Punainen huussi

Huussi on mökin mainio multatehdas – ota huomioon nämä seikat ennen huussin rakentamista

Ulkovessa eli huussi on ikivanha keksintö. Nykyaikaisessa mallissa istutaan kompostorin päällä, mutta maahan läjittävä huussi toimii oikein hoidettuna yhtä hyvin.

Jos joku keksisi vesivessan nyt, sitä ei missään nimessä hyväksyttäisi käytettäväksi. Ensin jossain kaukana pumpataan pohjavettä, jota kuljetetaan kymmeniä kilometrejä vessaan. Pienenkin istunnon jälkeen huuhdotaan viemäriin litrakaupalla vettä, jota kuljetetaan ja pumpataan taas kymmeniä kilometrejä puhdistamolle.

Lue myös: Ulkohuussin käyttöopas

Helppouden takia vesivessasta on kuitenkin vaikea luopua – on helppo ymmärtää, että sitä kutsutaan myös mukavuuslaitokseksi. Onneksi kesällä on suorastaan mukavampi hakea helpotusta ulkohuussista. Siellä vettä ei kulu lainkaan, ravinteet jäävät talteen eikä hajukaan pistä nenään, kun laitosta hoitaa oikein.

Uusi kompostikäymälä vai vanha ulkohuussi?

Monissa ohjeissa korostetaan kompostikäymälän oivallisuutta, mutta usein yksinkertainen vanha ulkohuussi palvelee edelleen moitteetta.

Komposti huussin takana

Tässä kompostimallissa on rinnakkain sisällä oleva istuinosa ja ulkona oleva kompostisäiliö. Kun istuinosa alkaa täyttyä, mennään huussin taakse ja vedetään tuotokset suureen säiliöön. Keväällä mökkikauden alkaessa edellisen kesän tuotokset ovat maatuneet lähes kokonaan.

Nykyaikaisessa kompostoivassa vessassa on jo melkoisesti tekniikkaa, ja kesäkäyttöä varten sellaisen hankkiminen voi olla ylimitoitettua.

Tiukimpien normien mukaan jätökset eivät saa mätkähtää suoraan maahan, mutta väitän, että ympäristön saastuminen ei ole kesämökkien vessakäynneistä kiinni. Hajuhaitta on kuitenkin paremmin hallittavissa umpinaisessa säiliössä, johon sekoitetaan runsaasti kuiviketta ja josta virtsa on johdettu erilleen.

Biolan huussi

Jos alat rakentaa uudenaikaista ulkohuussia, ota huomioon muun muassa nämä seikat:

  • Sijoita huussi riittävän kauas naapurin rajasta, vesistöstä sekä juomavesikaivosta. Toisaalta huussia on mukavampi käyttää, kun se ei ole liian kaukana mökistä. Aurinkoinen paikka on hyvä, koska lämpö kuivattaa myös kompostoituvaa kasaa.
  • Peruspiirustukset huussia varten löytyvät muun muassa osoitteesta rakentaja.fi.
  • Mitoita säiliö oikein käyttäjämäärän mukaan. Laitevalmistajat antavat ohjeita.
  • Ilma pysyy raikkaana, kun laariin lisätään jokaisen istunnon jälkeen kuivikkeita ja ilmanvaihto on järjestetty tehokkaasti. Huone tuulettuu oven raosta, mutta kompostisäiliö tarvitsee oman tuuletusputken katolle.
  • Kun kompostia alkaa syntyä, sitä ei saa käyttää heti. Kasan on maaduttava aumassa vielä vuoden verran ennen kasveille levittämistä.
  • Yksi tutkimaton kansanviisauden tieto on, että taivaansiniseksi (Tikkurilan H436) maalattu huussi karkottaa kärpäset.

Lisätietoja Käymäläseuran nettisivuilta

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Huussi on mökin mainio multatehdas – ota huomioon nämä seikat ennen huussin rakentamista

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X