Kodinhoito

Onko huuhteluaineen käyttö ihan turhaa? ”Ei!” huudahtaa somevaikuttaja Outi Pyy ja kertoo, millainen huuhteluaine kuuluu pyykinpesuun

Moni pitää huuhteluaineen käyttöä turhana. Myös somevaikuttaja Outi Pyy suhtautui huuhteluaineeseen kriittisesti 15 vuotta sitten. Nyt Outi kertoo luennoillaan, millaisia taikoja oikeanlaisella huuhteluaineella saa aikaan.

Outi Pyy järjesti vuonna 2017 verkkosivuillaan kyselyn, jonka avulla hän selvitti suomalaisten pyykinpesutottumuksia. Outi kirjoitti blogiinsa pyykinpesusta osana vaatehuoltoa ja haki sisällölleen taustamateriaalia.

Yli 500 kyselyyn vastanneen joukosta vain noin puolet kertoi käyttävänsä huuhteluainetta pyykkiä pestessään.

”Tulos huolestutti minua. Se kertoi siitä, että ihmiset eivät ymmärrä huuhteluaineen toimintaperiaatetta. Puolet vastaajista luulee, että huuhteluaine on joku pesuainevalmistajien salaliitto”, Outi sanoo.

Lue myös: Hien haju imeytyy treenivaatteisiin helposti – näillä nikseillä pääset tunkkaisuudesta eroon

Outi on perehtynyt tekstiilien vastuullisuuteen ja kierrätykseen. Hän työskentelee aiheiden parissa paitsi puhujana, somevaikuttajana myös liiketoimintakonsulttina. Outi on puhunut pyykinpesusta kanavissaan ja pitänyt aiheesta luentoja, joissa hän kertoo muun muassa, miten ja millaista huuhteluainetta kuuluisi käyttää.

Outi haluaa korjata yleisen harhaluulon: huuhteluaineen käyttö ei ole turhaa.

”Huuhteluaine kuuluu pyykinpesuun. Sitä pitää käyttää. Mutta se pitää tehdä oikein.”

Huuhteluaine on Outi Pyyn mukaan tärkeä osa pyykinpesua.
Outi Pyylle on tärkeätä vaatteiden kestävyys. Oikeanlainen vaatehuolto pidentää vaatteen ikää ja parantaa sen jälleenmyyntiarvoa. Kuva: Outi Pyy

Huuhteluaineen käyttöä on kartettu, koska se pilaa elastaanit

Vaatehuolto on ollut Outille tuttu aihe jo pitkään. 2000-luvun alusta 13 vuoden ajan hän oli töissä farkkumerkki Dieselin maahantuojalla. Hänen työtehtäviinsä kuului kouluttaa vaatekauppojen myyjiä farkkujen pesemisestä ja huoltamisesta. Myyjät välittivät Outin neuvoja asiakkaille.

2000-luvun alussa materiaaleissa tapahtui muutos, joka tulisi vaikuttamaan huuhteluaineen käyttöön: farkuissa alettiin käyttää yhä enemmän elastaania. Nopeasti selvisi, että huuhteluaine ja tiukat elastaania sisältävät pillifarkut eivät sovi yhteen.

”Perinteisellä huuhteluaineella pestäessä farkut menettivät muotonsa. Ehdotin, että kouluttaisimme myyjiä kertomaan, ettei huuhteluaine sovi farkkuihimme. Mantraa toistettiin vaatekauppojen kassoilla seuraavat kymmenen vuotta.”

Lue myös: Tässäkö pesukone, joka pesee maailman raikkainta pyykkiä? Kristan pulsaattorikone voi olla jo 70 vuotta vanha

Huuhteluaineen käyttö pilaa elastaania sisältävät tekstiilit.
Outi ei suosittele perinteisiä huuhteluaineita muun muassa siksi, että ne sisältävät ympäristöä rasittavia kemikaaleja.

Huuhteluaineen valinnassa on hyvä olla tarkkana

Outi epäilee, että pelko vaatteiden pilaamisesta huuhteluaineella on kasvanut niin suureksi, että huuhteluaine on jätetty pyykinpesusta pois kokonaan. Se on kuitenkin Outin mielestä virhe.

Oikein annosteltuna tietyt huuhteluaineet auttavat tekstiilejä pitämään värinsä paremmin, tekevät pyykistä pehmeämpää ja paremman tuoksuista, ja pitävät siten vaatteen paremmassa kunnossa pidempään.

Outi suosittelee käyttämään huuhteluaineena kotimaista väkiviinaetikkaa tai EcoCert-sertifioitujen pesuainevalmistajien huuhteluaineita.

Suurta osaa tavallisissa ruokakaupoissa myytävistä huuhteluaineista pitäisi Outin mukaan välttää kolmesta syystä: niissä on ympäristöä rasittavia kemikaaleja, ne sisältävät usein voimakkaita hajusteita, jotka jäävät vaatteen kuituihin ja niitä yliannostellaan helposti, kun halutaan saada pyykki haisemaan paremmalta.

Huuhteluaineen käyttö on hyvä ottaa osaksi pyykinpesua.
Kun huuhteluainetta käyttää oikein, se tekee pyykistä pehmeämpää.

Väkiviinaetikka on luonnollinen huuhteluaine

Outi ei itsekään käyttänyt huuhteluainetta pitkään aikaan. Asiaan tapahtui muutos vuonna 2016, kun Outille selvisi erään blogipostauksen taustatyötä tehdessä, että ruokakaupoissa myytävää väkiviinaetikkaa voi käyttää huuhteluaineen tapaan. Väkiviinaetikan käytöstä on tullut pyykinpesussa Outille pysyvä tapa.

”Ostan aina ison tonkan ruokakaupasta ja laitan sitä lorauksen huuhteluainelokeroon. Märkänä pyykki haisee vielä miedosti etikkaiselta, mutta haju häviää, kun pyykki on kuivunut.”

Myös Marttojen Teija Jerkku on suositellut väkiviinaetikan käyttöä huuhteluaineena.

Väkiviinaetikan etuja ovat perinteisiin huuhteluaineisiin verrattuna paitsi kotimaisuus ja luonnonmukaisuus myös käytännön hyödyt: sen happamuus auttaa pitämään pyykinpesukoneen puhtaampana, eikä siinä ole yliannostelun vaaraa. Väkiviinietikka sopii käytettäväksi myös elastaania sisältävien tekstiilien ja teknisten urheilutekstiilien kanssa. Kaikki materiaalit eivät kuitenkaan kestä väkiviinietikkaa.

Itseannostelevissa pyykinpesukoneissa väkiviinaetikan käyttöä ei suositella, koska väkiviinaetikka ei sovi happamuutensa vuoksi seisotettavaksi pitkiä aikoja pesukoneen säiliössä. Kysy pyykinpesukoneen valmistajalta, onko väkiviinaetikan käyttö omassa pyykinpesukoneessasi mahdollista.

Huuhteluaine on kuin pyykkien hoitoaine

Outi vertaa huuhteluaineen roolia pyykinpesussa hoitoaineen rooliin hiustenpesussa. Shampoo avaa hiusten kuidut ja hoitoaine sulkee ne, jotta lopputuloksesta tulisi siisti. Samalla tavalla huuhteluaine sulkee tekstiilien kuidut.

”Eron huomaa parhaiten puuvillassa, kuten lakanoissa: ilman huuhteluainetta pestyt lakanat pölisevät enemmän. Kun puuvillakangas pestään oikein, sen pinnasta tulee tavallaan kiiltävämpi, sen värit ovat kirkkaampia ja se näyttää uudemmalta. Harva enää tietää, mitä on puuvillan kiilto, kun vaatteita on pesty niin pitkään väärin, ilman huuhteluainetta.”

Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa huuhteluaineen käyttö. Huuhteluaineen hyödyt alkavat Outin mukaan näkyä pyykissä parin kuukauden sisällä muutaman pesukerran jälkeen.

”Väkiviinaetikkaa voi ruveta käyttämään vaikka heti. Kokeile pari kuukautta, ja katso mitä tapahtuu.”

Lue myös: Ruokasooda on siivouksen superaine – näissä paikoissa soodaa kannattaa hyödyntää!

Kommentoi

Kommentoi juttua: Onko huuhteluaineen käyttö ihan turhaa? ”Ei!” huudahtaa somevaikuttaja Outi Pyy ja kertoo, millainen huuhteluaine kuuluu pyykinpesuun

Aijo

Toimitukselle. Käytitte Outi Pyylle väärää titteliä kirjoittaessanne ”somevaikuttaja”. Artikkeli paljasti, että hän on tekstiilialan ammattilainen.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.