Kodinhoito

Onko likaa, johon tämä siivousaine ei tepsisi? Ellinorin kehittämä ihmeputsi sisältää vain 3 raaka-ainetta – katso 15 tapaa käyttää ekologista suihketta

Ruotsalaisen ekosiivousvaikuttaja Ellinor Sirénin uutuuskirja esittelee erilaisia tapoja käyttää tiskiaineesta, etikasta ja vedestä tehtyä siivoussuihketta.

Aine, jolla saa puhtaaksi niin ikkunat, joogamaton, mikron, pihakalusteet, auton vanteet kuin levän peittämän talon seinänkin. Ruotsalaisen ekosiivousvaikuttaja Ellinor Sirénin kehittämää ikkunaputsia tituleerataan ihmesuihkeeksi, joka tepsii likaan kuin likaan.

Aineen taika on raaka-aineissa: Astianpesuaine irrottaa rasvaa ja kirkastaa. Hapan etikka puolestaan ehkäisee ja poistaa kalkkisaostumia sekä kiillottaa pinnat kirkkaiksi. Vesi laimentaa etikan happamuutta.

Sirén kehitti suihkeen alun perin ikkunoiden pesua varten, mutta vuosien aikana aine on saanut Sirénin ja hänen Instagram-seuraajiensa testien perusteella uusia käyttökohteita. Uutuuskirja Ekosiivoojan käsikirja (2022, Mäkelä) kokoaa Sirénin parhaat neuvot aineen käyttöön. Poimimme kirjasta vinkit ikkunaputsin käyttöön kodin eri tiloissa ja pinnoilla sekä pihalla.

Lue myös: Etikka siivouksessa: Martta kertoo, toimiiko etikasta ja vedestä tehty yleispuhdistusaine ihan oikeasti

Ellinor Sirén kehitti ikkunaputsi-aineen
Ellinor Sirén tunnetaan suositusta Ekotipset-Instagram-tilistään, jossa hän jakaa ekologisia siivousvinkkejään. Kuva: Caroline Andersson

Kokeile ihmesuiketta erilaisille pinnoille

1. Ikkunat ja peilit

Suihkuta aine peilin tai ikkunan pintaan ja pyyhi tai hankaa kostealla mikrokuituliinalla lian pinttyneisyydestä riippuen. Pyyhi lopuksi kuivalla mikrokuituliinalla. Muista huuhtoa mikrokuituliina puhtaassa haaleassa vedessä ennen kuin siirryt seuraavaan ruutuun.

2. Listat, ovenkahvat ja kaiteet

Pyyhi listat, ovenkahvat ja kaiteet ikkunaputsilla kostutetulla mikrokuituliinalla. Ekosiivoojan käsikirjan mukaan ikkunaputsia voi käyttää myös television pyyhkimiseen. Tällöin aine neuvotaan sumuttamaan suoraan kuivaan mikrokuituliinaan.

3. Takan lasi

Jos takan tai saunan pesän lasi on tummana noesta, suihkuta pintaan ikkunaputsia ja hankaa kostealla keittiösienellä, kunnes lasi on kirkas. Sieni kannattaa huuhdella välillä puhtaaksi. Viimeistele pesu pyyhkimällä pinta kuivalla mikrokuituliinalla.

Päästä ikkunaputsi tositoimiin keittiössä

4. Hana

Suihkuta ikkunaputsia hanaan ja pyyhi kuivaksi mikrokuituliinalla. Sama niksi toimii myös kylpyhuoneessa.

5. Tasot sekä jääkaappi ja ruokakaapit ovineen

Suihkuta aine pintaan ja pyyhi kostealla mikrokuituliinalla. Huomioi, ettei hapan etikka sovellu huokoisten materiaalien, kuten luonnonkiven, marmorin tai emalin puhdistamiseen, sillä se saattaa syövyttää niiden pintaan läiskiä. Puupinnoille suositellaan mieluummin puuta hoitavaa öljypohjaista pellavasaippuaa.

6. Liesi ja liesituulettimen suojus

Ekosiivoojan käsikirja vinkkaa, että lasikeraamisen tai vastaavan lieden saisi puhtaaksi pinttyneistä tahroista, kun lieden pintaan suihkuttaa ikkunaputsia. Aineen tulee antaa vaikuttaa muutaman minuutin, jonka jälkeen lika neuvotaan kaapimaan varovasti pinnasta lieden puhdistusterällä. Viimeistelyyn sopivat ikkunaputsi ja mikrokuituliina.

Liesituulettimen suojuksen rasvoittumista voi kirjan mukaan ehkäistä, kun suojuksen pyyhkii säännöllisesti ikkunaputsilla ja mikrokuituliinalla.

7. Mikro

Aine laitetaan mikronkestävään kulhoon, jonka jälkeen mikroa lämmitetään täydellä teholla muutaman minuutin ajan. Kuumennuksen seurauksena muodostuvan vesihöyryn pitäisi irrottaa lika ja rasva mikron seinämistä ja ovesta. Lopuksi lika pyyhitään siivousliinalla ja keittiösienellä.

8. Rosteripintaiset kodinkoneet

Rasvaiset sormenjäljet, nesteiden valumat ja muut tahrat saa puhtaaksi suihkuttamalla ikkunaputsia, hankaamalla pintaa kostealla mikrokuituliinalla ja pyyhkimällä kuivaksi kuivalla mikrokuituliinalla. Ekosiivoojan käsikirja lupaa, ettei rosterin pintaan jää pyyhkimisestä jälkiä tai juovia.

Säihkyvää lopputulosta tavoitteleva kokeilee kirjan kiillotuskikkaa: lisää mikrokuituliinaan lopuksi tilkka oliivi- tai ruokaöljyä.

9. Jäteastia

Sirén opastaa huuhtomaan astian jokaisen tyhkjennyskerran jälkeen ensin vedellä ja suihkuttamaan sisäpinnat sen jälkeen ikkunaputsilla. Poikkeuksellisesti suosituksena on, että suihkuosa säädetään sumuksi – luultavasti siksi, ettei pintaa pyyhitä lopuksi kuivaksi. Mikäli hajuja tai kärpäsiä alkaa kertyä ennen kuin roskapussi on täynnä, ikkunaputsia voi ohjeen mukaan sumuttaa myös jätteiden päälle.

Lue myös Annan juttu: Ovatko uunipeltisi täynnä pinttynyttä likaa? Näin saat pellit puhtaaksi luonnollisin keinoin

Testaa siivousainetta kylpyhuoneessa

10. Suihkukaappi

Suihkukaappi neuvotaan pesemään ikkunaputsilla sekä hankaamaan keittiösienen karhealla puolella, huuhtelemaan ja kuivaamaan lopuksi kuivalla mikrokuituliinalla. Pahimpiin kalkkisaostumiin kannattaa kirjan mukaan ottaa avuksi vielä puhdistusterä, jolla kaapin pintaa voi raaputtaa varovasti.

11. Kaakelit

Sekä keittiön että kylpyhuoneen kaakeleihin voisi kirjan mukaan käyttää ikkunaputsia ja keittiösientä. Kotilieden testissä suihkunurkan kellastuneet kaakelit puhdistuivat tällä konstilla!

Martat muistuttaa, että etikka syövyttää kaakeli- ja silikonisaumoja, joten varothan, ettei ainetta pääse niihin, mikäli testaat ikkunaputsia kaakeleiden puhdistamiseen.

12. Wc-istuin

Kirja vinkkaa pyyhkimään wc-istuimen ulko-osat kertakäyttöisillä puhdistusliinoilla eli ikkunaputsiin kastetuilla paperisilla vauvan puhdistuspyyhkeillä. Suihke imeytetään liinoihin, jonka jälkeen ylimääräinen neste painetaan pyyhkeistä pois esimerkiksi lusikalla. Myös suihkepullo ja mikrokuituliina ajavat saman asian.

Ota ikkunaputsi käyttöön myös pihalla

13. Pihakalusteet

Harmaanvihreä sävy häipyy pihakalusteesta, kun pintaan suihkuttaa ikkunaputsia, antaa sen vaikuttaa muutaman minuutin ja harjaa sen jälkeen juuriharjalla ja keittiösienellä, Sirén ohjeistaa. Lopuksi kaluste huuhdellaan vedellä. Puiset kalusteet kannattaa Sirénin mukaan käsitellä puhdistuksen jälkeen puunsuoja-aineella, sillä ikkunaputsin sisältämä etikka kuivattaa puuta.

14. Aita, parveke ja terassi

Jo vihertää – mutta vähän väärässä paikassa. Leväkerros lähtee aidasta, parvekkeelta ja terassilta kirjan tutulla kaavalla: suihkuta ikkunaputsia, hankaa keittiösienellä, harjaa juuriharjalla ja huuhdo vedellä.

15. Kasvihuone

Huhtikuussa allakassa on kasvihuoneen keväthuolto. Lasiset seinät puhdistuvat kuten ikkunatkin: suihkuta pintaan ikkunaputsia, hankaa kostealla sienellä, huuhtele välillä puhtaalla haalealla vedellä ja toista. Lopuksi pinta pyyhitään kuivaksi kuivalla mikrokuituliinalla.

Lähde: Ellinor Sirén: Ekosiivoojan käsikirja (2022, Mäkelä)

Kommentoi

Kommentoi juttua: Onko likaa, johon tämä siivousaine ei tepsisi? Ellinorin kehittämä ihmeputsi sisältää vain 3 raaka-ainetta – katso 15 tapaa käyttää ekologista suihketta

Sinun täytyy kommentoidaksesi.