Kodinhoito

Keittiökoisa voi pesiytyä keittiöösi tiettyjen elintarvikkeiden mukana – näin pääset yleisestä tuholaisesta eroon

Elintarvikkeiden seassa olevat valkoiset toukat ovat karmiva yllätys. Keittiökoisan torjuntaan on syytä ryhtyä heti tai muuten tuholaisesta voi saada sitkeän asukkaan.

Keittiökoisa eli intianjauhokoisa (Plodia interpunctella) on sisätilojen perhonen, joka leviää elintarvikkeiden mukana.

Keittiökoisa sekoitetaan usein jauhokoisaan, joka on keittiökoisan harvinaisempi sukulaislaji. Suurin osa perhosiin liittyvistä torjuntayhteydenotoista koskee keittiökoisia, jotka ovat hyvin yleinen riesa suomalaisten kodeissa.

Keittiökoisista ei ole varsinaista vaaraa, mutta ajan saatossa ne pilaavat kuivakaappien elintarvikkeet ulosteella. Asunnossa lentelevät perhoset ovat toki myös esteettinen haitta.

Lue myös: 5 asiaa, joita tuholaistorjuja ei koskaan tekisi kodissaan – tästä säilytystavasta kannattaa luopua välittömästi

Keittiökoisan tunnistus

Ulkonäöltään keittiökoisan tunnistaa ruskeahkosta, noin 15 mm pitkästä ruumiista. Väri vaihtelee ravinnon mukaan. Keittiökoisa lepattaa ilmassa vaivalloisesti, ja pyrkii kohti katon rajaa tai nurkkia.

Keittiökoisa leviää elintarvikkeiden, kuten pähkinöiden, kuivattujen hedelmien, mantelien ja murojen, mukana. Keittiökoisat voivat pesiytyä ruokien sekaan elintarvikkeiden keskusvarastoilla, ja kulkeutua tällä tavoin ihmisten koteihin.

Tavallisesti keittiökoisa havaitaan ensi kertaa niin, että asukas huomaa jonkun lentelevän keittiön ilmassa. Kun kuiva-ainekaappia alkaa tarkemmin tutkia, löytyy jonkun kuiva-ainepussin sisältä valkoisia matoja, jotka ovat keittiökoisan toukkia.

Jos keittiökoisa saa elää vapaasti ilman torjuntatoimenpiteitä, niiden määrä voi kasvaa nopeastikin. Munista syntyy uusia toukkia noin kuukauden välein.

keittiökoisa
Keittiökoisalla on taipumus vaeltaa asunnossa, joten pelkkä elintarvikkeiden hävittäminen ei välttämättä riitä torjuntakeinoksi. © iStockphoto

Näin pääset eroon keittiön tuholaisesta

Siisteydellä on vaikutusta siihen, kuinka nopeasti keittiökoisapopulaatio kasvaa. Jos keittiössä ei aktiivisesti imuroida tai pyyhitä pintoja ruoantähteistä, koisa löytää aina ruokaa ja pääsee lisääntymään. Epäsiistissä asunnossa koisia voi olla paljonkin.

Varmin tapa päästä eroon keittiökoisasta on pyytää apuun tuholaistorjuja. Keittiökoisakohteet myrkytetään yleensä kaksi, joskus kolmekin kertaa.

Itsekin voi tehdä paljon tuholaisten hävittämiseksi. Keittiökoisien torjunta aloitetaan siivoamalla koti huolellisesti. Pinnat pyyhitään kostealla, ja jokainen potentiaalinen pesiytymispaikka imuroidaan.

Saastuneet elintarvikkeet heitetään roskakoriin. Muutkin halvat kuiva-aineet kannattaa heittää pois matalalla kynnyksellä.

keittiökoisa ja keittiökoisan toukka
Keittiökoisan toukat voivat lymytä elintarvikkeiden seassa. © iStockphoto

Lue myös Anna.fi: Juokseeko kodissasi sokeritoukkia? Näin inhottavista mutta vaarattomista ötököistä pääsee eroon – 6 vinkkiä

Ennaltaehkäise keittiökoisa

Ruokaa kannattaa säilyttää jääkaapissa mahdollisimman paljon, koska sinne hyönteiset eivät pääse.

Toinen vaihtoehto säilytykselle on vesitiivis astia. Testaa astian tiiviys etukäteen vedellä, sillä moni säilytysastia ei todellisuudessa ole täysin tiivis. Jos ötökät pääsevät astiaan, ne saavat ravintoa ja lisääntyvät nopeasti.

Hyvä tapa ehkäistä keittiökoisaa on pitää kuiva-ainekaappia aktiivisesti silmällä, kun sinne hankkii uusia elintarvikkeita. Jos vipeltäjiä havaitsee, ongelmaan on helpompi puuttua heti.

Jos tuholaishavaintoihin ei reagoi nopeasti, keittiökoisasta eroon pääsy voi pahimmillaan viedä vuodenkin. Koisat voivat piiloutua esimerkiksi keittiön kaappien, taulujen tai jalkalistojen taakse, josta perhosia ilmestyy yhä uudelleen ja uudelleen. 

Asiantuntijana jutussa toimi Salomo Rauthovi Tuholaistorjuntakeskukselta.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Keittiökoisa voi pesiytyä keittiöösi tiettyjen elintarvikkeiden mukana – näin pääset yleisestä tuholaisesta eroon

Sinun täytyy kommentoidaksesi.