Kodinhoito

Hammasharjoja, lippalakkeja, avaimia… Mitä kaikkea astianpesukoneessa voi ihan oikeasti pestä? Katso asiantuntijan vinkit

Astianpesukoneen kitaan syötetään kaikkea harrastusvälineistä siivoustarvikkeisiin ja keittiökoneisiin. Kysyimme asiantuntijalta, mitä astianpesukoneessa voi turvallisesti pestä, ja löysimme muutaman yllättäjän.

Kaikille ei tulisi heti ensimmäisenä mieleen laittaa astianpesukoneeseen muuta kuin ruokailussa ja ruoanlaitossa käytettyjä välineitä. Mutta joillekin tiskikone toimii monen muunkin tavaran puhdistuksessa.

Kysyimme Facebookin Loistava järjestys -ryhmässä, mitä kaikkea ryhmän jäsenet ovat pesseet tiskikoneessaan. Vastauksia tuli yli 300. Yleisimpiin vastauksiin kuuluivat tiskiharja ja liesituulettimen suodattimet, mutta jotkut kertoivat pesevänsä myös sähköhammasharjan, muovilelut, frisbeet, lippalakit, avaimet ja hiusharjat tiskikoneessa.

Eräs kommentoija kertoi, että tiskikoneeseen menee ”kaikki vettä kestävä taloustavara, mutta ei esimerkiksi wc-harja”.

Mitä astianpesukoneeseen oikeasti kannattaa ja ei kannata laittaa? Kotiliesi selvitti.

Lue myös: Onko liesituulettimen puhdistus unohtunut? Katso Marttojen helpot ohjeet ja vältä paloturvallisuusriski

Kukkaruukut, muovirasiat ja tiskialtaan sihti… Mitkä on turvallista pestä tiskikoneessa? Kuva: iStockphoto
Kukkaruukut, muovirasiat ja tiskialtaan sihti… Mitkä on turvallista pestä tiskikoneessa? Kuva: iStockphoto

Voiko astianpesukoneessa pestä muuta kuin astioita?

Kodinhoidon asiantuntijat Marttaliitosta ottavat varovaisesti kantaa yksittäisten esineiden pesuun tiskikoneessa. Marttaliiton neuvonnan johtaja Teija Jerkku antaa kuitenkin yleisohjeen:

”Lähtökohtani on, että astianpesukoneessa pestään pääsääntöisesti astioita, jotka ovat tekemisissä ruoan kanssa. Monen muun asian voi pestä helposti käsin ja tekstiilit pyykinpesukoneessa.”

Tekninen asentaja Jan Lehtonen suhtautuu asiaan sallivammin. Lehtonen on Suomen kodinkonehuoltojen liitto ry:n puheenjohtaja ja huoltaa Piketalla kodinkoneita laidasta laitaan.

Lehtosen mukaan monet esineet sopivat tiskikoneeseen, mutta lopputulos on omalla vastuulla. Pääsääntö on tämä: ”Kovat kappaleet soveltuvat paremmin tiskikoneeseen ja pehmeät pesukoneeseen.”

Lue myös: Vedenkeittimen puhdistus helposti – listasimme 5 vinkkiä viikoittaiseen pesuun ja kalkinpoistoon

Mitä astianpesukoneessa voi pestä?

Keittiövälineet – voiko tiskikoneessa pestä tiskiharjan ja liesituulettimen suodattimen?

Pääasiassa tiskikoneeseen kuuluvat keittiövälineet. Suurin osa keittiössä käytettävistä esineistä kestää konepesun, mutta poikkeuksiakin löytyy. Puiset välineet voivat halkeilla tai vääntyä ja sakset ja leikkuuveitset tylsyä konepesussa.

Jotkin materiaalit, kuten hopea, valurauta ja ohut kristalli, voivat mennä astianpesukoneessa piloille. Muovisissa keittiövälineissä on yleensä merkintä, jos ne kestävät tiskikoneessa pesun. Esimerkiksi Sodastream-pullot eivät välttämättä selviä yli 50 asteen vedessä pesusta.

”Minulla on tästä omakohtaista kokemusta. Pullo meni aivan mutkalle. Ihan matalassa lämpötilassa se voisi kestääkin”, Lehtonen kertoo.

Monet muut keittiötarvikkeet, kuten yleiskoneen muoviset osat ja kahvinkeittimen osat, ovat rajatapauksia. Esimerkiksi Moccamaster ei suosittele lasikannun pesua koneessa. Myös Marttaliitto kehottaa pesemään kahvinkeittimen lasikannun käsin. Tarkista aina keittiökoneiden kohdalla ohjekirja.

Myös liesituulettimen suodatin on rajatapaus. Teräksinen suodatin puhdistuu koneessa kuumassa ohjelmassa kuin uudeksi, mutta alumiiniset osat voivat tummentua. Moni kuitenkin näkee suodattimen pesun astianpesukoneessa vaivattomana ja suhteellisen riskittömänä.

Tiskiharja sen sijaan on melko varma tapaus. Lähes kaikki tiskiharjat voi pestä astianpesukoneessa. Lehtonen suosittelee tiskiharjan pesemistä tavallista korkeammassa lämpötilassa.

”Etenkin ruoka-aineiden värjäämät harjakset saa hyvin puhtaaksi tiskikoneessa. Mutta bakteerit eivät välttämättä kuole 50 asteen ohjelmassa, vaan suosittelen noin 70 asteen ohjelmaa. Tämä ohje koskee muitakin siivousvälineitä.”

Lue myös: Astianpesukoneen puhdistus: Katso helpot ja tehokkaat vinkit

Astianpesukoneessa ei kannata pestä veitsiä.
Veitset suositellaan pestävän käsin, koska astianpesukoneessa niiden terät tylsyvät. Kuva: iStockphoto

Muoviset esineet, kuten lelut ja hammasharjat, sopivat hyvin tiskikoneeseen

Useimmissa keittiössä käytettävissä muovisissa esineissä on merkintä, sopivatko ne konepesuun vai eivät. Mutta jos tiskikoneeseen laittaa muita kuin keittiössä käytettyjä välineitä, täytyy arvailla ja ottaa riskejä.

Yli 10 vuotta vanhoissa astianpesukoneissa kannattaa huomioida, että koneen pohjalla on lämmitysvastus, joka kuumentuu koneen kuivausohjelmassa. Yli 10 vuotta vanhoissa koneissa muovisia esineitä ei kannata sijoittaa ainakaan koneen alakoriin. Siellä lämpötila saattaa olla niin kuuma, että muovi muovautuu.

Uudemmissa koneissa on läpivirtausvastukset, jotka eivät aiheuta paikallista kuumentumista.

Kaikissa muovisissa esineissä kannatta suosia alhaista lämpötilaa.

”Monet muovit kestävät matalan, esimerkiksi 50 asteen vesilämpötilan, mutta 60 tai 70 lämpöasteen pesuohjelmassa muovit voivat sulaa ja muovautua.”

Esimerkiksi muovisten lelujen pesua tiskikoneessa kannattaa kokeilla mahdollisimman alhaisella lämpötilalla.

Lehtonen arvioi, että esimerkiksi Duplot ovat matalan lämpötilan konepesun kestävää materiaalia. Kiinalaista tuotantoa olevia leluja hän ei suosittele koneeseen laitettavaksi sulamisvaaran vuoksi.

Lego varoittaa, että Legot voivat kuumassa lämpötilassa menettää muotonsa. Kovin pieniä muovileluja ei kannata tiskikoneeseen laittaa kokonsa puolesta. Pienet osat voivat aiheuttaa vauriota koneelle, jos ne kulkevat koneen suodattimesta läpi.

Hammasharjoista Lehtonen on varma: ne voi pestä huoletta astianpesukoneessa.

”Kaikki hammasharjat voi pestä tiskikoneessa. Mutta sähköhammasharjan vartta en koneeseen laittaisi. Sen kärjessä on heiluva akseli, josta voi päästä vettä sisään, vaikka se onkin tiivistetty.”

Tekstiilit kannattaa suosiolla pestä pyykinpesukoneessa

Jotkut pesevät myös kenkiä, rättejä ja lippalakkeja astianpesukoneessa. Tätä tapaa Lehtonen ei suosittele.

Rätit peseytyvät parhaiten pyykinpesukoneessa kuumassa lämpötilassa. Vesipesun kestävät lippalakki ja lenkkarit kannattaa pestä pesupussin sisällä pyykinpesukoneen hienopesuohjelmalla.

”Minulla ei ole kankaiden pesusta tiskikoneessa kokemusta, mutta rätin pesemisessä tiskikoneessa ei ole mitään järkeä. Tiskikone suihkuttaa vettä rätin pintaan. Vesi ei vaihdu välttämättä rätin sisällä niin hyvin kuin pyykinpesukoneen linkouksessa. Voi olla, että pinta puhdistuu, mutta sisältä rätti voi jäädä likaiseksi.”

Sen lisäksi, ettei vesi pääse tiskikoneessa kankaan kuituihin asti, voi astianpesuaine olla kankaalle haitaksi. Astianpesuaineet saattavat haurastuttaa kankaan kudoksia. Pyykinpesuaineet ovat kankaille hellävaraisempia.

”Puuvilla varmaan kestää kaikenlaista. Mutta jos kangas on synteettistä tai sen seassa on keinokuituja, voi olla, ettei se kestä astianpesuaineita.”

Entä avaimet?

Avaimet ovat arjessa kulkeva bakteeripesäke, ja siksi moni kokee tarpeen pestä nekin silloin tällöin. Avaimet kestävät astianpesukoneessa pesun, mutta riskinä on, että ne eivät pysy koneessa paikoillaan. Ota varmuuden vuoksi muoviset avaimenperät pois pesun ajaksi. Älä pese koneessa avaimia, joissa on elektronisia osia. Esimerkiksi autonavaimet eivät sovi tiskikoneeseen.

Juttua muokattu 26.4. klo 14.45: Lisätty tieto, että tiskikoneessa ei kannata pestä elektronisia osia sisältäviä avaimia.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Hammasharjoja, lippalakkeja, avaimia… Mitä kaikkea astianpesukoneessa voi ihan oikeasti pestä? Katso asiantuntijan vinkit

Sinun täytyy kommentoidaksesi.