Kodinhoito

Joulusiivous – 12 vinkkiä perusteelliseen joulusiivoukseen

Joulusiivous kannattaa tehdä hyvissä ajoin – jos sellaisen ylipäänsä haluaa tehdä. Jos haluat kotisi olevan joulun perusteellisesti puunattu, älä unohda näitä 12 asiaa! Kysyimme täsmävinkit myös siivousalan ammattilaisilta.

Joulusiivous on monelle perinne, jota ilman joulutunnelma ei synny. Jos haluat siivota kodin joulua varten perusteellisemmin, nappaa tästä täsmäohjeet joulusiivouksen hankalien kohteiden puhdistukseen.

Lue myös: Mikron puhdistaminen 5 tavalla – Katso videolta, miten mikro puhdistetaan sitruunalla!

1. Jalkalistat pölyttömiksi

Imuroi listat kunnolla ja pyyhi sitten nihkeällä. Käytä imurin jatkovarren päähän asennettua kapeaa rakosuulaketta tai harjamaista pölysuutinta.

Pyyhkiminen käy näppärästi seisaaltaan nihkeällä parketti- tai mikrokuitumopilla.

2. Kaakelit kiiltämään

Kalkkisaostumat saa poistettua happamalla puhdistusaineella ja pitkävartisella lattianpesuharjalla tai hankauspesimellä. Tämän jälkeen kaakelit pestään vielä heikosti emäksisellä puhdistusaineella, joka neutraloi pinnan. Näin happamat aineet eivät vahingoita saumauslaastia. Kuivaa pitkävartisella lattiakuivaimella.

Kalkkisaostumia voi pestä myös väkiviinaetikkaan kastetulla puhdistuspyyhkeellä. Tummentuneet saumat peset saumaharjalla ja valkaiset partavaahdolla. Kostuta sauma, laita päälle partavaahtoa, anna vaikuttaa hetken ja pyyhi vaahto pois.

Lue myös: Kylpyhuoneen silikoneissa hometta? Siistijä kertoo, miten ongelmasta pääsee eroon – ja milloin hometäplät voivat olla merkki isoista ongelmista

3. Lattiakaivot vetämään

Poista lattiakaivoon kertyneet hiukset ja roskat. Pese kaivo tarkoitukseen varatulla astianpesuharjalla ja heikosti emäksisellä puhdistusaineliuoksella. Huuhtele suihkuttamalla. Käytä kumikäsineitä!

Helpota puhdistusta käyttämällä möhnät nappaavaa lattiakaivosuodatinta. Kertakäyttöinen suodatin vaihdetaan noin kerran kuukaudessa.

Lue myös: Kylpyhuoneen pesu ja lattiakaivon puhdistaminen – katso vinkit

4. Teräspinnat ja -välineet hohtamaan

Pyyhi sormenjäljet teräspinnoilta kevyesti kostutetulla mikrokuituliinalla. Hankaliin jälkiin tepsii teräksenhoitoaine. Kiehauta kirjavat teräsaterimet pyykin- tai koneastian pesuainevedessä ja huuhtele hyvin.

Lue myös: Rosteripintojen puhdistus on helppoa – kokeile 4 nopeaa keinoa

5. Rasvatahrat pois ovista

Sormenjäljet poistat keittiön kaappien ovista rasvanpoistajasuihkeella (Super Power Degreaser) tai talousspriillä (Sinol). Kostuta mikrokuituliina puhdistusaineella tai talousspriillä ja pyyhi.

6. Joulusiivous saa lasit ja peilit säihkyviksi

Lasiovet ja peilit puhdistat nihkeällä mikrokuituliinalla. Voit myös suihkuttaa pinnoille ensin vettä tai hieman pesuainetta ja pyyhkiä kuivalla mikrosäämiskällä.

7. Altaat ja hanat kirkkaiksi

Levitä tiskialtaaseen ja -pöydälle pyykinpesupulveria ja hankaa sitten kostutetulla tiskiharjalla. Huuhtele ja pyyhi pinnat kunnolla. Hanat saa kirkkaiksi kivennäisveteen kastetulla mikrokuitutiskiliinalla.

8. Sälekaihtimet siisteiksi

Imuroi kaihtimet suljettuina pölysuuttimella tai pyyhi kuivalla tai nihkeällä mikrokuituliinalla molemmin puolin. Jos pöly on tarttunut kiinni, pujota puuvillahanska käteen, kostuta astianpesuainevedessä ja käy kaihtimet yksitellen läpi vetämällä sormilla säleiden kummaltakin puolelta.

Vältä liikaa kosteutta, että kaihtimet eivät jää laikukkaiksi.

Lue myös: Kumpi ensin, imurointi vai pölyjen pyyhkiminen? Selvitimme vastauksen ikuisuuskysymykseen

9. Joulusiivous antaa pölypunkeille kyytiä

Pese peitteet ja tyynyt pesukoneessa 60 asteessa tai tuuleta vuodevaatteita 18 pakkasasteessavuorokauden ajan. Voit myös pitää vuodevaatteita kuivassa 60-asteisessa saunassa tunnin ajan. Muista imuroida tai ravistella vuodevaatteet pakkas- ja saunakäsittelyn jälkeen.

Lue myös Anna.fi:stä: Tiesitkö? Näin usein tyynyliinat tulisi oikeasti vaihtaa – 7 vinkkiä vuodevaatteiden hoitoon

10. Pölyt pois seinistä ja katosta

Kätevimmin työ käy jatkovarteen kiinnitetyllä kuivalla mikrokuitumopilla, kattoharjalla tai levymoppiin kiinnitetyllä staattisella liinalla. Seinät ja sileäpintaisen paneelikaton voi puhdistaa myös nihkeällä mikrokuitumopilla. Liika vesi aiheuttaa helposti valumajälkiä.

11. Liesi puhtaaksi

Pyyhi irtolika siivouspyyhkeellä. Harjaa levyt liesiharjalla ja emaliosat hankaussienellä. Puhdistusaineeksi sopii mäntysuopa tai käsiastianpesuaine.

Levyjen reunojen tummentumiin hankaa kostutettua sokeripalaa. Lieden tulee olla kuiva. Pyyhi sokerijäämät huolellisesti pois. Käy levyt lopuksi läpi ruokaöljyllä kastetulla talouspaperilla pyörivin liikkein. Se estää ruostumisen.

Lue myös: Uunin puhdistus – näillä vinkeillä onnistut!

12. Joulusiivous kannattaa tehdä yhdessä

Siivoamisesta riitely latistaa joulutunnelmaa. Sopikaa jo hyvissä ajoin yhdessä, miten joulusiivouksen työt jaetaan ja koska siivotaan.

Mitäs jos yhdistettäisiin voimat ja tehtäisiin yhdessä ystäväperheen kanssa molempien joulusiivous? Siivouspalvelujakin on  hyvin tarjolla.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Joulusiivous – 12 vinkkiä perusteelliseen joulusiivoukseen

Sinun täytyy kommentoidaksesi.