Itämaisen maton pesu
Kodinhoito

Ethän möhli itämaisen maton pesua? Näin pidät huolta arvokkaasta matosta sen ansaitsemalla tavalla – ja pidennät samalla sen käyttöikää

Laadukas itämainen matto voi säilyä kauniina jopa satoja vuosia – kunhan pidät siitä hyvää huolta. Huutokauppias kertoo, miten itämainen matto pestään, korjataan ja säilytetään oikeaoppisesti.

Itämaiset matot ovat usein käsin kudottuja ja värjättyjä. Siksi niiden huolto ja säilytys tulisi tehdä huolella vahinkojen välttämiseksi. Esimerkiksi vääränlainen pesu voi koitua arvokkaan maton kohtaloksi.

Huutokauppa Helanderin omistaja, toimitusjohtaja ja meklari Mika Sirèn jakaa parhaat vinkkinsä itämaisten mattojen pesuun, huoltoon ja säilytykseen.

Lue myös: Oletko ostamassa itämaista mattoa? Huutokauppias paljastaa 5 asiaa, jotka sinun tulisi tietää

Mika Sirèn käy säännöllisesti kuolinpesillä katsomassa vanhoja itämaisia mattoja. Monet afgaanimatot altistuvat virheellisessä säilytyksessä koiperhosille. Kuva: Anni Reenpää
Mika Sirèn käy säännöllisesti kuolinpesillä katsomassa vanhoja itämaisia mattoja. Monet afgaanimatot altistuvat virheellisessä säilytyksessä koiperhosille. Kuva: Anni Reenpää

Itämaisen villamaton pesu

Suuri osa itämaisista matoista on villaa, mikä on likaa hylkivä materiaali. Villaista itämaista mattoa ei tarvitse pestä kuin noin kerran vuodessa. Muulloin säännöllinen imurointi riittää.

Paras ja turvallisin tapa pestä itämainen villamatto on ulkona lumessa:

  1. Ripusta villainen matto ulos roikkumaan ja anna sen jäähtyä noin tunnin ajan.
  2. Levitä matto puhtaaseen lumihankeen ja peitä se kauttaaltaan lumella. Anna olla noin tunnin.
  3. Harjaa lopuksi lumi pois matosta. Voit käyttää pehmeää harjaa, mutta kovempi ulkoharjakin käy. Matto kestää kovakouraistakin käsittelyä.
  4. Toista tarvittaessa lumikäsittely vielä toisen kerran.
  5. Anna maton kuivua vaakatasossa esimerkiksi kuistilla tai mattotelineellä.

Maton voi myös pestä vedellä käsin, mutta raskaan märän maton kuivattaminen on hankalaa. Märkää villamattoa ei saisi koskaan jättää kuivumaan roikkuvaan asentoon. Silloin maton villaloimet venyvät ja mattoon voi tulla pysyviä kupruja. Sen sijaan maton tulisi antaa kuivua vaakatasossa esimerkiksi kuistilla.

Märän villamaton kuivumiseen voi mennä päiviä. Kuivumista voi avittaa vetämällä matto kokonaan läpi kovalla lastalla. Mattoa ei saa missään nimessä puristaa kasaan nesteen poistamiseksi, koska silloin sen muoto saattaa kärsiä.

Itämaisen villamaton voi myös käyttää pesulassa, mutta siihen sisältyy aina riski. Matoista voi lähteä väriä, etenkin jos väri on voimakkaan punainen.

Lumipesu on turvallisin keino pitää itämainen matto puhtaana ja raikkaana. Kuva: iStockphoto
Lumipesu on turvallisin keino pitää itämainen matto puhtaana ja raikkaana. Kuva: iStockphoto

Lue myös: Missä matot saa pestä ja millaisilla pesuaineilla? 16 asiaa, jotka mattojen pesemisestä pitää tietää

Itämaisen silkkimaton pesu

Siinä missä villamaton voi viedä lumeen tai pestä vedellä, silkkimattoa ei saa koskaan altistaa kosteudelle. Jos itämaisen silkkimaton pesee vedellä tai vie lumeen, sen säikeet menevät nippuihin ja matosta tulee epäsiistin näköinen.

Silkkimaton huoltoon riittää imurointi, tuuletus ja tamppaus.

Kiina tunnetaan arvokkaista silkkimatoista. Silkkimattojen huollossa pitää muistaa, etteivät ne kestä lainkaan kosteutta. Kuva: Anni Reenpää
Kiina tunnetaan arvokkaista silkkimatoista. Silkkimattojen huollossa pitää muistaa, etteivät ne kestä lainkaan kosteutta. Kuva: Anni Reenpää

Tahranpoisto itämaisesta matosta

Jos itämaiselle matolle tippuu esimerkiksi kahvia ja tai viiniä, voit ripotella tahran päälle suolaa tai ruokasoodaa, jotka imevät nesteen itseensä. Villamaton pesuun voi kokeilla sappisaippuaa. Huomaa, ettei silkkimaton puhdistukseen saa käyttää vettä tai muutakaan nestettä.

Itämaisen maton korjaus

Vuosikymmenien kuluessa itämaiset matot saattavat tarvita korjausta. Yleensä ensimmäisinä kuluvat maton hapsut ja kanttaukset. Hapsujen funktio on suojata maton reunoja kulumalta ja siksi niistä kannattaa pitää huolta.

Itämaisen maton voi korjauttaa monissa itämaisiin mattoihin erikoistuneissa myymälöissä. Esimerkiksi Helsingin Korkeavuorenkadulla sijaitsevassa Pazyrykissa saa asiantuntevaa palvelua.

Itämaisen maton säilytys vintillä tai varastossa

Lattialla olevaa mattoa kannattaa välillä siirtää hiukan. Ruokapöydän pöydänjalat voivat jättää mattoon pysyvät jäljet tai maton päälle paistava aurinko haalistaa maton värityksen. Kääntämällä maton toisinpäin vältyt vahingoilta.

Suurimmat vauriot voivat tapahtua, kun matto on säilytyksessä esimerkiksi vintillä. Erityisesti afgaanimatot keräävät herkästi puoleensa koiperhosia, jos niitä säilyttää muovipussissa. Muovin sijaan matto kannattaa pakata paperin sisään ja sen väliin rullata sanomalehtipaperia. Hengittävä paperi pitää koit loitolla.

Koit tunnistaa matossa olevista rei’istä, joiden ympärillä on koin kovettunutta pölyä muistuttavaa ulostetta. Jos huomaat mattosi altistuneen koille, vie matto heti ulos ja tapa koit joko viemällä maton ulos pakkaseen tai kuumaan saunaan muutamaksi tunniksi.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ethän möhli itämaisen maton pesua? Näin pidät huolta arvokkaasta matosta sen ansaitsemalla tavalla – ja pidennät samalla sen käyttöikää

Sari Hakala

Artikkelissa on muutama virheellinen tieto.
1. Aitoa käsinsolmittua mattoa ei kannata alkaa itse pesemään. Jos matossa on väriäpäästäviä alueita, niin itse pesemällä värit saa taatusti leviämään. Matto pitää myös pestä nukanmyötäisesti, eikä edestakaisin harjalla hangaten

2. Mattoa ei voi kuivattaa päiväkausia, se alkaa haista. Litimärkä villamatto saattaa myös värjääntyä viimeistään kuivausvaiheessa, jos se muhii kosteana päiväkausia.

3. Artikkelissa annetaan ymmärtää, että maton pesulaan vieminen on riskialttiimpaa kuin itse pesten. Näin ei todellakaan ole, vaan päinvastoin.

4. Toisin kuin artikkelissa sanotaan, silkkimaton voi pestä vedellä. Ja nimenomaan pesulassa, joka osaa tehdä sen oikein. Siksi kannattaa selvittää ja kysellä, millä pesulalla on erikoisosaamista juuri käsinsolmittujan mattojen pesussa.

5. Artikkelissa sanotaan, että silkkimaton hoidoksi riittää tuuletus ja tamppaus. Väärin. Ei tamppausta milloinkaan, vaan harjaus nukan myötäisesti. Tamppaus on liian raju toimenpide käsinsolmituille ja mielestäni se soveltuu vain lähinnä räsymatoille.

Olen pessyt 24 vuotta itämaisia ns. aitoja mattoja hyvällä menestyksellä, joten katson olevani niiden huoltamisen asiantuntija.

Anni Reenpää

Kiitos Sari kommentistasi! Jutussa olevat ohjeet ovat yhden asiantuntijan näkemys asiasta. Mika Sirèn on itämaisiin mattoihin erikoistunut pitkän linjan mattokauppias. Pesun voi varmasti tehdä monella eri tapaa. Kokemus kertoo, mikä tapa toimii omaan mattoon parhaiten. Terveisin, Anni/Kotiliesi

Sinun täytyy kommentoidaksesi.