Kodinhoito

Isännän ja emännän opas: Olethan ottanut nämä huomioon, ennen kuin kutsut vieraita mökille?

Mökkivierailu voi parhaimmillaan olla kesän kohokohta niin isäntäväelle kuin vieraillekin. Pahimmillaan se taas aiheuttaa välien kiristymistä ja riitoja. Ikävät tilanteet voi usein välttää, kun tekee vierailun säännöt vieraille selväksi hyvissä ajoin.

Kysyimme Kotilieden lukijoilta kokemuksia mökkivierailuista. Vastaajista valtaosa kertoi kutsuvansa mökille mielellään vieraita joskus. Osa taas mökkeilee mieluiten vain omalla porukalla ja jättää vierailut mökkikesän ulkopuolelle.

Mökki-isännät ja -emännät kertovat odottavat vierailuilta ennen kaikkea yhdessäoloa ja seurustelua, kun taas vieraat kertovat osallistuvansa mielellään seurustelun lisäksi myös mökin askareisiin ja ruoanlaittoon. Työleirille vieraat eivät kuitenkaan halua tulla.

Vieras haluaa tuntea olonsa tervetulleeksi

Lukijakyselyyn vastanneet paljastavat, mitä mökki-isännältä odotetaan.

”Ystävällinen ja kertoo mökistä ja tavoista, ”traditioista”, joita mökillä noudatetaan, ja jo kutsuessaan esittää toiveensa mm. liinavaatteista ja vierailuajasta. Vastaa rehellisesti vierailulle tulijan kysymyksiin mm. tuliaisista ja muusta. On vastassa sovitussa paikassa, jos tarve vaatii, esim. yhteysaluslaiturilla tai teiden risteyksessä. Mökillä ei tee vierailijasta työmiestä/naista, ellei ole ennalta sovittu, että vierailija on halukas osallistumaan ”työleiriin”.

Mökkivierailu on onnistunut, kun kaikilla on hauskaa.

”Viettää aikaa vieraan kanssa yhdessä laittaen ruokaa jne. sekä myös joutilasta aikaa tiedustellen, mikä sopii parhaiten (lukeminen, auringonotto, uiminen, kalastus, löhöäminen, keskustelut, saunominen jne.) Kuuntelee vieraan toivomuksia ja kertoo, jos ne ovat mahdollista toteuttaa ja miten. Ei saata vierastaan vaaraan.”

”Ei odota, että vieraat tekevät kaiken, vaan sovitaan, että tehdään vaikka yhdessä tai sitten vieraat saavat huilata, ja tullessaan itse vastavierailulle saavat vuorostaan huilata.”

”Ottaa vieraat rennosti, ”talo elää tavallaan, vieraat tulee ajallaan”. Seurustelee vieraiden kanssa eikä ylläpidä työleiriä koko ajan.”

”Luo mukavan ilmapiirin niin, että vieras kokee olevansa odotettu ja tervetullut. Osa mökkipäivän rutiinitöistä on vierailun vuoksi tehty etukäteen (puiden ja vesien kantaminen saunaan, ruokien esivalmistelu, pöydän kattaminen) ja osa tehdään vieraiden lähdettyä (siivous, tiskaaminen).”

”Ei hössötä liikaa. Pyytää suoraan millaista apua olisi kiva saada mutta ei vaadi liikoja, kuten koko päivän maalaustalkoita jos sellaisesta ei nimenomaan ole sovittu. Toisaalta antaa vieraillekin mahdollisuuden touhuta, jos he sitä haluavat.”

”Ei keskity hössöttämään syömisistä ja juomisista, vaan keskittyy yhdessäoloon.”

Aikatauluta ja varaudu

Jotta väärinkäsityksiltä vältytään heti alkuunsa, kannattaa vieraille kertoa jo kutsuttaessa, millainen vierailu on kyseessä. Ennen kaikkea on parasta ilmoittaa suoraan vierailun kesto, jotta vieraat osaavat lähteä ennen kuin tunnelma alkaa latistua.

Mökkivierailu on onnistunut, kun kaikilla on hauskaa.

Moni mökkiläinen kuitenkin tuskailee liian pitkään viihtyvien vieraiden kanssa. Hienovarainen vihjailu ei aina riitä ilmaisemaan, että vieraiden olisi jo parasta jatkaa matkaa, vaan joskus täytyy ottaa käyttöön kovemmat keinot. Lukijakyselyn vastaajat kertovat, miten epämieluisien vieraiden kanssa voi toimia.

”No niin, olipa hyvä kun tulitte! Just mietittiin ketkä pyydetään siivoustalkoisiin, kun oma selkä on niin jumissa taas! Jos vaikka nuo mummon vanhat 4 metriset matot ensin pestään…”

”Jättää yöksi makuuhuoneen ikkunat auki ja poistaa ikkunoista hyttysverkot.”

”Ei tarjota ruokaa tai lämmitetä saunaa. Sanotaan että ollaan juuri lähdössä pois ja mökki on annettu vuokralle seuraavaksi pariksi viikoksi. Pyydetään vierailta käypä vuokra oleskeluajalta.”

”Ilmoittaa ihan kohteliaasti heti vierailun alkajaisiksi, että meillä on viinaton ja tupakaton meno täällä ja kukaan ei sitten ole jäämässä meille yöksi. Kun ilta lähenee, voi ihan nätisti todeta, että me rupeamme nyt rauhoittumaan iltapuulle ja vieraiden olisi nyt aika lähteä kotiinsa.”

”Eihän niistä pääse, kokoat itsesi ja kestät – uutta kutsua ei kuitenkaan heti tule!”

”Kai ihan rehellinen kertominen, ettei nyt oikein sovi vierailulle tulla, olisi paras tapa.”

Lue myös:

Tunnetko mökkivieraan etiketin? ”Hyvät vieraat osaavat lähteä ajoissa pois” Lukijat muistelevat kauheimpia mökkivieraitaan: ”Innostuivat juomaan tuliaisviinoja kiivaaseen tahtiin” Mökkituliaiset: perunoita, pelikortteja ja pitsilakanoita Helppoa ja nopeaa mökkiruokaa Mökkeile vihreämmin – 10 vinkkiä

Kommentoi

Kommentoi juttua: Isännän ja emännän opas: Olethan ottanut nämä huomioon, ennen kuin kutsut vieraita mökille?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.