Keltaiset kainalot valkoisessa paidassa on mahdollista saada pois.
Kodinhoito

Keltaiset kainalot valkoisessa paidassa? Katso 3 tapaa kirkastaa vaate – sitruunakikan helppous yllättää

Hien kellertämän valkoisen paidan saa pelastettua ainesosilla, jotka löytyvät jo valmiiksi monen kotoa. Ota tästä jutusta talteen kolme helppoa mutta tehokasta valkaisukikkaa.

Valkoisten paitojen kainalot tuppaavat kellastumaan käytössä – kiitos hien. Keltaiset kainalot valkoisessa paidassa eivät näytä siisteiltä, joten useimmiten vanhan paidan tilalle hankitaan uusi, mutta kellastuneen vaatteen voi yrittää myös pelastaa muutamalla kotikonstilla.

Tärkeintä on ennaltaehkäisy. Uusi valkoinen vaate kannattaa käsitellä tekstiilisuoja-aineella. Suoja pysäyttää lian kuidun pintaan, josta se irtoaa helpommin pesussa. Kovasti hikoilevien kannattaa pestä vaate jokaisen käyttökerran jälkeen välttääkseen hien pinttymisen.

Jos vahinko on jo päässyt käymään ja paita janoaa kirkastusta, kokeile näitä kolmea turvallista ja ekologista kikkaa. Ja mikä parasta: luonto kiittää, jos voit välttää uuden paidan ostamisen!

Lue myös: Tahranpoisto: Näin poistat yleisimmät tahrat helposti – punaviini, rasva, veri…

1. Sitruunapesu kirkastaa keltaiset kainalot valkoisessa paidassa

Sitruuna on hyvä ekologinen puhdistaja tekstiileille. Valkoisen T-paidan saa valkaistua parhaiten niin, että puristaa yhden tai kahden sitruunan mehun ämpäriin, laittaa joukkoon vähän suolaa ja lämmintä vettä. Paitaa liotetaan seoksessa 1-2 tunnin ajan.

Tämän jälkeen paita huuhdellaan ja kuivataan auringossa, jos mahdollista. Aurinko vaalentaa hiusten lailla myös tekstiilejä, joten vaaleat tekstiilit kannattaa aina kuivattaa auringonvalossa tilaisuuden tullen.

Lue myös: Etikka, suola ja sitruuna – tehokkaat siivousaineet löytyvät jo kaapeistasi

Keltaiset kainalot valkoisessa paidassa lähtevät sitruunalla.
Purista 1-2 sitruunan mehu helppoon valkaisuseokseen, jossa paita saa liota vähintään tunnin ajan. Kuva: iStockphoto

2. Konepesu ruokasoodalla sopii valkoisten vaatteiden valkaisuun

Ruokasooda tunnetaan siivouksen luonnonmukaisena ihmeaineena ja kyllä – se sopii myös valkoisten vaatteiden valkaisuun. Ruokasoodan käyttö pyykinpesuaineena on vielä täysin aliarvostettua.

Mittaa 1-3 ruokalusikallista ruokasoodaa pesupalloon tai pesuainelokeroon. Pese vaate normaalisti tekstiilin hoito-ohjeen mukaan. Soodaa voidaan käyttää samanaikaisesti pesuaineen kanssa. Vaatteen pitäisi tulla koneesta ulos raikkaana ja selvästi kirkkaampana.

Lue myös: Ruokasooda on siivouksen superaine – näissä paikoissa soodaa kannattaa hyödyntää!

3. Tahnakäsittely on paikallaan yksittäisille vaikeille tahroille

Vaikeimpia tummentumia ja tahroja varten kannattaa valmistaa erillinen tahna ruokasoodasta.

Laita kuppiin pieni tilkka vettä ja sen sekaan ruokasoodaa niin, että vedestä ja ruokasoodasta tulee tahna.  Levitä tahnaa kohtiin, jotka haluat kirkastaa, kuten keltaisiin kainaloihin tai rasvatahroihin. Anna aineen vaikuttaa kankaalla tunnista muutamaan tuntiin ennen huuhtelua.

Asiantuntijana jutussa toimi siivousalan ammattilainen Sanna Suhonen Sannan Siivouspalvelusta.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Keltaiset kainalot valkoisessa paidassa? Katso 3 tapaa kirkastaa vaate – sitruunakikan helppous yllättää

Sinun täytyy kommentoidaksesi.