Kodinhoito

Kierrätys kotona ei kaadu tilanpuutteeseen, kun siirrät osan kierrätysastioista pois keittiöstä – nämä sisustussuunnittelijan vinkit olisit halunnut lukea jo aiemmin 

Erilaisten jätelaarien järjesteleminen järkevästi ja kauniisti kotosalla ei ole aina ihan helppoa. Näillä ohjeilla luot toimivan kierrätysjärjestelmän.

Niin paljon kierrätettävää, niin vähän tilaa. Vaikka kierrätyksen organisoiminen tuntuisi mahdottomalta tehtävältä, älä ­luovuta. Mieti, mitä kaikkea kierrätät nyt ja mitä aiot jatkossa kierrättää. Tämä kertoo, kuinka monta eri astiaa tarvitset. Seuraavaksi pohdi, kuinka paljon eri jätteitä syntyy, jotta osaat valita sopivat astiat.

Nyt mielessäsi saattaa pyöriä kysymys siitä, miten ihmeessä eri laarit mahtuvat keittiöösi.

Sisustussuunnittelija Riia Lankinen muistuttaa, että jokainen roska ei tarvitse omaa astiaa.

Voit esimerkiksi kerätä lasit ja metallit samaan astiaan ja lajitella ne omiin roskiksiinsa roskakatoksessa.

Astian koko riippuu myös siitä, kuinka usein vierailet kierrätyspisteellä. Jos roskikset löytyvät alakerrasta, pärjäät pienillä astioilla. Mitä tarkemmin kierrätät, sitä vähemmän astiaan kertyy roskaa.

Kaikkia laareja ei tarvitse sijoittaa keittiöön.

”Sekajäte ja biojäte on hyvä pitää keittiössä. Muut roskat voi laittaa esimerkiksi eteiseen, parvekkeelle, kodinhoitohuoneeseen tai portaiden alle”, Lankinen sanoo.

Muista kohtuus. Hajamielisetkin perheenjäsenet muistavat roskisten paikat, kun niitä on enintään kaksi.

Lue myös: Kuinka järjestää kierrätys kotona niin, että kaikki mahtuu ja vieläpä näyttää kivalta? Lukijat vinkkaavat 7 tapaa

Remppa tai tuunaus

Kun remontoit keittiötä, on otollinen aika miettiä lajittelua. Usein jätesäiliöt ovat altaan alla, mutta Lankinen on sijoittanut niitä joissain suunnittelemissaan keittiöissä myös altaan oikealle puolelle. Näin porkkanan kuoret saa tiputettua roskikseen ilman väistämistä. Ylemmässä veto­laatikossa bio- ja sekajäte ovat ergonomisemmalla korkeudella.

Jos rahaa liikenee enemmän, voit suunnitella tasoon aukon bio­jätteelle tai valita ovet, jotka saa auki ilman käsillä koskemista.

Vanhassakin keittiössä voi parantaa kierrätysolosuhteita. Hanki roska­kaappiin ulosvedettävä kisko, jotta voit vetää sangot esille ja pudottaa roskat helposti oikeaan osoitteeseen. Isoja sankoja voi jakaa välilevyillä. Voit myös hankkia yhden ison tilalle pari pienempää.

Lue myös Annan juttu: Osaatko hävittää vanhat kosmetiikkatuotteet oikein? Osa kosmetiikasta on vaarallista jätettä – kokosimme kierrätys- ja lajitteluoppaan

Piilosta paraatipaikalle

Harvassa kodissa kaikkea saa kiinteisiin kaappeihin oven taakse katseilta suojaan. Onneksi erilaisia kierrätyskalusteita on moneen lähtöön. Valitse niistä muuhun sisustukseen sopiva vaihtoehto.

Jo valmiiksi kotoa löytyvät kalusteet voivat taipua kierrätysversioiksi, kun ajattelet luovasti. Pystyisikö esimerkiksi eteisen penkin alle rakentamaan tilaa lajittelulle?

Koukuissa roikkuvat kestokassit ovat parempi ratkaisu kuin hajallaan lojuvat roskanyssykät. Lisäksi ne voi napata kätevästi mukaan ulos ­lähtiessä.

Voit nostaa roskiksen myös reippaasti esille. Esimerkiksi biojätteen voi säilyttää tiskipöydällä somassa emalikattilassa, jonka sisällä on paperipussi.

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 7/2022.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kierrätys kotona ei kaadu tilanpuutteeseen, kun siirrät osan kierrätysastioista pois keittiöstä – nämä sisustussuunnittelijan vinkit olisit halunnut lukea jo aiemmin 

Sinun täytyy kommentoidaksesi.