Kodinhoito

Ellinorin siivousvinkit saivat ruotsalaiset hamuamaan etikkaa ja ruokasoodaa – sadattuhannet seuraajat katsovat, miten pissainen wc-istuin tai pinttynyt tiskiallas puhdistuu

Ellinor Sirén elättää itsensä jakamalla sosiaalisessa mediassa ympäristöystävällisiä siivousvinkkejä, jotka ovat tuttuja menneiltä vuosikymmeniltä. Vinkeillä on jo yli puoli miljoonaa seuraajaa.

Siinä missä TikTok-siivousvideoistaan tuttu Auri Kananen on ristitty Suomen siivouskuningattareksi, kuuluu kruunu länsinaapurissa tukholmalaiselle Ellinor Sirénille.

33-vuotias kahden lapsen äiti niittää mainetta Instagramissa ekologisilla siivousvinkeillään, joita kotiäidit ovat siirtäneet sukupolvelta toiselle vuosikymmenien ajan.

Lähes 640 000 seuraajaa katsoo Instagramissa, kuinka Ekotipset-tiliä ylläpitävä Ellinor puhdistaa kuivuneita pissatahroja wc-istuimesta palasokerilla, soodatahnalla ja vanhalla hammasharjalla tai miten hän saa tiskialtaan loistamaan pelkällä ruokasoodalla, vedellä ja keittiösienellä.

Lue myös: Ruokasooda on siivouksen superaine – näissä paikoissa soodaa kannattaa hyödyntää!

Erityisen kehuttu Ellinorin vinkeistä on niin sanottu ikkunaputsi – tai ihmesuihke – kuten seuraajat ovat etikasta, tiskiaineesta ja vedestä sekoitetun pesuaineen nimenneet. Ellinor kehitti reseptin ikkunanpesua varten, mutta seuraajien testit ovat osoittaneet, että suihkeella saa puhtaaksi myös niin pihakivetykset, hautakivet, terassin kuin vihertävän asuntoautonkin.

Ellinor Sirén
Ellinor Sirénin mukaan jokaiselta pitäisi löytyä siivouskaapista etikkaa ja ruokasoodaa, sillä ne ovat helppoja, halpoja ja ympäristöystävällisiä aineita, joilla monen asian saa kiiltävän puhtaaksi. Kuva: Caroline Andersson

Siivousvinkkien suosio on ollut niin suurta, että etikan ja ruokasoodan myynti on kasvavat Ruotsissa räjähdysmäisesti, kirjoittaa Ruotsin johtava elinkeinoelämään keskittyvä sanomalehti Dagens Industri verkkojulkaisussaan syyskuussa 2020.

”Itselläni kuluu kuukaudessa ainakin pullollinen etikkaa”, Ellinor sanoo Kotiliedelle.

Nyt ekosiivouksen kuningattaren vinkit on koottu yhteen kirjaan, jonka suomennos Ekosiivoojan käsikirja (Mäkelä) ilmestyi alkuvuodesta 2022.

Sotkuisesta teinistä ekosiivousintoilijaksi

Tavarat olivat jatkuvasti hukassa, eikä makuuhuoneessa ollut minkäänlaista järjestystä. Ellinor kertoo olleensa sotkuinen teini, jota siivoaminen ei juurikaan kiinnostanut.

Asiaan tuli muutos, kun hän muutti äitinsä kanssa 16-vuotiaana uuteen kotiin Tukholman Nackaan. Omaa rauhaa toivonut teini sai huoneekseen erillisen autotallin kaltaisen pihatalon, jossa oli oma keittiö ja wc. Hän ajatteli, että nyt olisi opeteltava pitämään huolta omasta kodista.

Vähitellen Ellinor jäi koukkuun tyydyttävään tunteeseen, kun näkee, mikä vaikutus omalla kädenjäljellä on.

”On ihmeellistä, miten jostain mädäntyneen vihreästä pinnasta saa pienellä vaivalla kirkkaan valkoisen”, Ellinor sanoo.

Hän osti kaikkia mahdollisia siivoustuotteita suihkuteltavista huonetuoksuista huuhteluaineisiin miettimättä aineiden sisältöä sen kummemmin.

Ekologisuus ja erilaisten kemikaalien haittavaikutukset ihmisiin ja ympäristöön alkoivat kiinnostaa Ellinoria, kun hän tuli äidiksi 20-vuotiaana. Nuorella perheellä oli kuitenkin haasteita saada rahat riittämään luomu- ja ekotuotteisiin ja -elintarvikkeisiin niiden korkeamman hinnan vuoksi. Siksi Ellinor liittyi ympäristöaiheisiin Facebook-ryhmiin ja alkoi kerätä talteen ekologisia siivousniksejä ja vinkkejä ympäristöystävällisempään elämäntapaan.

”Halusin jakaa kaiken oppimani muille, joten postasin vinkkejä Instagram-tililleni. Ystäväni eivät kuitenkaan innostuneet niistä”, Ellinor sanoo ja naurahtaa.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

 

Henkilön Ekotipsen du inte vill missa! (@ekotipset) jakama julkaisu

Parhaat ideat tulevat testaamalla

Lasten kanssa kotona ollut ja perhepäivähoitajana työskennellyt Ellinor perusti ekologiselle siivoukselle omistetun Ekotipset-nimisen Instagram-tilin 2015, kun vanhin lapsista oli aloittamassa koulun. Tili kasvoi vähitellen: parhaimpina viikkoina siivousvinkkien pariin löysi tuhat uutta seuraajaa.

Päätyö sosiaalisesta mediasta tuli syksyllä 2017, kun Ekotipset-tili saavutti 17 000 seuraajan rajapyykin, ja kaupalliset yhteistyöt yritysten kanssa lisääntyivät. Tuolloin Ellinor perusti  sometyölle tarkoitetun yrityksen.

”Tavoitteeni ei ollut missään vaiheessa, että tilistä tulisi minulle työ. Tein sitä siksi, että se oli hauskaa”, Ellinor kertoo.

Lenkkikengät ja soodatahna.
Lenkkareista saa Ellinorin mukaan kiiltävän valkoiset ruokasoodasta ja vedestä sekoitetulla tahnalla. Sama seos sopii myös muun muassa kaakelisaumojen puhdistamiseen. Kuva: Ellinor Sirén

Useimmiten uudet ideat siivousnikseihin tulevat seuraajilta tai Ellinorilla itsellään on jokin siivouspulma, johon hän yrittää löytää ratkaisun. Sellainen oli esimerkiksi perheen Loppan-nimisen staffordshirenbullterrierin juoksujen aikaan sohvan pintaan ja muihin tekstiileihin kuivuvat veritahrat, joihin ei tepsi kylmä vesi kuten tuoreeseen veritahraan.

”Koirani inhoaa juoksujen ajaksi tarkoitettuja suojahousuja. Hän on todella hyvä ottamaan housunsa pois, joten kun tulen kotiin, verta on kaikkialla”, Ellinor sanoo.

Yli kymmenen vuoden kamppailu veritahroja vastaan päättyi kaksi vuotta sitten, kun Ellinor kokeili lukuisien muiden testausten jälkeen veritahraan ruotsalaista Ocean-merkkistä hajutonta ja juoksevaa ekopuhdistusainetta ja vettä.

”Olin todella yllättynyt, että se todella toimi!”

Koronapandemia teki Ellinorista koko Ruotsin siivousgurun

Ekotipset-tilin suosio räjähti, kun koronapandemia levisi Ruotsiin keväällä 2020. Facebook-ryhmissä hehkutettiin Ellinorin vinkkejä, ja osa elintarvikeliikkeistä alkoi laittaa tuotteidensa viereen kyltin, jossa annettiin ekosiivousvinkki ja kehotettiin ottamaan Ekotipset seurantaan.

Kun seuraajat jakoivat sosiaalisessa mediassa ennen–jälkeen-kuvia siivouskohteistaan ja merkitsivät niihin Ellinorin Ekotipset-tilin, kierre oli valmis. Uusia seuraajia tuli parhaimmillaan 4 000 päivässä. Vuoden loppuun mennessä tili oli kasvanut puolen miljoonan siivoojan yhteisöksi.

”Vinkkini levisivät kuin tulipalo. Kun ihmiset työskentelivät ja viettivät enemmän aikaa kotona, he ehkä kyllästyivät katsomaan samaa likaista kohtaa ja innostuivat siivoamisesta uudella tavalla. Ja toki ihmiset ovat nykyään myös ympäristötietoisempia”, Ellinor sanoo.

Kahvinkeitin pestään etikalla.
Etikan menekki kasvoi koronapandemian aikaan Ruotsin päivittäistavaraliikkeissä. Ruotsalaisessa mediassa yhdeksi syyksi on nimetty Ellinorin Ekotipset-Instagram-tili, joka jakaa siivousvinkkejä ilman kemikaalikuormaa. Kuva: Ellinor Sirén

Tilin suosio ei jäänyt medialtakaan huomaamatta. Televisio-ohjelmat, lehdet, radiokanavat ja podcast-juontajat lähettivät haastattelupyyntöjä ja kirjoittivat juttuja uudesta ekosiivousilmiöstä. Päivittäistavaraketju Hemköp kertoi SVT Nyheter -sivustolle loppuvuodesta 2020, että ruokasoodan myynti oli kasvanut ketjun myymälöissä maaliskuusta lähtien 50 prosenttia ja etikan 40 prosenttia.

Tv-haastatteluille ja luennointitilaisuuksille siivoojagurun asemaan noussut Ellinor on kuitenkin sanonut joka kerta ei.

”On hienoa, että minulle on tarjottu kaikkia näitä mahdollisuuksia, mutta en pidä huomion keskipisteenä olemisesta”, Ellinor sanoo.

Kaikki ei hajonnutkaan käsiin

Vaikeinta on ollut vapaa-ajan ja työn erottaminen. Sosiaalisesta mediasta oli hankala irrottautua illalla televisiota katsoessa, mikä johti siihen, ettei palautuminen onnistunut. Ellinor tunsi itsensä jatkuvasti stressaantuneeksi.

”Olen joutunut opettelemaan, etten voi tehdä jotain loputtomiin, vaikka se olisi kuinka kivaa. Aiemmin minusta tuntui, etten voi pitää kesälomaa, sillä muuten tiliäni ei ole enää olemassa, ja kaikki hajoaa käsiin. Niin ei kuitenkaan tapahtunut”, Ellinor sanoo ja kertoo pitäneensä viime vuonna kolme viikkoa lomaa sekä kesällä että jouluna.

Myös viikonloput on nyt pyhitetty vapaa-ajalle. Malttaako siivousguru kuitenkaan olla kotona siivoamatta?

”Keittiö on kompastuskiveni. En välttämättä jaksa siivota tiskejä heti päivällisen jälkeen, vaan hoidan ne seuraavana päivänä. Silloin tosin lika on ehtinyt kuivua kiinni astioihin. Pyrin olemaan lempeä itselleni”, Ellinor sanoo.

Ekosiivoojan käsikirja
Ellinor Sirén teki Ekosiivoojan käsikirjan yhdessä mainosalalla työskentelevän äitinsä kanssa, joka vastasi kirjan ulkoasusta. Kuva: Mäkelä

Lue myös Annan juttu: Ovatko uunipeltisi täynnä pinttynyttä likaa? Näin saat pellit puhtaaksi luonnollisin keinoin

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ellinorin siivousvinkit saivat ruotsalaiset hamuamaan etikkaa ja ruokasoodaa – sadattuhannet seuraajat katsovat, miten pissainen wc-istuin tai pinttynyt tiskiallas puhdistuu

Kemisti

Ekologisia pesuaineita myydään edullisesti kaupassa. Jostain syystä nyt on trendi tehdä näitä pesuaineita itse, samalla tulee mukavasti pilattua pinnat. Onko näiden seosten ph:t kohdallaan? Kuinka moni pysyy tiukasti ohjeessa, eikä lorauttele ”vähän extraa”?
Esimerkiksi etikka tunnetusti syövyttää laattojen saumat.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.