Kodinhoito

Kamppailetko ryppyisten vaatteiden kanssa? Toimi näin, jos haluat päästä eroon silittämisestä – etenkin pesun jälkeiset hetket kriittisiä

Mitä jos päästäisit perinteisen silitysraudan suosiolla eläkkeelle? Näin saat vaatteesi vaivattomasti suoriksi.

Ripusta pyykit kuivumaan mieluummin ennemmin kuin myöhemmin. Se vähentää ­tunkkaisuutta ja ryppyjä. ­Pyykkien tulisi olla vähän kosteita, kun ripustat ne. Kuivausrumpu voi olla tarpeen lapsiperheessä, mutta muut pärjännevät pyykki­telineellä.

Kun otat vaatteen koneesta, oio se ensin muotoonsa. Ravista enimmät rypyt pois ja suorista saumat, taskut ja kaulukset. Ripusta vasta sitten. Erinomainen vaihtoehto on tavallinen muovihenkari.

”Ohuesta rautaisesta pesulahenkarista tulee painaumia. Puisen kanssa kannattaa olla tarkka, että pinta on sileä eikä siinä ole teräviä reunoja”, vaatehuoltoon keskittyvän Arkive Atelier -yrityksen perustaja Maria Manninen neuvoo.

Kuivata pyykit ilmavassa tilassa väljästi henkarissa tai narulle ripustettuina. Tarkista pesuohjeesta, vaatiiko neule kuivatuksen vaakatasossa esimerkiksi pyyhkeen päällä. Puolisot voivat ripustaa pyykit omille puolilleen telinettä.

”Meillä toimitaan näin, niin vaatteita ei tarvitse etsiä narulta”, Marttojen kotitalouden ­asiantuntija Outi Mehto vinkkaa.

Paikka ja väljyys ovat sopivat, jos pyykit kuivuvat vuorokaudessa. Tunkkaiseen pyykkiin voi olla kaksi syytä: pesukone on likainen tai ­pyykki ei ole kuivunut kunnolla.

Lue myös: Haiseeko pyykki? Syy on todennäköisesti pesukoneessa – katso 3 tapaa pyykinpesukoneen puhdistamiseen

Lisätehoa oikomiseen

Etkö juuri silitä vaatteitasi? Ei hätää, ei ammattilainenkaan.

”En muista, milloin viimeksi olisin silittänyt kauluspaitaa. Riittää, kun kopsauttaa hyvin ja laittaa kosteana roikkumaan”, Mehto sanoo.

Silittäminen on makuasia. Se tiivistää tekstiiliä, jolloin tahrat tarttuvat huonommin ja vaate pölyttää vähemmän, mutta samalla se vie aikaa ja kuluttaa hieman tekstiiliäkin.

Lue myös: Rypyt pois vaatteista ilman silitysrautaa – nämä 5 eri tapaa kannattaa painaa mieleen

Pesulappu kertoo sopivan silitys­lämpötilan. Silitä vaate nurjalta puolelta, sillä oikealta puolelta silittäminen saattaa tehdä pinnasta kiiltävän. Herkät materiaalit kannattaa silittää liinan läpi.

”Etene pienimmistä yksityiskohdista suurimpiin, jotta suurimmat osat rypistyisivät silittämisen aikana mahdollisimman vähän”, ­Manninen neuvoo.

Tyhjennä silitysraudan vesisäiliö käytön jälkeen, jotta rautaan kertyisi mahdollisimman vähän kalkkia. Raudan pohjaan ilmestyvät kovat kalkkikikkareet voivat repiä vaatteita.

Yksi vaihtoehto silitysraudalle on vaatehöyrystin. Se raikastaa ja oikoo hankalasti silitettävät vaatteet, ja voi korvata raudan jopa kokonaan.​

Puolipitoisen vaatteen voi höyryttää mutta ei silittää. Kuuma rauta kiinnittää lian tekstiiliin.

Kokoontaittuva puinen Borstad-pyykkiteline, 34,99 e, Ikea. Ballade-silityslauta, 22,90 e, Sini. Hajuja neutraloiva tekstiilisuihke, 19,90 e, Sees. Steameryn Cirrus no.3 -vaatehöyrystin, 160 e, silitys­neste, 9 e, ja tekstiili­suihke, 15 e, Finnish Design Shop. Naisten vaatteet, Stockmann. Miesten samettitakki, Frenn. Tuoli kuvausrekvisiittaa. Kuva: Pekka Holmström
Kokoontaittuva puinen Borstad-pyykkiteline, 34,99 e, Ikea. Ballade-silityslauta, 22,90 e, Sini. Hajuja neutraloiva tekstiilisuihke, 19,90 e, Sees. Steameryn Cirrus no.3 -vaatehöyrystin, 160 e, silitys­neste, 9 e, ja tekstiili­suihke, 15 e, Finnish Design Shop. Naisten vaatteet, Stockmann. Miesten samettitakki, Frenn. Tuoli kuvausrekvisiittaa. Kuva: Pekka Holmström

Säilytys vaikuttaa

Minkä taakseen jättää, sen edestään löytää. Tässä tapauksessa myönteisessä mielessä, sillä henkariin kuivumaan ripustetut vaatteet on helppo nostaa vaatekaappiin, kun vaatteet ovat kuivuneet. Voit säilyttää henkarissa kaikki vaatteet paitsi alusvaatteet ja sukat sekä neuleet, jotka venyvät ­ripustettuina.

”Henkariin kannattaa ripustaa vaatteet, joiden haluaa rypistyvän mahdollisimman vähän”, Manninen kertoo.

Vaatekaapin täyttöä ei kannata ajatella Tetris-pelinä, jossa mahdollisimman tiivis asettelu palkitaan. Valitset sitten henkarin tai viikkaamisen, väljyys kannattaa.

Pidä puolipitoiset vaatteet erillään puhtaista vaatteista, jotta ne eivät likaa puhtoisia kavereitaan. ­Vaihtoehtoja ovat esimerkiksi vaaterekki, erilaiset koukut tai oma hylly vaatekaapissa.

”Meillä ratkaisu on naulakko, johon puolipitoiset laitetaan roikkumaan”, Mehto sanoo.

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 2/2022.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kamppailetko ryppyisten vaatteiden kanssa? Toimi näin, jos haluat päästä eroon silittämisestä – etenkin pesun jälkeiset hetket kriittisiä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.