Kodinhoito

Kuinka järjestää kierrätys kotona niin, että kaikki mahtuu ja vieläpä näyttää kivalta? Lukijat vinkkaavat 7 tapaa

Keittiön jätelaatikko on usein niin pieni, että jätehuollon järjestäminen vaatii hieman luovuutta ja sovittelua. Näillä ohjeilla järjestät kierrätyksen kotiin näppärästi.

Kierrätys aiheuttaa usein harmaita hiuksia pienessä kodissa. Miten saada kaikki kierrätettävät jätteet mahtumaan niin, ettei ylimääräisiä ja eksyneitä pussukoita loju eteisen tai keittiön nurkissa?

Kysyimme Kotilieden lukijoilta, miten he ovat järjestäneet kodin kierrätyksen. Ota talteen kätevät ja katseenkestävät ideat, miten kaiken saa mahdutettua pieneenkin tilaan.

Lue myös: Jätteet ja kierrätys: Huolla, hoida, kunnosta ja korjaa – näillä vinkeillä jätekuormasi pienenee

1. Kierrätä muualla kuin keittiössä

Jätekaapissa on yleensä tilaa vain muutamille roskille, kuten biojätteelle ja sekajätteelle. Muut kierrätettävät asiat kannattaa sijoittaa kauemmas keittiöstä: esimerkiksi paikkaan, josta ne on kätevä napata mukaan matkalla ulos.

”Meillä on varattu yksi eteisen kaappi kierrätyspisteelle, katseilta piiloon. Jokaiselle asialle on oma laatikko. Eteisestä roskat on näppärä viedä ulos ohikulkumatkalla”, kertoo Kotilieden lukija.

2. Hyödynnä hukkatila

Kierrätysastioita voi siirtää esimerkiksi kodinhoitohuoneeseen tai portaiden alle.

”Meillä on pyykkikorit Ikeasta kodinhoitohuoneen tason alla”, eräs lukija kertoo.

”Portaiden alla on kolme suurta Ikean pyöreää koria, joihin olen tehnyt kannet ruskeasta pakkauspaperista ja pahvista. Niissä on pahviroskat, kierrätyslasi ja kauppaan vietävät pantilliset pullot”, kertoo toinen lukija.

3. Nosta keräysastia pois lattialta

Näppärä idea on naulata siivouskaappiin muutama naula, joihin saa kestokassin roikkumaan.

”Metallijäte mahtuu pieneen muovipussiin roikkumaan siivouskaapin naulaan, samoin vanhentunut apteekkitavara. Sorttiin menevä tavara on vaatehuoneessa”, sama lukija jatkaa.

kierrätysideat
Sijoita osa jätteistä roikkumaan kestokassiin. Verkkokassi, 2,90 e Granit. Kuva: Granit

4. Satsaa monitoimikalusteisiin

Kaikki jätelaatikot eivät ole automaattisesti rumia muovipönttöjä. Laatikkopenkki on pikkukodin monikäyttöinen huonekalu, joka sulautuu luonnollisesti osaksi sisustusta.

”Minulla on eteisessä Niimaariin laatikkopenkki. Sen sisällä on liikuteltavat väliseinät, eli laatikot taipuvat moneen tarpeeseen. Sisällä säilytän paperiroskaa, kartonkeja ja paperipusseja, joita kertyy paljon noutoruoan ja ostosten mukana. Simppeli laatikkopenkki sopii kotona esimerkiksi sivupöydäksi, mutta ahtaassa eteisessä se toimittaa istuinpenkin virkaa”, eräs lukija kertoo.

Laatikkopenkin voi tehdä myös itse DIY-ratkaisuna. Hae inspiraatiota esimerkiksi Pinterestistä. Jos rahatilanne sallii, tilaa kaunis penkki puusepältä.

kierrätysideat
Katseenkestävä kierrätyslaatikko sulautuu sisustukseen. Ecosmol, väliseinällinen lajittelukaluste, 329 e, Niimaar. Kuva: Niimaar

5. Järjestä kierrätyspiste parvekkeelle

Hanki parvekkeella kauniiden säilytyslaatikoiden kokoelma. Näin kierrätys on sisätiloissa kokonaan pois silmistä, eivätkä mahdolliset hajutkaan pääse haittaamaan.

”Meillä on kaksi Lidlistä ostettua laatikkokärryä parvekkeella, niissä sisällä pussit lehdille, muoville, pahville ja pulloille. Päällä kantena jostain Ikean huonekalusta jäänyt levy. Toimii.”

”Meillä on isot kestokassit parvekkeella. Muovit, pahvit, sanomalehdet, lasit ja metallit vien omaan jakelukeskukseeni.”

kierrätysideat
Jätteiden hajuhaitat eivät harmita parvekkeella. Hållbar -kannelliset säiliöt, Ikea. Kuva: Ikea

6. Vaihda jätepöntät kauniisiin säilytyskalusteisiin

Jos mieluisia jäteastioita ei tunnu löytyvän, etsintöjä kannattaa laajentaa kauniisiin pyykkikoreihin tai säilytyslaatikoihin. Ne sopivat erinomaisesti sottaamattomien jätteiden, kuten papereiden, kartonkien ja pullojen kierrätykseen.

”Isossa pajukorissa lehdet, toisessa pajukorissa muovit ja saadussa lahjakassissa pahvit litistettynä.”

”Keittiön kaapissa on keraaminen kulho paristoille. Tiskipöydän päällä pieni sangallinen ämpäri biojätteelle. Keräysastiat ovat kivannäköisiä, suomalaista designia.”

Lue myös: Taitteletko pahvit kierrätykseen? Markun havainnollistava kuvapari näyttää, miksi ehdottomasti kannattaisi

kierrätysideat
Clair juutista punotut säilytyskorit, 2/pakk, 29,90 e, Jotex. Kuva: Jotex

7. Tee kierrätystavarasta jäteastioita

Vanhoja pakkausmateriaaleja kannattaa hyödyntää kierrätyksessä. Esimerkiksi pahviroskista voi kätevästi askarrella uusia jäteastioita.

”Pahville ja metallille olen tehnyt 3 litran viinien hanapakkauksista astiat.”

Isot muovikääreet kannattaa puolestaan hyödyntää muoviroskan keräykseen.

”Esimerkiksi WC-paperin muovikääreeseen voi pakata muoviroskat.”

kierrätysideat
Tyhjän viinipakkauksen voi uusiokäyttää. Kuva: OM-arkisto

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kuinka järjestää kierrätys kotona niin, että kaikki mahtuu ja vieläpä näyttää kivalta? Lukijat vinkkaavat 7 tapaa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.