On kesäsiivouksen aika! Nämä 6 asiaa on erityisen hyvä siivota juuri nyt – yhtä paikkaa ei edes kannata putsata muulloin

Huonolla kelillä voi tarttua tuumasta toimeen ja tehdä kesäsiivouksen! Pidä loman kotityölista kuitenkin riittävän lyhyenä, jotta aikaa jää myös rentoutumiseen.

Kesän runsasta valoa ja lämmintä keliä on järkevä hyödyntää kotitöiden parissa. Itse asiassa, jotkut kotityöt ovat sellaisia, että ne voi tehdä vain kesäaikaan.

Siivousalan ammattilainen Marjo Lindfors Kotiringiltä kertoo, mitkä kotityöt kannattaa tehdä erityisesti tähän aikaan vuodesta.

1. Mattojen ja verhojen pesu

Kesä on ainoa vuodenaika, jolloin matot voi pestä itse. Kosteampina vuodenaikoina, kuten alkusyksystä, matot eivät kuivu yhtä tehokkaasti. Hitaasti kuivuva matto alkaa herkästi haista.

Sama pätee myös verhoihin. Erityisesti paksut ja raskaat verhot kuivuvat hitaasti. Lämpimässä kesäsäässä nekin kuivuvat tuossa tuokiossa.

2. Pihasaunan siivous ja pesu

Pihasauna pitää välillä pestä, ja siihen urakkaan on kurjaa ryhtyä kylmällä säällä. Pihasaunan siivous on nautinnollisempaa lämpimällä ja valoisalla kelillä.

Jos pihasauna on käytössä myös talvisin, sauna on hyvä siistiä talviteloille loppukesästä.

Lue myös: Saunan pesu: Katso vinkit, joiden avulla saat saunan putipuhtaaksi!

kesäsiivous

Sauna olisi hyvä pestä kerran vuodessa. Sisäsaunan puhdistus käy talvisinkin, mutta kesä on parasta aikaa pihasaunan siivousoperaatiolle. Kuva: iStockphoto

3. Ikkunoiden pesu

Ikkunat on hyvä pestä parikin kertaa vuodessa. Ensimmäisen pesun ajankohta on keväällä katupölyjen lakaisun jälkeen, mutta toisen kerran ikkunat kannattaa pestä loppukesästä siitepölykauden jälkeen.

”Ikkunoita ei tarvitse kahdesti vuodessa avata, eli riittää, kun pesee sisä- ja ulkoikkunan toisella kertaa”, Lindfors sanoo.

Lue myös: Täydellinen opas ikkunanpesuun: välineet, tekniikka ja järjestys

4. Parvekkeen siivous

Parveke kannattaa siivota kesän alussa perusteellisesti, ja sen jälkeen ylläpitävin täsmäiskuin. Parvekkeelle kertyy runsaasti katu- ja siitepölyä, joten imuroi tila tasaisin väliajoin. Pyyhi myös likaiset ikkunalaudat, puitteet ja muut tasot kostealla liinalla.

5. Autotallin ja lämpimien ulkovarastojen siivous

Pakkaskeleillä ei kannata alkaa siivota lämpimiä ulkovarastoja, kuten autotallia. Lämpö karkaa turhaan, ja talven pimeydessä ei liikoja näe. Kesäaikaan autotallissa voi puuhastella vaikka koko päivän.

6. Kylpyhuoneen pesu

Säännöllisyys on a ja o siivouksessa. Esimerkiksi kylpyhuoneen pinnat pitäisi pestä kerran kuussa kalkkikertymien välttämiseksi. Ethän siis unohda kylpyhuoneen pesua kesälläkään.

Unohda pitkät työlistat!

Lindfors muistuttaa, että kesällä ei kannata esimerkiksi alkaa sulattaa pakastinta tai järjestellä kaappien perukoita – nämä hommat voi suosiolla hoitaa silloin, kun ulkona on pakkasta ja pimeää.

”Kesällä ollaan ulkona, ja talvella siivotaan kaappeja sisältä, uuneja ja pakastimia”, Lindfors sanoo.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: On kesäsiivouksen aika! Nämä 6 asiaa on erityisen hyvä siivota juuri nyt – yhtä paikkaa ei edes kannata putsata muulloin

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X