Hautakiven puhdistus

Peittävätkö sammal ja siitepöly hautakiven? Ei huolta, puhdistaminen onnistuu kotikonstein – katso ohjeet!

Hautakiven puhdistamiseen ei välttämättä tarvita kalliita pesuaineita. Kotoa löytyvillä välineillä pääsee jo pitkälle. 

Oletko miettinyt, millä sammalen peittämän ja ajan tummentaman hautakiven saa loistamaan kuin vasta hankitun? Painepesuri kannattaa unohtaa, sillä hautakiven puhdistaminen onnistuu yksinkertaisin kotikonstein.

Esimerkiksi siitepöly, steariini, saasteet ja sade likaavat hautakiveä. Ilman säännöllistä puhdistamista lika pinttyy kiven pintaan, ja siihen voi muodostua sammalta.

Hautakiven sijainti vaikuttaa siihen, kuinka puhtaana kivi pysyy. Puun alle sijoitettu hautakivi likaantuu todennäköisemmin kuin sellainen, jonka ympärillä ei ole kasvillisuutta.

Kynttilöitä ei kannata sijoittaa turhan lähelle kiveä, sillä steariini ja rasvatahrat on vaikea puhdistaa. Hautalyhdyissä kannattaa suosia vain öljykynttilöitä, joista irtoaa perinteistä lyhty- tai hautakynttilää vähemmän nokea.

Lue myös: Mäntysuovasta on moneksi – katso 6 tapaa käyttää suomalaista suosikkipuhdistusainetta!

Likainen hautakivi

Hautakivi likaantuu ajan saatossa, mutta onneksi puhdistaminen onnistuu kotikonstein.

Hautakiven puhdistaminen onnistuu mäntysuovalla

Tavallisesti hautakiven pinnalle kertyneen lian voi puhdistaa harjalla ja vedellä. Tarvittaessa apuna voi käyttää mietoa ja ympäristöystävällistä pesuainetta, kuten esimerkiksi mäntysuopaa. Markkinoilla on myös erityisesti hautakivien puhdistukseen tarkoitettuja aineita.

Kullattujen kaiverruspintojen ja kultaisten kaiverrusten kanssa tulee olla varovainen, eikä niitä saa hangata tai harjata. Kaiverrukset kannattaa puhdistaa erityisen varovaisesti esimerkiksi kostealla liinalla tai pesusienellä. Ensimmäisenä vuonna kultauksia ei suositella puhdistettavaksi lainkaan, jotta niiden väri ja liima ehtii kovettua kokonaan.

Kaivertamatonta kivipintaa saa huoletta harjata rajumminkin ottein, mikäli lika on pinttynyttä. Louhittuihin pintoihin kertyvän lian ja sammalen voi poistaa käyttäen ruostumatonta teräsharjaa. Harjaamisen jälkeen kivi tulee huuhdella huolellisesti.

Kynttilöistä tulevat sitkeät steariini- ja rasvatahrat voi yrittää poistaa puhdistetulla bensiinillä. Koko hautakiven pinta kannattaa käsitellä kerralla laikkujen ja värierojen välttämiseksi.

Lähteet: hautakivi.info, kivi.info

Keskustelu

Kommentoi juttua: Peittävätkö sammal ja siitepöly hautakiven? Ei huolta, puhdistaminen onnistuu kotikonstein – katso ohjeet!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X