Löytyykö kotoasi tällainen keittiö? Sen järjestyksessä pitäminen aiheuttaa harmaita hiuksia jopa ammattijärjestäjälle

Ammattijärjestäjä Kiira Vuorisen mukaan yhdenlaiset keittiöt ovat kaikkein vaikeimpia järjestää: U-malliset, joissa on paljon kulmasäilytystilaa. Nyt hän kertoo, kuinka kulmakaappi järjestetään toimivaksi.

Helsinkiläinen Kiira Vuorinen, 20, työskentelee ammattijärjestäjänä. Hän on havainnut, että erityisesti keittiön kaappien järjestely on asia, jota moni suomalainen tuskailee.

”Keittiö on monimutkainen tila, jossa on paljon erilaisia kaappeja ja laatikoita. Monessa paikassa tekisin asioita hyvin eri tavoin säilytysratkaisuiden osalta”, Kiira sanoo.

Esimerkiksi se on vallan tavallista, että tavaroita ei osata sijoittaa siihen tilaan, missä ne ovat. Paistinpannut on saatettu sijoittaa vetolaatikkoon, johon ne eivät tosiasiassa edes mahdu kokonsa puolesta.

Kuivaruokalaatikko on myös tyypillinen paikka, joka on usein kuin myrskyn jäljiltä ja hautoo sisäänsä helposti vanhentuvia ruokatarvikkeita. Kiiran työtä on pähkäillä asiakkaan puolesta juuri tällaisia pieniä mutta arkea kuormittavia säilytyspulmia.

Lue myös: Ammattijärjestäjä Kiira, 20, tietää, minkä nurkan järjestelyn kanssa suomalaiset tuskailevat eniten – kertoo kaksi simppeliä ratkaisua pulmaan

Kuivaruokakaappi hautoo herkästi sisäänsä helposti pilaantuvia ruokatarvikkeita.

Kuivaruokakaappi hautoo herkästi sisäänsä helposti pilaantuvia ruokatarvikkeita. Kuva: Kiira Vuorisen kotialbumi

Näin järjestät pahamaineisen kulmakaapin

Kiira on pistänyt merkille, että juuri tietynlaiset keittiöt ovat erityisen vaikeita järjestelyn suhteen: U-malliset, joissa on paljon kulmasäilytystilaa.

”Pahimpia ovat kulmakaapit, joissa tila menee syvälle, mutta tavaraa on vaikea saada sieltä kurottelematta. Lopulta tavarat hukkuvat kaapin uumeniin, kun niihin ei pääse helposti käsiksi.”

Esimerkiksi kuiva-aineille kaappi on Kiiran mukaan täysin mahdoton, sillä tavarat jämähtävät vanhenemaan sinne.

Keittiössä kannattaa käytää vain sitä tilaa, mihin pääsee helposti käsiksi.

Keittiössä kannattaa käytää vain sitä tilaa, mihin pääsee helposti käsiksi. Kuva: Kiira Vuorisen kotialbumi

Keittiön kulmakaapin organisoimiseen Kiiralla on muutama täsmävinkki. Kaappi kannattaa järjestää niin, että käsien ulottuville asetetaan muutama usein käytetty tavara ja perälle esimerkiksi vain tarjoiluastiat, joita käytetään muutamia kertoja vuodessa. Satunnainen kurottelu ei ole näin riesaksi.

Toinen varteenotettava vaihtoehto on se, että jos tavaraa ei omista paljoa, kulmatilaa ei käytä ollenkaan.

”Keittiöstä voi käyttää pelkästään sitä tilaa, mihin pääsee helposti käsiksi.”

Kiira muistuttaa, että myös keittiön järjestys lähtee karsimisesta. Keittiön kaapisto on paikka, joka haalii helposti sisäänsä pientä sälää ja astiatavaraa, jota tarvitsee vain harvakseltaan. Mitä vähemmän tavaraa kaapeissa on, sitä helpommin kaapit pysyvät järjestyksessä.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Löytyykö kotoasi tällainen keittiö? Sen järjestyksessä pitäminen aiheuttaa harmaita hiuksia jopa ammattijärjestäjälle

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X