Kodinhoito

Miljoonat ihmiset fanittavat, kun Auri Kananen, 27, siivoaa TikTokissa: ”Olen halunnut tehdä siivouksesta seksikästä”

Miljoonat ihmiset katsovat innoissaan, kun Auri Kananen siivoaa videopalvelu TikTokissa. ”Maailman parhaaksi siivoojaksi” tituleerattu tamperelainen rakastaa siivoamista niin paljon, että puhdistaa faniensa sotkuisia koteja ilmaiseksi.

Videon alussa näkyy niin likainen kahvinkeitin, että katsojaa mietityttää, voiko sitä millään keinolla saada puhtaaksi. Seuraavaksi kuvaan ilmestyvät pesuainepullo, tiskiharja ja kumihanskoilla suojatut kädet, jotka alkavat puhdistaa kodinkonetta oikein kunnolla. Välillä lisätään puhdistusainetta, harjataan kunnolla, huuhdellaan huolella – ja tadaa! Pian törkyinen kahvinkeitin hohtaakin valkoisena.

Pari viikkoa sitten TikTok-videopalvelussa julkaistua videota on katsottu yli 2,7 miljoonaa kertaa. Sillä on yli 400 tuhatta tykkäystä ja kommenttejakin tuhansia.

Lue myös: Kahvinkeittimen puhdistus etikalla ja soodalla – katso ohjeet nopeaan ja helppoon puhdistamiseen

Vaikka videota on katsottu ympäri maailman, siivoavat kädet kuuluvat tamperelaiselle Auri Kanaselle, 27. Tällä hetkellä palveluesimiehenä työskentelevästä Auri Kananen on hyvää vauhtia matkalla ehkäpä maailman suosituimmaksi siivoojaksi.

Aurin siivoustaitoja on ihasteltu useissa kotimaisissa ja ulkomaisissa medioissa. Viimeisimpänä suomalaisen supersiivoojan kädenjälkeä on hehkutettu brittimedia Daily Mailissa, joka tituleeraa Auria ”siivousguruksi” ja ”maailman parhaaksi siivoojaksi”.

Aurin TikTok-videopalvelussa julkaisemat siivousvideot ovat keränneet tämän mennessä yhteensä jo kymmeniä miljoonia katselukertoja. Videota, jolla Auri siivoaa erään seuraajansa kodin veloituksetta, on katsottu yli 50 miljoonaa kertaa.

Lue myös: Tavaroiden karsiminen helposti – 30 tavaraa, jotka voit heittää pois kaapeista tilaa viemästä

Videoita aluksi vain ystävien iloksi

Aurilla on kokemusta siivousalalta jo yli 10 vuoden ajalta. Tällä hetkellä esihenkilötehtäviä tekevä siivousalan ammattilainen putsaa ystäviensä ja tuttaviensa koteja puhtaasta ilosta. Ennen TikTokiin liittymistä Auri Kananen ilahdutti siivousvideoilla vain ystäviään.

”He kannustivat minua liittymään TikTokiin, sillä videot olivat heidän mielestään niin valtavan tyydyttäviä”, Auri kertoo Kotiliedelle.

Suosio on ollut valtavaa sen jälkeen, kun Auri latasi ensimmäisen videonsa sosiaaliseen mediaan kesäkuussa. Nyt seuraajia on jo yli 1,9 miljoonaa.

”Palaute on ollut tosi hyvää. Ihmiset ovat tykänneet todella paljon siivousvideoista”, Auri kertoo.

Viimeisimpänä Auri on alkanut saada kuvia seuraajiensa sotkuisista kodeista, joita hän on tarjoutunut siivoamaan ilmaiseksi. Videoilla Auri esimerkiksi näyttää, kuinka yksinhuoltajaäidin siivoamaton asunto muuttuu hohtavaksi.

Suomessa Auri nousi otsikoihin siivottuaan Tinderissä tapaamansa miehen kotia 12 tunnin ajan.

@aurikatariinaTINDER DATE TO MY TASTE: cleaning his entire house FOR FREE😍 Do you think im crazy? 🥺 ##tinder ##deepclean ##cleaningtiktoks ##scrubbingin ##singlelife♬ First Date – Erotica Chillout Players

Lue myös: Kodeissa on erityisesti 3 paikkaa, joiden siisteys jää helposti huomioimatta

Videopalvelu TikTok on erityisesti nuorten suosiossa. Aurin mukaan hänen siivousvideoidensa perimmäinen tavoite onkin houkutella nuoria kiinnostumaan siivouksesta.

”Nuoria on todella vaikea saada alalle, joten olen halunnut tehdä siivouksesta seksikästä. On hienoa, että kiinnostus siivoamista kohtaan on levinnyt nyt myös muualle kuin Suomeen”, Auri sanoo.

Auri Kananen: 2 asiaa, jotka korjaamalla siivous nousee uudelle tasolle

Siivoaminen on monelle mieluisaa puuhaa, mutta vähintään yhtä monelle se on vain pakollinen paha arjen keskellä. Auri uskoo, että syynä on taidon puute. Hän innostui siivoamisesta itsekin vasta sitten, kun oppi tehokkaan siivouksen salat.

Aurin mielestä suomalaisten siivoustavoissa on eniten pielessä se, että puhdistusaineita käytetään väärin. Aineita käytetään liikaa, vaikka usein vesi ja mikrokuituliina riittäisivät.

”Mitä vähemmän pinnoille jää aineita, sitä puhtaampana ne pysyvät. Pesuaineista jää aina kalvo, johon lika tarttuu”, Auri sanoo.

Vaikka puhdistuksessa joutuisi käyttämään voimakkaita aineita, ne kannattaa aina huuhdella lopuksi pois pinnoilta.

Siivouspalvelut Oy:n palveluesimies Auri Kananen rakastaa siivoamista.
Siivouspalvelut Oy:n palveluesimies Auri Kananen rakastaa siivoamista. Kuva: Auri Kananen

Lue myös: Martta kertoo, toimiiko etikasta ja vedestä tehty yleispuhdistusaine ihan oikeasti

Tavallinen virhe on myös se, että yksittäiseen tahraan kokeillaan lukuisia eri aineita ja toivotaan parasta. Usein olisi ensin syytä tietää, minkä laatuista lika on ja mikä täsmäaine sopii juuri siihen likaan.

”Likaa on kahdenlaista: kovaa, kuten ruostetta ja kalkkia sekä pehmeää, kuten öljyä ja rasvaa. Pehmeään likaan toimii emäksinen puhdistusaine ja kovaan hapan”, Auri kertoo.

Kovan ja pehmeän lian ero on tärkein siivousoppi, jonka Auri opettaa myös omille alaisilleen.

”Siivoojan suurin tehtävä on nähdä, mitä lika on, missä pinnassa se on ja miten se poistetaan.”

Aurin mukaan ongelma on se, että kuluttajille myydään pääasiassa huonekohtaisia puhdistusaineita, kuten keittiö- ja vessanpuhdistajia. Pullon kyljestä ei välttämättä käy ilmi, millaiseen likaan aine tepsii. Ammattipuolella aineet myydään likatyypeittäin.

”Minulta kysytään usein, mikä on paras puhdistusaine, mutta sellaista ei ole.”

Auri Kananen: ”Likaa tulee ja menee”

Yksi asia, jonka Auri haluaisi kaikkien tietävän siivouksesta, on se, että paikkojen putsaaminen voi olla myös helppoa ja kivaa puuhaa.

Kun homma alkaa luistaa oikeilla aineilla ja välineillä, siitä voi alkaa myös tykätä – jopa nauttia.

”Ja kaikkein tärkeintä on, että ei stressaa siivoamisesta. Likaa tulee ja menee”, Auri toteaa.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Miljoonat ihmiset fanittavat, kun Auri Kananen, 27, siivoaa TikTokissa: ”Olen halunnut tehdä siivouksesta seksikästä”

Sinun täytyy kommentoidaksesi.