Kodinhoito

Kumminpäin aterimet ja huuhdellako vai ei? Asiantuntija kertoo, kuinka astianpesukone täytetään oikein – ja paljastaa, mitä koneeseen ei missään nimessä kannata laittaa

Astiapesukoneen täyttö ei aina ole selvää pässinlihaa – onhan se kahnausten kestoaihe monissa perheissä ja parisuhteissa. Kotiliesi loi täydellisen oppaan astiapesukoneen täyttöön.

Astiapesukoneen täytön voisi luulla olevan helppo nakki. Mutta jos sen tekee väärin, astiat voivat jäädä pesusta huolimatta sotkuiseksi tai kalliit keittiövälineet voivat mennä jopa pilalle.

Maa- ja kotitalousnaisten kehityspäällikkö Marita Suontausta opastaa, kuinka astianpesukone täytetään tehokkaasti ja oikein – tämän jutun lukemalla saatat oppia jotain uutta!

Ole tarkkana astioiden sijoittelun kanssa

Monelle tutuin nyrkkisääntö on se, että lautaset ja muut isot astiat sijoitellaan koneen alakoriin. Tämän lisäksi kaikkein likaisimmat astiat kannattaa laittaa alas, koska vesisuihkun paine suuntautuu sinne voimakkaana.

Lasien, muovikippojen ja muiden kevyiden astioiden paikka löytyy puolestaan yläkorista. Tiesitkö, että useimmissa astianpesukoneissa yläkorin korkeutta voi säätää? Tämä toiminto on erityisen hyödyllinen silloin, kun peset koneessa korkeita viinilaseja.

astianpesukoneen täyttö
Kaikkein likaisimmat astiat kannattaa laittaa alakoriin, koska vesisuihkun paine suuntautuu sinne voimakkaana. © iStockphoto

Ei ole yhdentekevää, miten päin aterimet pesee

Uusissa pesukoneissa on aterimille oma hylly, vanhemmissa perinteinen kori. Haarukat, veitset ja lusikat kannattaa lajitella niin, että esimerkiksi haarukat ovat omassa tietyssä nurkassa. Pesemisen kannalta sillä ei ole merkitystä, mutta aterimien lajittelu koneeseen nopeuttaa koneen tyhjentämistä.

Ei ole myöskään yhdentekevää, miten päin aterimet laitetaan koriin. Teräosa laitetaan aina ylöspäin, sillä toisin päin pestäessä aterimet ovat korin pohjalla supussa, eikä vesisuihku pääse puhdistamaan tehokkaasti.

Ethän lastaa konetta liian täyteen?

Suontaustan mukaan tyypillisin virhe konetta täyttäessä on lastata se liian täyteen. Jos liian tiheään asetellut astiat heilahtelevat suihkuveden voimasta päällekäin, ne todennäköisesti jäävät likaisiksi.

Toinen huono tapa on pestä puoliksi tyhjiä koneellisia. Astianpesukoneen käyttö on kaikkein ekologisinta ja taloudellisinta, kun pesee vain täysiä koneellisia.

Lue myös: Sähkö on nyt ennätyskallista – tässä 5 arkista tapaa, joilla voit pienentää sähkölaskuasi välittömästi

Ikuisuuskysymys: esihuuhtelu vai ei?

Moni on oppinut esihuuhtelemaan astiat ennen koneeseen laittoa, mutta useimmiten se on täysin turhaa. Nykyaikainen ohjeistus on, että ruoan tähteet kipataan biojätteeseen, ja astiat laitetaan huuhtelematta koneeseen.

Pari poikkeustilannetta kuitenkin on.

”Jos on kahden hengen talous, ja astiat seisovat koneessa pitkään ennen pesua haisemassa, sitten astiat voi huuhdella. Mutta muuten tapa vain lisää lämpimän veden kulutusta”, Suontausta sanoo.

Todella likaiset astiat, kuten lasagnevuoat kannattaa aina liottaa tiskialtaassa ennen koneeseen laittamista, jotta ne tulevat varmasti puhtaaksi.

Pesukonekin kaipaa pesua

Suontausta muistuttaa, että astianpesukonekin kaipaa välillä pesua. Hän pesee koneen itse kerran kuussa astianpesukoneen puhdistustabletilla. Likaveden poistumisaukolla olevan ritilän voi pestä samalla.

Lue myös: Astianpesukoneen puhdistus: Katso helpot ja tehokkaat vinkit tiskikoneen puhdistukseen

astiapesukoneen täyttö
Esipesu on tapa, joka on syytä jättää historiankirjoihin useimmissa kodeissa. © iStockphoto

Älä laita näitä koneeseen

Ihan kaikkea astianpesukoneessa ei voi pestä. Moni on tottunut laittamaan esimerkiksi puulastat pesukoneeseen, mutta puiset keittiövälineet halkeilevat ja vääntyvät helposti konepesussa.

Huonosti käy myös veitsien terille. Huippuhyvälle kokkiveitselle ei kannata tehdä karhunpalvelusta laittamalla sitä tylsistymään astianpesukoneeseen.

Valurautaiset pannut ja padat kannattaa suosiolla pestä käsin. Ne voivat ruostuvat ja tahria muita astioita koneessa. Myös pinnoitetut pannut on parasta tiskata käsin, jotta ne kestävät käytössä mahdollisimman pitkään.

Ohuet juomalasit voi laittaa koneeseen, kunhan huolehtii, että ne eivät pääse heilumaan tai mikään ei kaadu niiden päälle. Kristalliset astiat pestään käsin.

Lämpöherkkä muoviesine voi myös kärsiä astianpesukoneen lämmöstä. Ne kannattaakin pestä aina yläkorissa, koska koneen lämpövastukset sijaitsevat usein alla.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kumminpäin aterimet ja huuhdellako vai ei? Asiantuntija kertoo, kuinka astianpesukone täytetään oikein – ja paljastaa, mitä koneeseen ei missään nimessä kannata laittaa

Lukija893495

Meillä laitetaan kaikki terävät veitset aina terä alaspäin koriin. Taustalla tapaus, jossa lapsi törmäsi avonaiseen tiskikoneeseen, kaatui veitsenterään ja menehtyi. Saimme tästä ikuisen trauman.

Lukija499085

Puuro ja peruna ei kyllä irtoa lautasista tai kattiloista ilman esipesua. Meillä ainakin palaa kiinni ap-koneessa. Tietty jos on niin pieni kone tai iso perhe, että kone pyörii heti ruokailun jälkeen, huuhtelua ei tarvitse.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.