Kodinhoito

Isännöitsijä listaa asiat, joista saa olla aina muistuttamassa asukkaita – ”Tekemisestä puuttuu maalaisjärki”

Taloyhtiöissä jokaisella asukkaalla on vastuu noudattaa tiettyjä ohjeita. Silti säännöt tuppaavat unohtumaan tai niitä rikotaan tahallisesti. Isännöitsijä kertoo, mistä asioista saa aina olla muistuttamassa.

Tavaraa rappukäytävissä, jätteet lajittelematta ja viemärit tukossa. Taloyhtiöissä tällaiset ongelmat ovat arkipäivää. Sen tietävät isännöitsijät, jotka saavat muistuttaa hyvistä toimintatavoista vuodesta toiseen.

Isännöitsijä ja tiimipäällikkö Terhi Jokinen OIT-isännöinnistä Oulusta on ollut kiinteistöalalla 20 vuotta ja voitti vuonna 2021 Vuoden isännöitsijä -palkinnon. Asukkaiden muistuttelu hyvistä toimintatavoista kuuluu hänen viikoittaisiin työtehtäviin.

Vaikka kuinka muistuttelisi, aina viesti ei mene perille.

”Se riippuu viestinsaajasta, välittääkö hän ohjeesta. 90-luvulta asti on tiedotettu jätteiden kierrättämisestä. Silti on ihmisiä, jotka eivät koe lajittelua omaksi asiakseen”, Jokinen kertoo.

Jokinen listaa 7 asiaa, jotka toistuvat säännöllisesti isännöitsijän arjessa. Kaikki aiheet ovat tärkeitä, sillä ne liittyvät taloyhtiön asumisviihtyvyyteen, paloturvallisuuteen ja kustannuksiin.

Lue myös: Saako parvekkeella grillata makkaraa tai paistaa pizzaa? Grillaus parvekkeella kuumentaa tunteita ja saattaa vavisuttaa naapurisopua

1. Jätehuoneet ja jätteen lajittelu

Jätteen lajittelu ja jätehuoneen siisteys ovat yleisimpiä kiistanaiheita taloyhtiöissä. Jokinen saa säännöllisesti valituksia asukkailta, jotka raportoivat naapureidensa törttöilyistä: Pahviastiat tursuavat taittelemattomia pahvilaatikoita ja sekajäteastiaan heitetään kierrätykseen kuuluvaa jätettä.

”Jätteiden lajittelu on tärkeää taloudellisistakin syistä. Polttojäte on kaikista kallein jäte, joten sekajäteastiaa ei kannattaisi täyttää turhaan”, Jokinen neuvoo.

Jokisen mukaan on myös hyvin yleistä, että jätehuoneeseen tai muualle taloyhtiön tiloihin jätetään yön pimeydessä tavaraa, kuten vanha pölynimuri, puutarhakalusteet, rikkinäisiä huonekaluja tai viherkasveja. Tätä tapahtuu etenkin kuunvaihteessa muuttopäivinä.

Naapurit valittavat tavaroista isännöitsijälle, joka tilaa palvelun niiden poisviemiseksi. Se aiheuttaa Jokisen mielestä turhia kuluja taloyhtiölle.

”Se on täysin piittaamattomuutta. Jonkun täytyy se siivota pois, ja se maksaa. Onhan se tosi tympeätä. On meillä muutakin tekemistä kuin kuunnella valitusta siitä, että jätehuone on epäsiisti.”

”Suurella osalla ihmisistä ei asumistietous ole ihan tikissä”, Jokinen sanoo. Maton tai kasvien pitäminen rappukäytävissä ei ole sallittua paloturvallisuuden takia, mutta silti niitä näkee.
”Suurella osalla ihmisistä ei asumistietous ole ihan tikissä”, Jokinen sanoo. Maton tai kasvien pitäminen rappukäytävissä ei ole sallittua paloturvallisuuden takia, mutta silti niitä näkee. © iStockphoto

2. Tavaran säilyttäminen rappukäytävässä

Pelastuslain mukaan tavaraa ei saa säilyttää rappukäytävissä, koska ne voivat esimerkiksi tulipalotilanteessa olla pelastustyöntekijöiden tiellä tai aiheuttaa ylimääräistä palokuormaa. Sen takia esimerkiksi lastenvaunujen ja kynnysmaton pitäminen rappukäytävässä on kiellettyä.

Asia on joillekin asukkaille hyvin vaikea ymmärtää.

”Aina löytyy heitä, jotka väittävät, että juuri heidän kynnysmatto on materiaalia, joka ei syty tuleen. Ei me niitä kuitenkaan väkisin kerätä pois vaan luotetaan ihmisten omaan ymmärrykseen.”

Joissakin taloissa rappua on jopa sisustettu. Siellä saattaa olla huonekasveja ja asukkaiden yhteisiä kirjahyllyjä. Nämä eivät Jokisen mukaan missään tapauksessa kuulu rappuun. Oven saa kuitenkin koristella vaikkapa kranssilla.

Lue myös Seura.fi:n juttu: Airbnb-vuokraus suututtaa naapureita – Turistien tuoma meluhaitta on Pirkosta sietämätöntä: ”Ennen meillä oli oikein ihana ja rauhallinen talo”

3. Potkulautailu rapussa

Viime kesänä taloyhtiöissä yleistyi aivan uusi ongelma. Potkulautojen yleistyessä niitä on alettu käyttää myös rappukäytävässä temppuiluun. Etenkin pitkissä rappukäytävissä niillä on saatettu kurvailla oikein urakalla.

Potkulaudat ja skeittilaudat kuuluvat Jokisen mukaan ulkokäyttöön.

”Niistä tulee jälkiä lattioihin. Eikä se ole muille niin mukavaa, jos käytävillä viiletetään täyttä vauhtia.”

4. Korvausilmaventtiilien käyttö

Isännöitsijänä Jokinen kokee, että harva ymmärtää, miten talo oikeastaan toimii. Korvausilmaventtiili on yksi asia, jonka funktio on monelle epäselvää. Moni sulkee venttiilin, koska ei halua asuntoonsa virtaavan ilmaa.

Ilmanvaihdon kannalta on kuitenkin erittäin tärkeätä, että korvausilmaventtiilit pidetään auki.  Muuten seuraa ongelmia.

”Asukkaat raportoivat, että on hirveän vaikeata avata ovea tai että talossa kuuluu tuulen ujellusta. Silloin tiedetään, ettei ilmanvaihto toimi suunnitellusti ja syntyy alipaine tai ylipaine.”

5. Ovien ja ikkunoiden sulkeminen

Niinkin yksinkertainen asia kuin ovien sulkeminen tuntuu olevan monelle vaikea pala. Jokinen saa aika ajoin kuulla, että esimerkiksi pyörävaraston ovet ovat selkosen selällään.

Ovet tulisi sulkea perässään turvallisuussyistä. On kaikkien asukkaiden etu, ettei kuka tahansa ohikulkija pääse kävelemään sisälle avoimista ovista.

”Joskus polkupyörävaraston oveen asennetaan ovipumppu, jotta ovi pysyisi kiinni. Mutta pahimmassa tapauksessa oven väliin laitetaan tiili, jotta siitä pääsisi kulkemaan pyörän kanssa. On se ehkä vähän itsekeskeistä.”

Myös oman asunnon ikkunat tulee sulkea, kun lähtee pois kotoa. Jokinen tietää tapauksen, jossa aukinaisesta ikkunasta satoi sisään litrakaupalla vettä, joka aiheutti asuntoon pahan vesivahingon.

Ruokatähteet eivät kuulu viemäriin.
Ruokatähteet eivät kuulu viemäriin. © iStockphoto

6. Viemärit

Etenkin vanhoissa taloissa viemärit aiheuttavat ongelmia. Putkistoa joudutaan puhdistamaan vähän väliä, ja se on joka kerta iso menoerä.

Jokisen mukaan kustannuksia voisi säästää, jos viemäriin ei huuhdeltaisi ruoantähteitä tai rasvaa. Viemäriin tulisi myös valuttaa säännöllisesti vettä.

”Jotkut kehuvat, että ovat hyvin säästeliäitä vedenkäyttäjiä. Mutta viemärin toiminta perustuu siihen, että siellä virtaa vesi. Lämmintäkin vettä pitäisi raaskia valuttaa välillä – muuten putkistoon kertyy rasvaa, joka tukkii viemärin.”

7. Kynttilät ja soihdut

Tuikuista ja ulkosoihtuista on syttynyt tuhoisia tulipaloja. Kuten moni hyvin tietää, kynttilöitä ei saa polttaa ilman valvontaa. Joskus kynttilät kuitenkin unohtuvat kotiin palamaan, kun asukas lähtee ovesta.

”Todella moni tulipalo on lähtenyt ulkosoihduista. Niitä laitetaan palamaan puiselle terassille tai muoviselle pöydälle. Tekemisessä puuttuu maalaisjärki.”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Isännöitsijä listaa asiat, joista saa olla aina muistuttamassa asukkaita – ”Tekemisestä puuttuu maalaisjärki”

Sinun täytyy kommentoidaksesi.