Kodinhoito

Jauhokoisa munii usein jauhoihin – näin pääset eroon inhottavista mutta onneksi vaarattomista ötököistä

Jauhokoisa saattaa hyvinkin olla keittiön karmivin yllätys. Sen toukat erittävät hämähäkin seittiä muistuttavaa rihmastoa, joka aiheuttaa jauhojen paakkuuntumisen ja pilaa elintarvikkeen. Kiusallisesta tuholaisesta voi olla todella vaikea päästä eroon.

Jauhokoisa kulkeutuu kotiin yleensä jauhopaketin matkassa, jonne leipomossa tai varastossa olevat jauhokoisat ovat munansa munineet.

Jauhokoisa ei ole terveydelle vaarallinen, mutta inhottava ja epämiellyttävä tuholainen, joka pilaa elintarvikkeet käyttökelvottomiksi.

Lue myös: Kodin tuholaiset kuriin – näin estät ja häädät yleisimmät kotona vipeltävät ei-toivotut vieraat

Jauhokoisan tuntomerkit

Jauhokoisa on koisien heimoon kuuluva pikkuperhonen ja yleinen viljatuotteita turmeleva tuhohyönteinen. Jauhokoisa elää öisin ja istuu päivisin hämärissä ja varjoisissa paikoissa seinillä tai katossa siivet suljettuina. Hämärässä lentävää jauhokoisaa voikin helposti luulla vaatekoiksi. 

Jauhokoisa on noin 12 mm pitkä ja sen siipien väli on noin 20 mm. Etusiivet ovat lyijynharmaat ja niissä on poikittain tummia siksak -kuvioita. Jauhokoisan toukat kasvavat parin senttimetrin pituisiksi. Ne ovat harvakarvaisia ja väriltään muuten melkein valkeita, mutta pää on musta.

Jauhokoisa

Jauhokoisa tuohoaa kuivatuotteet

Jauhokoisan toukka syö vehnäjauhoja, mutta sille kelpaavat myös monet muut kuivatuotteet. Toukat erittävät hämähäkin seittiä muistuttavaa rihmastoa, joka aiheuttaa jauhojen paakkuuntumisen ja pilaa elintarvikkeen. Toukka jättää myös ulosteensa jauhoihin, ja siksi pelkkä näkyvän paakun kaapiminen paketista ei riitä, vaan koko paketti on heitettävä pois. Aikuinen perhonen ei syö mitään.

Toukka koteloituu seitin, ulosteen ja jauhojen muodostamaan paakkuun ja kotelosta syntyy perhonen. Aikuisiksi toukat kehittyvät neljässä kuukaudessa.

Jauhokoisan toukka.

Jauhokoisa – näin pääset eroon ötökästä

Jauhokoisan ilmestyminen keittiöön tarkoittaa kokonaisvaltaista siivousta sekä kaikkien jauho- ja maustekaapin tuotteiden läpikäymistä ja saastuneiden tuotteiden poisheittämistä. Eikä riesasta silti ole välttämättä päästy eroon.

Jauhokoisasta eroon pääseminen on haastavaa, sillä kotelot ja munat voivat olla hyvin piilossa ja suojassa torjunta-aineilta. Lisäksi toukat vaeltavat pitkiäkin matkoja. Jos siis löydät jauhokoisan kodistasi, on kokonaisvaltainen ja erittäin huolellinen siivous välttämätöntä.

Aloita siivous tyhjentämällä kaikki keittiösi kaapit ja käy läpi kaikki kuiva-aineet. Heitä pois kaikki saastuneet elintarvikkeet ja sulje muut tuotteet tiiviisiin lasipurkkeihin. Jauhojen säilöminen lasipurkeissa estää toukkien pääsyn jauhoihin ja samalla pitää kehittyvät toukat purkissa.

Jatka siivousta vetämällä ulos vetolaatikot sekä leikkuulaudat. Pyyhi tasot etikalla ja imuroi nurkat, listat sekä saumat ja muut raot. Imuroi myös keittiön muut tilat, kuten lieden tausta ja paikat, joihin kertyy ruoantähteitä.

Vie roskat ulos samantien, sillä munat leviävät helposti jauhopölyn mukana. Muista poistaa myös imurin pölypussi heti puhdistuksen jälkeen ja vie se ulos muiden roskien yhteydessä, jotta hyönteiset eivät leviä pussista takaisin asuntoon.

Jauhokoisan torjunta

Jauhokoisan aiheuttamia tuhoja voi pienentää säilyttämällä kaikkia kuivatuotteita tiiviissä lasipurkeissa. Näin mahdolliset munat, toukat ja perhoset eivät pääse leviämään muihin tuotteisiin.

Lisäksi voit laittaa laakerinlehden jauhopurkkiin, sillä koisat eivät pidä laakerinlehden vahvasta tuoksusta. Laakerinlehti ei jätä makua jauhoihin.

Lue myös Anna.fi: Juokseeko kodissasi sokeritoukkia? Näin inhottavista mutta vaarattomista ötököistä pääsee eroon – 6 vinkkiä

Kommentoi

Kommentoi juttua: Jauhokoisa munii usein jauhoihin – näin pääset eroon inhottavista mutta onneksi vaarattomista ötököistä

Lukija087386

Voivatko nämä pesiä jääkaappiin? Tarvitseeko sitä siis em. Tavalla siivota torjuessa koisia

Sinun täytyy kommentoidaksesi.