Kodinhoito

Käytöstä poistettu elektroniikkajäte ei kuulu sekajätteeseen: Katso vinkit elektroniikan kierrätykseen – saattaa hoitua kauppareissun yhteydessä!

Eletroniikkajäte jää helposti pyörimään nurkkiin, vaikka elektroniikan kierrätys on helppoa ja maksutonta.

Elektroniikkajäte kannattaa pitää kaukana sekajäteastiasta, sillä sähköromun ja elektroniikan kierrätys on helpompaa kuin koskaan. Lisäksi se on kuluttajalle maksutonta.

Lue myös: Ethän tee näitä virheitä! Kierrätä kodin vaaralliset jätteet oikein

Elektroniikan kierrätys: Vanha tietokone ja tulostin
Kuva: Matti Vuorimaa

Mitä SER tarkoittaa?

Käytöstä poistetut sähkö- ja elektroniikkalaitteet ovat sähkö- ja elektroniikkaromua, josta käytetään lyhennettä SER. Sähkö- ja elektroniikkalaitteiksi lasketaan kaikki laitteet, jotka tarvitsevat toimiakseen sähkövirtaa, akkua, paristoa tai aurinkoenergiaa. Kaikilla sähkö- ja elektroniikkalaitteiden tuottajilla on lain mukaan vastuu järjestää käytöstä poistettujen laitteiden keräys ja kierrätys kuluttajalle ilmaiseksi. Käytännössä tuottajayhteisöt toimivat yhteistyössä. Kuluttaja tunnistaa nämä keräykset SER-tunnuksesta.

Mikä elektroniikkajäte sopii SER-kierrätykseen?

SER-kierrätykseen voi viedä mitä tahansa sähkö- ja elektroniikkalaitteita, kuten kodinkoneita, tietokoneita, tulostimia, kännyköitä, televisioita, lamppuja, kameroita, ja viihde-elektroniikkaa. Sen lisäksi useimpiin kiinteisiin vastaanottopisteisiin voi viedä muutakin kotitalouksissa syntyvää jätettä, kuten maaleja, puutarhajätteitä ja autonrenkaita.

Mitä SER-kierrätykseen ei saa viedä?

Kierrätykseen kuuluu viedä vain itse laite. Esimerkiksi kaikki roskat, pakkausmateriaalit, käyttöohjeet, pölynimurien pölypussit, kahvinkeittimien lasiset kannut ja mikroaaltouunien lasiset aluslautaset kannattaa poistaa, ennen kuin vie laitteen kierrätykseen. Myöskään hehkulamput ja autonlamput eivät kuulu SER-kierrätykseen, vaan tavalliseen sekajätteeseen.

Vanhoja hehkulamppuja
Kuva: Kristiina Kurronen

Miten löydän lähimmän SER-kierrätysaseman?

Suomessa on tällä hetkellä noin 400 kiinteää SER-vastaanottopistettä. Lähimmän pisteen voi etsiä sivulta kierratys.info. Lisäksi viime vuoden toukokuussa tuli voimaan laki, jonka mukaan useimmat uusia sähkö- ja elektroniikkalaitteita myyvät liikkeet ovat myös velvollisia ottamaan vastaan SER:iä.

Mitä SER:iä voi palauttaa liikkeeseen ilman ostovelvoitetta?

Pienlaitteita, joiden ulkomitta ei ylitä 25 senttimetriä. Mukaan saa laittaa laitteen mukana tulevan sähköjohdon. Esimerkiksi vanhat kännykät ja pienet kannettavat tietokoneet voi palauttaa ilman, että ostaa uuden. Lain mukaan pien-SER:n vastaanottomahdollisuus pitää olla kaikissa sähkö- ja elektroniikkalaitteita myyvissä vähintään 1 000 neliömetrin kokoisissa päivittäistavarakaupoissa ja vähintään 200 neliömetrin kokoisissa erikoisliikkeissä.

Entä voiko suuretkin sähköromut palauttaa kauppaan?

Jos sähkö- tai elektroniikkalaitteen jonkin sivun ulkomitta ylittää 25 senttimetriä, sen voi palauttaa liikkeeseen, jos ostaa samalla uuden. Voit palauttaa esimerkiksi vanhan jääkaapin, hellan tai pakastimen kauppaan, jos ostat uuden vastaavan. On myös yleistä ostaa kotiinkuljetuspalvelu, jolloin uusi laite tuodaan kotiin ja vanha viedään samalla pois.

Elektroniikkajäte: Vanha jääkaappi
Kuva: Arto Wiikari

Mihin palautan rikki menneen energiansäästölampun?

Energiansäästölamput sisältävät pienen määrän elohopeaa, ja siksi pienillä kaupoilla ei ole velvollisuutta ottaa niitä vastaan. Lamppuja voi palauttaa mihin tahansa SER-vastaanottopisteeseen tai niitä vastaanottavan kaupan lamppu-SER-astiaan. Yksittäisen lampun rikkoutumisesta ei ole erityistä haittaa, sillä elohopea vaatii käytännössä vähintään 40 asteen lämpötilan, jotta se höyrystyisi ja vapautuisi haitallisesti.

Lue myös Anna.fi:stä: Osaatko hävittää vanhat kosmetiikkatuotteet oikein? Osa kosmetiikasta on vaarallista jätettä – kokosimme kierrätys- ja lajitteluoppaan

Miten vanhan tietokoneen tai kännykän tietoturva säilyy kierrätyksessä?

Tietoturva pyritään säilyttämään niin hyvin kuin mahdollista. Vanhat muistikapasiteettia sisältävät laitteet voi palauttaa sekä kiinteisiin SER-vastaanottopisteisiin että lukittaviin data-SER-keräys-astioihin. Data-SER-keräysastioita on jo noin 600 eri puolilla Suomea eri liikkeissä. Ne ovat lukittuja astioita, joissa on pieni pudotusaukko. Näin kukaan ulkopuolinen ei pääse onkimaan laitteita ulos. Kaikissa astioissa on kuljetussinetti, jolla varmistetaan, että täyttä astiaa ei ole aukaistu ennen käsittelylaitokselle saapumista. Vain SER-kierrätyksen käsittelijät voivat aukaista astian.

Elektroniikan kierrätys: Vanhan Nokian matkapuhelin
Kuva: Aleksi Huittinen

Mitä kierrätetyille laitteille tapahtuu?

Käsittelylaitoksissa hyväkuntoiset laitteet ohjataan uudelleenkäyttöön. Muut laitteet puretaan osiksi, ja niistä erotellaan muun muassa muovit, lasit, kuparit, piirikortit ja emolevyt. Tietokoneissa tällaisia jakeita on jopa 50 erilaista. Puretut materiaalit hyödynnetään uusien laitteiden valmistuksessa. Noin 99 prosenttia tietokoneiden ja kännyköiden materiaalista voidaan käyttää uudelleen. Mitä enemmän laitevalmistajat saavat kierrätysmateriaalia, sitä edullisemmin he pystyvät valmistamaan ja myymään uusia laitteita.

Voiko sähköromut palauttaa johonkin muuhun keräykseen?

Varsinkin arvokkaimmalla SER:illä eli tietokoneilla ja kännyköillä olisi muitakin ottajia kuin viralliset SER-kierrätyksen tuottajayhteisöiden keräykset. Pahimmillaan romua voidaan viedä luvattomasti kauaksi ulkomaille ja käsitellä alkeellisissa oloissa lapsityövoimalla. Tämän jälkeen roumu voidaan kaupata eteenpäin raaka-aineena. Esimerkiksi yleisillä parkkipaikoilla on välillä epävirallisia keräyksiä, joista ei välttämättä tiedetä, minne romu lopulta viedään ja mitä sillä tehdään.

Asiantuntijana sähkö- ja elektroniikkalaitteiden tuottajien yhteisen palveluyhtiön Elker Oy:n toimitusjohtaja Sakari Hietala.

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 2/15.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Käytöstä poistettu elektroniikkajäte ei kuulu sekajätteeseen: Katso vinkit elektroniikan kierrätykseen – saattaa hoitua kauppareissun yhteydessä!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.