Kodinhoito

Asunnon loppusiivous jakaa mielipiteitä – nämä kaikki paikat sinun on siivottava, kun muutat pois

Loppusiivous saattaa aiheuttaa erimielisyyksiä vuokranantajan ja asukkaan välille. Näin teet kaikkia osapuolia tyydyttävän siivouksen.

Vuokra-asuntoon tehtävä loppusiivous voi aiheuttaa harmaita hiuksia, kun on aika muuttaa. Kuinka tarkasti asunto täytyy todella syynätä mopein ja rätein ennen lähtöä?

Isännöintiliiton tiedotteesta selviää, että puutteellinen loppusiivous on useimmiten vuokrasuhteissa vakuuden pidättämisen syy. Tapauksia ratkotaan jopa Kuluttajariitalautakunnassa saakka.

”Tietysti jokaisella on oma käsitys siitä, mikä on siisti, mutta kyllä asuntoa pitäisi siivota asumisen aikana, ja se pitäisi jättää siivotuksi, kun muuttaa pois. Se tarkoittaa esimerkiksi, että kaikki pinnat on puhdistettu ja tahrat poistettu, kalkkipinttymät ja muu lika pesty kylpyhuoneesta huolella ja keittiössä rasvainen uuni puhdistettu kunnolla sisältä ja ulkoa”, kertoo Isännöintiliiton toimitusjohtaja Mia Koro-Kanerva tiedotteessa.

Kokosimme Isännöintiliiton ohjeen perusteella yhteen parhaat tärpit, joilla teet kaikkia osapuolia tyydyttävän loppusiivouksen.

Lue myös: Oletko vuokraamassa asuntoa? Nämä asiat kannattaa tietää vuokrasopimuksesta

Loppusiivous
Mikäli loppusiivousta ei ole tehty sovitulla tavalla, voi vuokralainen joutua maksamaan korvauksia vuokranantajalle.

Vuokralaisen tulee pitää asunto siistinä koko vuokrasuhteen ajan

AHVL:n eli asuinhuoneenvuokralain ja hyvän vuokratavan mukaan vuokralaisen tulee hoitaa asuntoa huolellisesti, eli esimerkiksi siivota siellä säännöllisesti.

Pois muuttaessa vuokralaisen vastuulle kuuluvat muun muassa

Asunto, kaapit, lattiat ja pinnat tulee vuokrasuhteen päättyesssä pyyhkiä ja roskat viedä. Kaappien hyllyjen ja laatikostojen on oltava pyyhityt. Kylpyhuonetiloissa pesualtaat ja WC-istuin on pestävä.

Vuokralaiselle kuuluvat muut tilat, kuten esimerkiksi varasto, tulee luovuttaa tyhjennettynä tavaroista.

Mikäli asunnossa on sauna, tulee lauteet puhdistaa. Jos asuntoon kuuluu parveke tai terassi, on vuokralaisen tehtävä pitää se puhtaana. Myös mahdollinen asuntoon kuuluva piha tulee pitää yleisilmeeltään siistinä.

Lue myös: Muuttajan muistilista – 15 asiaa, jotka jokaisen muuttajan pitäisi muistaa tehdä!

Loppusiivous
Lieden ja uunin puhdistus kuuluvat pois muuttavan vuokralaisen vastuulle.

Entä, jos loppusiivous ei tyydytä vuokranantajaa?

Vuokranantajalla on velvollisuus huolehtia siitä, että asunto luovutetaan uudelle vuokralaiselle siistissä kunnossa.

Jos edellinen vuokralainen ei ole siivonnut asuntoa vaadittavalla tai sovitulla tavalla, vuokranantaja huolehtii omalla kustannuksellaan siivouksesta. Vuokranantaja voi olla oikeutettu saamaan edelliseltä vuokralaiselta vahingonkorvausta siivouksesta aiheutuneista kustannuksista.

Vuokranantajan täytyy huolehtia siitä, että lähtevää vuokralaista pyydetään kohtuullisessa ajassa lopputarkastuksesta siivoamaan asunto uudelleen tai korvaamaan aiheuttamansa vahingot. Muutoin voidaan olettaa, että vuokranantaja on hyväksynyt asunnon kunnon puutteineen. Tällaisia puutteita voivat olla esimerkiksi esillä olevien lattia- ja seinäpintojen ja keittiön kodinkoneiden epäpuhtaudet.

Vuokralaisen maksama vuokravakuus turvaa vuokranmaksua, asunnosta huolehtimista sekä muita vuokrasuhteeseen kuuluvia velvollisuuksia. Vakuudesta voidaan pidättää ne kohtuulliset kulut, jotka vuokralaisen omien laiminlyöntien seurauksena ovat vuokranantajalle aiheutuneet. Tällöin vuokralaiselle tulee esittää kirjallinen erittely syntyneistä kustannuksista.

Mikä on asunnon tavanomaista kulumista?

Lähteet: isännöintiliitto.fi, Asuinhuoneiston tavanomainen kuluminen ja asunnon siivous -ohje

Kommentoi

Kommentoi juttua: Asunnon loppusiivous jakaa mielipiteitä – nämä kaikki paikat sinun on siivottava, kun muutat pois

Nainen -52

Siivoan aina asunnon kun muutan.Ikkunat ei ole kuuluneet joka asunnon siivoukseen,eikä ne myöskään ole olleet puhtaat kun olen asuntoon muuttanut.Eikä mitään kuulu jynssätä liika puhtaaksi,suurin osa asuntoon muuttajista siivoaa myös asuntoa oman mieltymyksensä mukaan.Ei ole koskaan tullut mitään negatiivista vuokranantajalta minulle.

Poxx

Ikkunat pitää pestä vain sisäpinnalta ja imuroida välit. Kenenkään ei tarvitse pakkasella yrittääkään vesipesua ikkunan ulommaisille pinnoille.

syysunelma

Jos siivoaa säännöllisesti nuo yllä mainitut, niin ei loppusiivouksessakaan mene pitkään. Ja onhan siistissä kodissa mukava asua.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.