lue myös: Ammattijärjestäjän vinkit: näin saat kaiken hyödyn irti säilytystilastasi

Huomiota kannattaa kiinnittää myös tavaroiden koon ja laatikon hyvään suhteeseen: esimerkiksi papereille kannattaa hankkia laatikko, johon mahtuu A4-kokoinen arkki. Kirjoille korkeintaan keskikokoinen laatikko, sillä iso laatikko täynnä kirjoja on liian painava liikuteltavaksi.

Säilytyslaatikoiden hankinta edessä? Kiinnitä huomiota tavaraan

Ennen säilytyslaatikoihin satsaamista Kapp neuvoo kiinnittämään huomiota yhteen asiaan: paljonko tavaraa tosiasiassa on. Suomalaiset – kuten myös muut länsimaalaiset – omistavat liikaa tavaraa.

Säilytysratkaisut eivät siis ole ratkaisu, jos todellinen ongelma on liiallinen tavarapaljous.

”Pyri aina ennen kaikkea vähentämään tavaroita ja minimoi säilytettävän tavaran määrä.”

Lue myös: Eroon tavarasta: 1–7-metodi tyhjentää laatikot kuin itsestään

Vuosikymmeniä vanhoja esineitä, papereita tai muuta sälää ei tarvitse arkistoida pimeisiin varastoihin ja kaappeihin, ellei tavaralla ole selvää tunnearvoa. Tähän moni sortuu.

”Kirjastot ja museot säilyttävät ja arkistoivat – sinun ei tarvitse”, Kapp sanoo.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Ammattijärjestäjä kertoo, millainen on paras säilytyslaatikko – varo kuitenkin tätä sudenkuoppaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X