Kodinhoito

Saako kiehuvaa vettä kaataa viemäriin? Asiantuntijat ovat asiasta yksimielisiä

Kiehuvan veden on peloteltu lyhentävän viemäriputkiston käyttöikää. Selvitimme, pitääkö väite paikkansa.

Kiehuvan veden kaatamista viemäriin on parjattu jo vuosikaudet. Monet valuttavat hanasta kylmää vettä samalla, kun kaatavat esimerkiksi pastan keitinveden tiskialtaaseen.

Jotkut kuitenkin käyttävät kiehuvaa vettä viemärin tukoksen avaamiseen. Voiko kiehuvasta vedestä olla viemäriputkistolle haittaa?

Pyysimme vastausta kysymykseen Turun LVI-asennuksen työnjohtaja Veikko Rajalalta, tutkimuskeskus Satakunnan ammattikorkeakoulun tutkimuskeskus Wanderin tutkimuspäällikkö Martti Latvalta ja rakennusten putkijärjestelmiä toimittavan Uponorin tuotepäälliköltä Tero Smolanderilta.

kiehuvaa vettä viemäriin
Kiehuvaa vettä kaadetaan usein viemäriin esimerkiksi silloin, kun vedenkeitin tyhjennetään tai pastan keitinvesi kaadetaan pois. © iStockphoto

Lue myös: Isännöitsijä listaa asiat, joista saa olla aina muistuttamassa asukkaita – ”Tekemisestä puuttuu maalaisjärki”

Nykyaikaiset viemärit kestävät maltilliset määrät kiehuvaa vettä

Asiantuntijat ovat yhtä mieltä siitä, että viemäriin ei kannata kaataa yhtäjaksoisesti satoja litroja kiehuvaa vettä. Mutta pieniä määriä kiehuvaa vettä nykyaikaiset viemärit kestävät hyvin.

”Pastaveden kaataminen viemäriin on niin pientä, ettei se tunnu missään”, sanoo Wanderin tutkimuspäällikkö Martti Latva.

Tero Smolander kommentoi asiaa Uponorin putkistojen osalta.

”Kiehuvaa vettä voidaan laittaa nykyaikaiseen kiinteistöviemäriin pieniä määriä ja lyhyellä kuormitusajalla, esimerkiksi 5–10 litran kattilallisen kiehuvaa vettä voi kaataa viemäriin”, Smolander kertoo sähköpostitse Kotiliedelle.

Kiehuvaa vettä on LVI-asentajana yli 20 vuotta toimineen Veikko Rajalan mukaan myös turvallista käyttää tukosten avaamiseen. Rajala on itsekin monesti turvautunut kyseiseen niksiin.

”Olen avannut useita viemäreitä elämäni aikana kiehuvaa vettä apuna käyttäen. Teen näin omassakin kodissa. Silloin tällöin kaadan ison kattilallisen kiehuvaa vettä viemäristä alas”, Rajala sanoo.

Lue myös: Kotitalousvähennys on jopa 3 500 euroa – Remonttityötä 2 250 eurolla ostanut saa vähentää myös kotitalous-, hoiva- tai hoitotyötä 1 250 eurolla

Poikkeuksena 60–70-lukujen viemäriputkistot

Siihen on syy, miksi kiehuva vesi ja viemäri ovat olleet kiistelty yhdistelmä. 1960-luvulla alettiin valmistaa PVC-muovisia viemäriputkia, jotka eivät vielä kestäneet kuumuutta kovin hyvin.

”Silloin kuuman veden kanssa oli ongelmia. Silloisista putkista puuttuivat materiaalin kestävyyttä lisäävät aineet, tai niitä oli liian vähän”, Latva sanoo.

1970-luvulla kotitalouksiin tuli pesukoneita, jolloin myös viemäriputkiston muovin laatua kehitettiin lämmönkestävämmiksi.

Siksi 60-luvun ja 70-luvun alun putkistot kestävät kuumuutta todennäköisesti huonommin kuin sitä uudemmat putket. 

”Mitä uudemmat putket ovat, sen parempi on todennäköisesti lämmönkestävyys”, Latva kertoo.

Yleisiä lukemia viemäriputkistojen lämmönkestävyydestä on mahdotonta antaa.

Putkiston lämmönkestävyyteen vaikuttaa sen iän lisäksi moni muukin seikka: asennusympäristö, putkikoko ja onko järjestelmä asennettu maahan vai koteloitu sisätiloihin.

Putkissa on myös valmistajakohtaisia laatueroja.

”Näkisin, että Suomessa olisi syytä asentaa kotimaisia putkia. Jos ostaa ulkomaista viemäriputkea esimerkiksi halpiskaupasta, voi itse asiassa hankkia itselleen ongelmia”, Latva sanoo.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Saako kiehuvaa vettä kaataa viemäriin? Asiantuntijat ovat asiasta yksimielisiä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.