ilmansuodatin

Kuinka usein ilmansuodatin pitää vaihtaa? Tällaisiin ongelmiin likainen suodatin voi johtaa

Ilmansuodatin on syytä huoltaa säännöllisesti. Suodattimeen kerääntynyt lika ja pöly heikentävät ilmanvaihtoa, ja tukkeutuneesta suodattimesta saattaa tulla epäpuhtauksien lähde, mikä voi ilmetä pahana hajuna.

Ilmansuodatin kannattaa vaihtaa ennen katu- ja siitepölykausien alkua. Näin kodin sisäilma pysyy raikkaana, vaikka ulkona pölisee.

Lue myös: Huoneilmaa kostuttava diffuuseri on tämän hetken sisustustrendi – onko ilmankostuttimesta oikeasti hyötyä?

Ilmansuodattimet olisi hyvä vaihtaa vähintään kahdesti vuodessa. Hyvä aika vaihtaa ilmansuodattimet on esimerkiksi joka kevät ja syksy, katu- ja siitepölykausien molemmin puolin.

Ajankohtaa tärkeämpää on kuitenkin se, että suodattimet ylipäätään vaihdetaan, sillä ilmansuodattimien vaihto on helppo ja halpa tapa ehkäistä sisäilmaongelmia.

Jos suodattimia ei vaihdeta, ilma muuttuu vähitellen tunkkaiseksi ja huono ilmanvaihto voi johtaa kosteus- ja terveysongelmiin. Tukkeutuneesta suodattimesta saattaa itsessään tulla epäpuhtauksien lähde, mikä voi ilmetä muun muassa pahana hajuna.

Lue myös: Voiko hengityssuojain estää flunssan? Asiantuntija: Nämä 2 muuta keinoa toimivat paremmin – jotain hyötyä suojasta kuitenkin on!

Vaihda ilmansuodatin itse tai pyydä taloyhtiötä avuksi

Suodattimien vaihto tai puhdistus koskee niin omakoti- rivitalo- kuin kerrostaloasuntoja. Taloyhtiöt voisivat hoitaa uusien suodattimien hankinnan ja vaihdonkin kootusti.

”Yhtiöissä yksittäisen asunnon ongelmat tulevat kaikkien maksettaviksi. Siksi olisi hyvä idea valtuuttaa isännöitsijä ja huoltoyhtiö hoitamaan suodattimien vaihto kahdesti vuodessa kootusti”, ehdottaa Tuula Syrjänen Allergia- ja astmaliiton ja Hengitysliiton sisäilma- ja korjausneuvonnasta.

Suodattimien vaihto on helppoa ja neuvojakin on tarjolla. Ilmanvaihtokoneiden valmistajien lisäksi vinkkejä voi kysyä muun muassa taloyhtiön huollosta, suodattimia myyvästä rautakaupasta tai sisäilma- ja korjausneuvonnasta.

Hengitysliiton sivuilta löytyvät kuvalliset ohjeet avuksi suodattimien vaihtamiseen.

Allergia- ja astmaliiton ja Hengitysliiton sisäilma- ja korjausneuvonta palvelee ma–to klo 9–13 numerossa 020 757 5181. Puhelu maksaa tavallisen puhelinmaksun verran.

Lähde: Allergia- ja Astmaliitto ry

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Kuinka usein ilmansuodatin pitää vaihtaa? Tällaisiin ongelmiin likainen suodatin voi johtaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X