Kodinhoito

Onko kotonasi hämähäkki? Tiedossa on sekä hyviä että huonoja uutisia – näillä konsteilla et pääse siitä ainakaan eroon

Kokenut tuholaistorjuja ja eläinten tuntija kehottavat elämään sovussa hämähäkkien kanssa. Ne torjuvat kotoa paljon ärsyttävämpiä vieraita.

Kuulutko niihin ihmisiin, joiden mielestä hämähäkki kotona on ällöttävä ajatus? Et ole ainoa, sillä ihmiset ottavat yhteyttä jopa tuholaistorjuntaan, jos näitä kahdeksanjalkaisia otuksia ilmestyy asuntoon.

Janne Nousiainen toimii kenttäjohtajana tuholaistorjuntaan erikoistuneessa Pest-yrityksessä ja saa epäsäännöllisen säännöllisesti soittoja ihmisiltä, jotka haluaisivat päästä hämähäkeistä eroon.

”Joillakin ihmisillä on primitiivinen pelko kaikkia ötököitä kohtaan. Tämä pelko on suojellut ihmistä aikojen alusta, ja se on niin syvällä, ettei se helpota, vaikka sanottaisiin mitä tahansa.”

Nousiainen kuitenkin neuvoo hämähäkkejä pelkääviä rauhoittamaan mielensä. Hämähäkistä ei kannata hankkiutua eroon, koska siitä on kotona paljon enemmän hyötyä kuin haittaa. Hämähäkit syövät nimittäin kärpäsiä, sokeritoukkia, turkiskuoriaisia ja muita pieniä otuksia, jotka ovat kotona ärsyttävämpiä kuin yksittäiset hämähäkit.

”Jos rakennuksessa on muita hyönteisiä, siellä on monesti myös paljon hämähäkkejä, koska niillä on ruokaa siellä”, Nousiainen sanoo.

Lue myös: Kodin tuholaiset kuriin – näin estät ja häädät yleisimmät kotona vipeltävät ei-toivotut vieraat

Hämähäkit eivät viihdy sohvalla, ruokapöydällä tai kodin muissakaan tiloissa ihmisten kanssa. Ne karttavat kaksijalkaisia ja hakeutuvat mielellään syrjemmälle, varastoihin, kellareihin, vinteille. Isot hämähäkit majailevat  kosteissa ja hämärissä paikoissa, putkikanaaleissa ja betonikuiluissa.

”Ne viihtyvät juuri siellä, mistä hyönteiset pyrkivät kotiin sisälle”, Nousiainen sanoo.

Hämähäkillä on niin pitkät jalat, ettei se osu myrkkyihin

Jos hämähäkki kotona on niin pöyristyttävä ajatus, että siitä on pakko päästä eroon, Nousiainen neuvoo tyhjentämään hämähäkin ruokakaapin eli torjumaan sokeritoukkia ja muita otuksia, joita hämähäkki syö.

”Totta kai jos poistaa seittejä ja siivoaa usein, sillä voi vaikuttaa hämähäkkien määrään, mutta vanhassa talossa hyönteiset talvehtivat rakenteissa, niitä on ulko- ja sisäseinän väliset rakenteet täynnä”, Nousiainen sanoo.

Joskus kuulee väitteitä, että hämähäkkejä voisi torjua kotikonstein vaikkapa etikalla tai sitrushedelmien mehulla, mutta kokenut tuholaistorjuja ei näihin konsteihin usko.

”Hämähäkin torjuntaa ei ole olemassa. Hämähäkin torso ei osu maahan, kun se kulkee, koska sillä on pitkät jalat. Siksi se ei myöskään altistu millekään torjunta-aineelle, koska ne kapseloituvat pintoihin.”

Nousiainen kehottaakin ihmistä siedättämään omia ajatuksiaan niin, että eläminen hämähäkkien kanssa onnistuu.

”Meidän pitäisi vaan oppia siihen, ettei kaikkea luonnossa elävää voi torjua pois. Se mikä kannattaa lopettaa, on kauhujuttujen lukeminen netistä”, hän sanoo.

Millainen hämähäkki kotona sitten viihtyy?

Suomessa elää satoja erilaisia hämähäkkejä, mutta kotona niistä viihtyy vain harva.

Kaikki kotimaiset hämähäkit ovat ihmisille harmittomia, vaikka esimerkiksi suurikokoinen varastohämähäkki voi joskus kasvaa niin suureksi, että jos sitä ahdistellaan ja se pääsee leukoineen puraisemaan ihmistä, purema voi hiukan sattuakin.

”Mutta nämä tapaukset ovat aivan äärimmäisen harvinaisia”, tuholaistorjuja Janne Nousiainen sanoo.

Kodeissa viihtyvä hämähäkki on useimmiten juuri varastohämähäkki tai pienempi ja vaikeammin havaittava huonehämähäkki.

varastohämähäkki
Varastohämähäkki ei välitä ihmisen seurasta, vaan viihtyy nimensä mukaisesti syrjemmässä.

Hämähäkkeihin perehtynyt museomestari Timo K. Pajunen Luonnontieteellisestä keskusmuseosta tietää, että etelässä, pääkaupunkiseudulla sisätiloissa viihtyvät myös pilkkupavukki ja sen lähisukulainen täpläpavukki.

”Myös hento isovaaksikki on yleistynyt 2000-luvulla asunnoissa ja voi kutoa verkkojaan ihan näkösälle nurkkiin ja kalusteiden taakse”, Pajunen sanoo.

Jos hämähäkin näkee kotona talvella, kyseessä on todennäköisesti joku sisällä rakennuksissa elävä laji.

”Kesällä ja keväällä, kun ulkolämpötila menee plussalle, niitä voi kömpiä sisälle vaikkapa ikkunan raostakin”, Pajunen sanoo.

Osa hämähäkeistä kutoo lounasta saadakseen verkon, toiset lajit vaeltavat siellä täällä ja syövät, mitä eteen sattuu.

Jos asuminen hämähäkin kanssa tuntuu mahdottomalta, Pajusen mielestä paras torjuntakonsti on seuraavanlainen:

”Jos omaan kotiini tulee ulkoa hämähäkki, nappaan sen astiaan ja heitän takaisin ulos. Ei siinä sen kummempaa.”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Onko kotonasi hämähäkki? Tiedossa on sekä hyviä että huonoja uutisia – näillä konsteilla et pääse siitä ainakaan eroon

Sinun täytyy kommentoidaksesi.