Ehkäise ja poista paha haju kengistä – ota käyttöön nämä 13 kotikonstia

Jalkahien haju alkaa vaivata ilmojen lämmetessä, kun sukkia käytetään vähemmän kuin talvella. Onneksi hajujen ehkäisyyn ja poistoon on olemassa tehokkaita kotikonsteja.

Pinttynyt jalkahien haju voi olla hankala poistettava, mutta kun otat nämä yksinkertaiset keinot osaksi arkirutiinejasi, säästyt samalta harmilta jatkossa. Ehkäise paha haju näillä vinkeillä!

1. Vaihtele kenkiä päivittäin

Hiki ei sinällään haise, vaan haju muodostuu, kun bakteerit vaikuttavat ihon pinnalla ja kengissä. Bakteerit viihtyvät kosteissa oloissa, joten hikoilevat jalat luovat niille oivalliset olosuhteet.

Kun annat kengille lepopäivän, ne saavat kuivua kunnolla eivätkä bakteerit pääse jylläämään.

2. Käytä sukkia

Sukat helpottavat jalkahikiongelmaa jonkin verran, joten niitä ei kannata hylätä kesälläkään. Hyvä hygienia on kaiken A ja O, joten vaihda sukat vähintään kerran päivässä puhtaisiin ja pese ne käytön jälkeen korkeassa lämpötilassa.

3. Hanki pohjalliset

Hanki pohjalliset, jotka on suunniteltu jalkahikeä ajatellen. Hikipohjalliset tappavat bakteereita, ja estävät näin hajujen syntymistä.

On olemassa tehokkaita kotikonsteja, joilla poistaa paha haju kengistä.

4. Sirottele kenkiin talkkia

Talkki on hyvä kosteuden poistaja ja hajujen ehkäisijä. Sirottele sitä tasaisesti ohut kerros kenkiin ja lisää päivän aikana tarpeen mukaan. Voit tehdä saman tempun myös sukillesi.

5. Pese jalat päivittäin

Tämän pitäisi olla itsestään selvä ohje, mutta yllättävän moni luottaa suihkun valuvan veden tehoon jalkojen pesussa. Todellisuudessa pelkkä suihkussa seisominen ei puhdista jalkoja, vaan apuna kannattaa käyttää lämpimän veden lisäksi saippuaa. Kuivaa jalat huolellisesti pesun jälkeen.

6. Käytä jaloille sopivaa deodoranttia

Jos hyvä hygienia ei riitä ehkäisemään epämiellyttäviä hajuja, kokeile jaloille tarkoitettua deodoranttia tai antiperspiranttia. Huomaa, että tuotteet levitetään aina puhtaisiin jalkoihin, joten hajujen muodostuessa on jo liian myöhäistä.

Poista jo syntynyt haju näillä keinoilla:

7. Pakasta kengät

Tämän keinon hyödyt ovat jokseenkin kyseenalaiset, joten kokeile, toimiiko se itselläsi. Kengät pakataan tiiviisti muovipussiin ja laitetaan pakastimeen vähintään vuorokauden ajaksi.

Teoriassa keinon toimivuus perustuu siihen, että bakteerit eivät selviä kylmäkäsittelyssä, ja kengät raikastuvat.

8. Suihkuta etikkaliuosta

Liuos, jossa on puolet vettä ja puolet väkiviinaetikkaa, on hyvä hajujen poistaja. Kengät saattavat haista ensin etikkaiselta, mutta etikan haju hälvenee nopeasti tuulettamalla.

Jos kikka ei toimi, voit myös kokeilla kenkien pyyhkimistä puhtaalla etikalla tai spriillä.

9. Tapa haju kahvinporoilla

Hiero kengän sisäpohjaan käytettyjä kahvinporoja ja anna niiden vaikuttaa vähintään yön yli. Huomaa, että kahvinporot voivat värjätä kengän.

ruokasooda sopii siivoukseen

10. Tartu ruokasoodaan

Ruokasoodaa voi käyttää hajunpoistoon samaan tapaan kuin kahvinporoja. Sirottele soodaa kuiviin kenkiin tasaisesti ja hiero. Anna soodan vaikuttaa vähintään yön yli, mielellään pari vuorokauttakin. Imuroi sooda kengistä käsittelyn jälkeen.

11. Desinfioi teepusseilla

Musta tee sisältää tanniineja, jotka tappavat tehokkaasti bakteereita. Aseta siis kuivaan kenkään muutama kostutettu teepussi ja anna vaikuttaa vähintään tunnin ajan. Pyyhi lopuksi ylimääräinen tee kengistä ja anna kuivua.

12. Kokeile kissanhiekkaa

Jos taloudessasi asustaa kissa, oletkin ehkä kiinnittänyt huomiota kissanhiekan hajua neutraloiviin ominaisuuksiin. Sama toimii myös kengissä.

Peitä kenkien sisäpohjat kerroksella puhdasta kissanhiekkaa ja anna vaikuttaa vähintään yön yli, mielellään pidempäänkin. Heitä lopuksi hiekka menemään ja varmista, että kengät ovat tuoksuttomat.

13. Pese kengät

Monet kangaskengät voi huoletta pestä pesupussissa pesukoneessa. Mitä korkeampi lämpötila, sitä paremmin hajut lähtevät. Anna kenkien kuivua hyvin pesun jälkeen.

Nahkakenkiä ei voi pestä koneessa, mutta niiden sisäpohjat voi käsitellä vedellä ja Marseille-saippualla, joka ei kuivata nahkaa niin kuin tavallinen saippua. Huomaa, että vettä käytetään mahdollisimman vähän.

Käsittelyä ei kannata tehdä heti lempikengille, vaan sitä voi kokeilla ensin pienelle nahka-alueelle, jotta näet, miten kenkä reagoi.

Lähteet: Natural Remedy Ideas, Siivous.info

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Ehkäise ja poista paha haju kengistä – ota käyttöön nämä 13 kotikonstia

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X