Näin pääset eroon sokeritoukista – 5 parasta niksiä

Haluatko eroon sokeritoukista? Näiden viiden vinkin avulla se onnistuu!

Sokeritoukka on kotien inhottava mutta vaaraton vieras. Se viihtyy erityisesti kosteissa tiloissa kuten keittiöissä, kylpyhuoneissa, vessoissa sekä varastoissa. Sokeritoukista ei ole merkittävää haittaa, mutta ne voivat levittää tartuntoja esimerkiksi sairaaloissa.

Listasimme viisi keinoa, joilla pääset varmasti eroon sokeritoukista! Jos asut kerros-, rivi- tai paritalossa, naapureiden kannattaa tehdä torjuntatoimenpiteet samaan aikaan, jotta toukat eivät vain siirry asunnosta toiseen.

Lue myös: Tunnista lude – purema, oireet, haju tai uloste voi paljastaa luteet!

Miltä sokeritoukka näyttää, ja miten sokeritoukan tunnistaa?

Sokeritoukka on varsin helppo tunnistaa. Aikuinen sokeritoukka on noin sentin mittainen ja hopeanvärinen, mistä kielii myös otuksen englanninkielinen nimi silverfish. Sokeritoukan vartalo suippenee takapäätä kohti, ja toukalla on tuntosarvet ja takapäässä kolme sukasta.

Sokeritoukan toukka näyttää samalta kuin aikuinen, mutta se on pienempi.

Sokeritoukat viihtyvät kosteissa ympäristöissä ja ne vipeltävät useimmiten lattialla. Ne suosivat pimeää ja pujahtavat piiloon, kun valot laittaa päälle. Toukat pystyvät liikkumaan huoneesta toiseen viemäristön kautta, eivätkä hajulukot pysäytä niitä.

Ravintonaan sokeritoukat käyttävät tärkkelyspitoisia elintarvikkeita kuten leivän murusia ja perunankuoria. Kylpyhuoneessa mönkijät käyttävät ravintonaan hiuksia ja muita irronneita karvoja, kuollutta ihosolukkoa sekä likaa. Toukat voivat syödä myös tapettiliimaa, kirjojen sidontaan käytettyä liimaa ja homeista paperia.

sokeritoukka, miten pääsee eroon sokeritoukista, onko sokeritoukka vaarallinen

Näin pääset eroon sokeritoukista

1. Kuivata kylpyhuone

Koska sokeritoukat karttavat kosteutta, näppärä keino niiden häätämiseen on pyrkiä pitämään tilat kuivina. Kylpyhuonetta on vaikea saada kokonaan kuivaksi varsinkaan ilman lattialämmitystä, mutta jo se, että jättää oven auki suihkussa käymisen jälkeen ja tuulettaa kylpyhuonetta, voi auttaa pitämään huoneen kuivempana.

Myös hiustenkuivaajan voi ottaa avuksi sokeritoukkien karkottamiseen. Puhalla lämmintä ilmaa listojen ja lattian rakoihin ja halkeamiin, joissa uskot toukkien lymyilevän.

2. Kaada kuumaa vettä viemäreihin

Tehokas tapa saada viemäreissä lymyilevät sokeritoukat tuhottua on kaataa kiehuvan kuumaa vettä altaisiin, kylpyammeeseen ja lattiakaivoon. Kaada loraus etikkaa veden perään ja toista käsittely aamuin ja illoin niin kauan kuin tarve vaatii.

3. Imuroi huolella

Sokeritoukat lymyilevät monesti lattialistojen takana sekä lattioiden koloissa. Toukkien karkotuksessa kannattaakin turvautua huolelliseen imuroimiseen.

Imuroi pienellä suulakkeella kosteiden tilojen lattioiden halkeamat ja saumat. Voit myös irrottaa lattialistat ennen imuroimista, jotta pääset puhdistamaan niiden takaa tehokkaasti. Muista viedä pölypussi ulkoroskikseen heti imuroimisen jälkeen.

Lue myös: Milloin pesit jääkaapin viimeksi? Martat paljastavat, kuinka usein se pitäisi pestä

4. Torju aerosolilla tai eteerisellä öljyllä

Lattian ja listojen koloihin ja rakoihin voi myös suihkuttaa pyretriiniä sisältävää torjunta-aerosolia. Sen pitäisi tepsiä sokeritoukkiin.

Voit kokeilla myös seetrin hajuista eteeristä öljyä sokeritoukkien torjuntaan. Tiputa pipeteillä muutamia tippoja niiden paikkojen lähelle, joissa toukkia on nähty. Seetriöljyt erittävät tuoksuja, joita sokeritoukat kammoavat.

5. Torju muurahaissirotteella

Tehokas tapa sokeritoukkien torjumiseen on myös muurahaissirotteen käyttäminen. Se kuitenkin edellyttää, että olet pidemmän aikaa pois kotoa, sillä sirotetta ei saa levitä kenkien, sukkien tai lemmikkien tassujen mukana ympäri asuntoa. Sirote onkin hyvä jättää vaikuttamaan esimerkiksi lomamatkan ajaksi.

Sirotele ainetta runsaasti paikkoihin, joissa sokeritoukat saattavat liikkua: lattiakaivon ympärille, wc-kalusteiden reunoille, kylpyammeen alle, lattialistojen lähelle ja lattian rakosiin. Muista poistaa sirote hyvin vedellä ja pesuaineella kotiin palatessasi. Älä imuroi, sillä sirote leviää pölypussin läpi huoneisiin.

Milloin sokeritoukista pitää huolestua?

Useimmissa tapauksissa huoleen ei ole syytä. Joskus sokeritoukkien suuri määrä voi kuitenkin kertoa kosteusvauriosta, sillä toukat voivat käyttää ravinnokseen homesienten rihmastoja ja itiöitä. Näin ei kuitenkaan ole aina, joten sokeritoukkien suuresta määrästä ei voi vetää suoria johtopäätöksiä.

Sokeritoukkien hävittämisen pitäisi onnistua kotikonstein. Mikäli kuitenkin haluat eroon sokeritoukista, etkä onnistu itse häätämään niitä, voit ottaa myös yhteyttä tuholaistorjuntaan.

Lähteet: Hyönteismaailma, Siivous.info, Täystuho, Helsingin kaupungin ympäristöpalvelut

Keskustelu

Meilläkin alkanut näkymään noita ällöttäviä liuruíaisia vaikka asumme uudessa kodissa,mikä neuvoksi?Meillä kyllä siivotaan liiankin tarkasti ja on siistiä!Luulin pääseväni eroon noista ällöttävistä asukeista kun rakensimme uuden kodin mutta EI.APUA!Mikä neuvoksi?

Rautakaupasta voi ostaa suihkutettavan myrkyn sokeritoukan hävittämiseksi (Neudorf). Vaikutusaika on 6 viikkoa ja silloin tehdään uusi ruiskutus. Pitää varautua pitkään jopa puoli vuotta myrkytysaikaan. On sitkeä eläin. Tällä aineella sain hävitettyä omasta kodista sokeritoukat. Se kesti puoli vuotta. Myrkky suihkutetaan lattialistojen rakoihin ja lattiakaivojen ympärille, siellä missä nämä eläimet on nähty liikkuvan.

Näitä saatanallisia eläimiä havaittu HEKA Malmi ja Pukinmäki kaupungin vuokra-asunnoissa.

Pitää vain rohkeasti kertoa naapureille,että meillä on nyt sinne kuuluviapirulaisia ei se ole häpeänasia!siitä hyötyvät asukkaat eivätkä nämä pirulaiset. Minulla oli kerran heinäpistiäisiä,vaarattomia mutta eivät kuulu asuntoon,kävi myrkyttäjä ja otukset hävisivät eikä ole enää ötököitä näkynyt ei minkäänlaisia.

Nehän voivat kulkeutua vaateiden mukana asuntoon,koulusta päiväkod-eista ym.Kuin syksyllä hirvikärpäset metsästä.

Taloyhtiö toimittaa myrkytäjän hoitamaan asian,eikä maksa mitään myrkytys kestää noin 15 min,pitää olla asunnosta pois parituntia,ja olla pesemättä jalkalistoja vuorokauteen.

Kommentoi juttua: Näin pääset eroon sokeritoukista – 5 parasta niksiä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X