diffuuseri

Huoneilmaa kostuttava diffuuseri on tämän hetken sisustustrendi – onko ilmankostuttimesta oikeasti hyötyä?

Huoneilmaa kostuttavat diffuuserit ovat uusi sisustustrendi. Hengitysliiton asiantuntija muistuttaa, että eteeristen öljyjen käyttö huoneilmassa ei välttämättä sovi kaikille.

Diffuuseri kostuttaa huoneilmaa tuottamallaan kuivalla ja tuoksuvalla vesihöyryllä. Ilmankostuttimeen laitetaan vettä ja eteeristä öljyä, joita laite puskee vesihöyrynä huoneilmaan. Diffuuseria voi käyttää halutessaan myös ilman eteeristä tuoksuöljyä.

Uusi sisustustrendi kiinnostaa monia, vaikka ilmankostuttimelle ei varsinaisesti olisikaan tarvetta. Hengitysliiton suosituksena on, että ilmankostutinta käytettäisiin harkiten ja vain tarpeeseen, eli silloin, kun ilma on erityisen kuivaa.

”Käytännössä kostutukselle voi olla tarvetta joulukuun ja helmikuun välisenä ajanjaksona. Suomessa sisäilma on kuivaa talviaikaan, jolloin sisäilman suhteellinen kosteus voi laskea jopa alle 20 prosenttiin”, kertoo Hengitysliiton sisäilma-asiantuntija Kirsi Säkkinen.

Sisäilman kosteus vaihtelee eri asuntojen ja rakennusten välillä riippuen siitä, kuinka hyvin ilmanvaihto toimii ja miten tiloja käytetään. Täysin koneellinen ilmanvaihto vaihtaa tehokkaasti ilmaa, mutta talviaikaan se saattaa kuitavaa huoneilmaa. Sisäilman todellinen kosteus kannattaa aina selvittää mittarilla ennen kostutuksen aloittamista.

Eteerisen öljyn lisäämistä ilmankostuttimeen Hengitysliiton asiantuntija ei suosittele. Tuoksut voivat aiheuttaa allergiaoireita.

”Hajusteet eivät ole välttämättömiä kotioloissa, ja kannattaa muistaa, että vaikka niistä ei itse saisi oireita, saattaa joku toinen saada oireita. Eri tutkimusten mukaan tuoksuille herkistyy aikuisväestöstä 10–40 prosenttia”, Säkkinen sanoo.

Lue myös: Vahva tuoksuherkkyys vaivaa joka kymmenettä suomalaista – kuulostavatko oireet tutuilta?

Saako kuiva sisäilma kurkun karheaksi? Diffuuseri voi auttaa 

Helpotusta kuivaan sisäilmaan voidaan saada myös ilman varsinaista kostutinta. Jo se auttaa, että sisäilman lämpötilaa lasketaan parilla asteella, jos lämpötila on korkea.

”Mitä korkeampi sisäilman lämpötila on, sitä kuivempaa ilma on. Myös normaalin asumisen, kuten pyykin kuivattamisen, tuottamaa kosteutta voidaan hyödyntää.”

Jos sisäilma on kuivaa, kylpyhuoneen ovi kannattaa pitää auki suihkun tai kylvyn jälkeen. Se kosteuttaa ilmaa.

Ilmankostutin voi olla tarpeen silloin, jos sisäilma on todella kuivaa eikä tilanne helpota lämpötilaa laskemalla.

”Kuiva sisäilma aiheuttaa hengitysteiden, limakalvojen ja ihon ärsytysoireita. Se myös heikentää liman poistumista hengitysteistä, mikä lisää limakalvojen tulehdusriskiä. Sisäilman kostutuksella voidaan tarvittaessa helpottaa oireita”, Säkkinen kertoo.

Ilmankostuttimeksi kannattaa Säkkisen mukaan valita höyrystävä ilmankostutin. Diffuuserit ovat juuri tällaisia.

”Ilmankostuttimen on oltava teholtaan oikeanlainen huoneen pinta-alaan nähden ja se on sijoitettava valmistajan ohjeiden mukaisesti. Höyrystävä ilmankostutin, jossa vesi kuumennetaan, on kenties hygieenisin. Kuumahöyrystävä kostutin ei päästä mikrobeja ja veden kalkkihiukkasia sisäilmaan.”

Lue myös: Teepuuöljy on kodin ja ihonhoidon tehotuote – listasimme, mihin kaikkeen suosittu öljy sopii

Huolehdi näistä asioista, jos käytät ilmankostutinta

  • Kun kostutinta käytetään lämmityskaudella, sisäilman kosteutta tulee seurata mittarilla, ettei sisäilma kostu liikaa. Kostutus pitää lopettaa, kun sisäilman suhteellinen kosteus ylittää 40 prosenttia. Liiallinen kosteus voi tiivistyä kylmiin pintoihin ja kylmiin ulkoseinien rakenteisiin. Pahimmillaan se voi aiheuttaa kosteusvaurion.
  • Kostutin sijoitetaan niin, että kosteus pääsee laitteesta vapaasti ilmaan. Sitä ei saa asentaa huonekalujen alle tai puhaltamaan kosteutta seinään.
  • Kuumahöyrystävä kostutin on syytä sijoittaa niin, että pienet lapset tai lemmikkieläimet eivät vahingoita kuumalla vedellä itseään.
  • Kostutin tulee huoltaa ja puhdistaa valmistajan ohjeen mukaan. Kostuttimessa ei saa seisottaa vettä. Seisonutta vettä ei saa käyttää kostutukseen, koska se on oiva kasvualusta mikrobeille.

Lisätietoa sisäilmasta: Hengitysliitto

Avainsanat

Keskustelu

Hei

”Kahden viikon päivittäisen käytön jälkeen kuivalta tuntunut huoneilma vaikuttaa kosteammalta.” Ette siis mitanneet ilman kosteutta missään vaiheessa, vaikka jutussanne niin kehoitatte tekemään. Varmasti kosteus on ollut korkeampi ainakin diffuuserin lähellä, mutta olisihan varmistus mittaamalla ollut silti uskottavampaa.

Kommentoi juttua: Huoneilmaa kostuttava diffuuseri on tämän hetken sisustustrendi – onko ilmankostuttimesta oikeasti hyötyä?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X