Kodinhoito

Kodin siivous – muista nämä 18 kohtaa, kun aloitat suursiivouksen

Kodin siivous voi vaatia aikaa ja hermoja. Kokosimme yhteen toimivat vinkit koko huushollin siivoamiseen.

Kodin siivous voi viedä aikaa, mutta hyvällä ohjeistuksella siitä kyllä selviytyy. Kokosimme yhteen täsmäohjeet, joilla toteutat kodin suursiivouksen tehokkaasti.

Kodin siivous yksi asia kerrallaan

1. Ovet ja ovenkarmit

Imuroi ovenkarmit tai poista pöly pölyhuiskalla. Pyyhi ovet ja ovenkarmit kostealla mikrokuituliinalla. Käytä tarvittaessa puhdistusainetta. Kevyeen likaan riittää yleispuhdistusaine, pinttyneempään ja oven rasvatahroihin tepsii rasvanpoistajasuihke tai taloussprii.

2. Jalkalistat

Imuroi jalkalistat ensin imurin jatkovarren päähän asennetun kapean rakosuulakkeen tai harjamaisen pölysuuttimen avulla. Pyyhi jalkalistat sen jälkeen nihkeällä liinalla. Pyyhkiminen käy kätevästi seisaaltaan kumartumatta parketti- tai mikrokuitumopin avulla.

3. Lasi- ja peilipinnat

Kaappien ja kirjahyllyjen lasiovet sekä peilit saa pyyhittyä puhtaaksi nihkeällä mikrokuituliinalla. Tarvittaessa voit myös suihkuttaa pinnoille ensin vettä tai hieman pesuainetta ja pyyhkiä sitten kuivalla mikrokuituikkunaliinalla.

Lue myös: Etikka, suola ja sitruuna – tehokkaat siivousaineet löytyvät jo kaapeistasi

4. Seinät ja katto

Seinät ja katto on hyvä puhdistaa pölyistä ainakin kerran vuodessa. Kätevimmin työ käy jatkovarteen kiinnitetyllä kuivalla mikrokuitumopilla. Myös kattoharja tai levymoppiin kiinnitetty staattinen liina sopivat puhdistusvälineiksi. Tarvittaessa seinät ja esimerkiksi sileäpintaisen paneelikaton voi puhdistaa myös nihkeällä mikrokuitumopilla. Ole varovainen veden kanssa, sillä se aiheuttaa helposti valumajälkiä.

Lue myös Anna.fi:stä: Allergiakodin siivous onnistuu myös vähällä vaivalla – 9 käytännöllistä vinkkiä kodin puhtaana pitämiseen

5. Lämpöpatterit

Pyyhi lämpöpatterit. Lämpöpattereiden taustat saat puhdistettua pitkävartisella pölyhuiskulla. Voit myös kietaista staattisen liinan metallisen vanhanaikaisen taiteltavan henkarin päälle ja poistaa sillä pölyt patterin väleistä.

6. Valaisimet ja koriste-esineet

Valaisimet ja koriste-esineet puhdistuvat pölystä imuroimalla ja pyyhkimällä. Koukeroisista esineistä, kiemuraisista lampunvarjostimista ja hennoista valaisimista pölyn saa poistettua pölyhuiskalla.

7. Matot

Matot puhdistuvat tehokkaasti imuroimalla ja tuulettamalla. Tuuletuksen yhteydessä mattoa voi myös harjata vahvaharjaksisella mattoharjalla, joka poistaa karvat, hiukset ja pölyn.

8. Parkettilattiat

Parkettilattia puhdistuu imuroimalla ja nihkeäpyyhinnällä. Sama metodi sopii myös muille laakatuille ja maalatuille puulattioille sekä öljytyille ja vahatuille lattioille. Puhdistusaineena käytetään tarvittaessa neutraalia puhdistusainetta tai lattiamateriaalille sopivaa erikoispuhdistusainetta.

9. Taulut ja seinäkoristeet

Tauluista, seinäkoristeista ja valokuvakehyksistä irtopölyn saa irti imuroimalla tai pölyhuiskalla. Jos materiaali kestää, kehykset ja koristeet voi pyyhkäistä myös kostealla tai kuivalla mikrokuituliinalla.

10. Laminaattilattiat

Laminaattilattialta imuroidaan tai mopataan ensin irtopöly ja roskat. Sen jälkeen lattiat pyyhitään nihkeällä mikrokuitu- tai laminaattimopilla. Tarvittaessa käytetään laminaattilattialle tarkoitettua puhdistusainetta. Vältä saippuapohjaisia puhdistusaineita, jotka saattavat jättää lattian pintaan harmaan kalvon.

11. Ikkunat

Pilvipouta on paras sää ikkunanpesuun. Auringon paisteella mahdolliset raidat ja vesivanat jäävät helposti huomaamatta. Ikkunanpesun perusvälineet ovat pesin, kuivain ja nukkaamaton pyyhe esim. astiapyyhe. Puhdistusaineeksi sopii astianpesuaine tai ikkunanpuhdistusaine.

Lue myös: Täydellinen opas ikkunanpesuun: välineet, tekniikka ja järjestys

12. Huonekalut

Puhdista huonekalut tarvittaessa niille sopivilla puhdistusaineilla. Nahka-, puu- ja tekstiilihuonekaluille on omat aineensa.

13. Tv ja muu elektroniikka

TV:n ja muut elektroniikkalaitteet saat kätevimmin pölyttömiksi staattisen liinan tai pölyhuiskan avulla. avulla. Tarvittaessa voit puhdistaa pinnat varovasti esimerkiksi nihkeällä mikrosäämiskällä pyyhkimällä. Plasma- ja LCD-näyttöjen puhdistukseen sopivia puhdistussettejä saa hankittua hyvin varustetuista päivittäistavaraliikkeistä sekä elektroniikkaliikkeistä. Varmista näiden laitteiden puhdistusohjeet aina käyttöohjeista.

14. Liesituuletin

Puhdista keittiön liesituuletin aika ajoin perusteellisesti. Kytke virta pois ja irrota rasvasuodatin. Pese rasvasuodatin käsin astianpesuaineella pehmeää harjaa apuna käyttäen tai astianpesukoneessa, jos käyttöohjeet sen sallivat. Pehmeää, huokoista materiaalia oleva suodatin pestään astianpesuainevedessä puserrellen. Huuhtele ja kuivaa suodatin. Pyyhi liesituuletin kauttaaltaan astianpesuainevedellä tai tarvittaessa rasvanpoistajasuihketta apuna käyttäen.

15. Rosteri- ja teräspinnat

Kiiltävät rosteri- ja teräspinnat ovat alttiita sormenjäljille. Pyyhi sormenjäljet kevyesti kostutetulla mikrokuituliinalla tai mikrokuitutiskiliinalla. Hankaliin jälkiin tepsii erikoispuhdistusaine.

16. Keittiön pinnat

Pese keittiön tasot, kaakelit ja muut pinnat perusteellisemmin säännöllisesti. Astianpesuaine on hyvä puhdistusaine, mutta itsepintaiseen likaan ja rasvatahroihin sopii keittiön rasvanpoistajasuihke.

Lue myös: Uunin puhdistus – näillä vinkeillä onnistut!

17. Laattalattia

Laattalattialta irtoroskat saa poistettua kätevästi harjan ja rikkalapion avulla. Peruspuhdistukseksi sopii myös kostealla mopilla pyyhkiminen, perusteellisempaan puhdistukseen sopii kunnon vesipesu silloin tällöin. Käytä tarvittaessa laattalattialle soveltuvaa puhdistusainetta.

18. Sälekaihtimet

Imuroi sälekaihtimet suljettuina molemmin puolin pölysuuttimella tai pyyhi kuivalla tai nihkeällä mikrokuituliinalla. Irtopölyn saa puhdistettua kätevästi myös pölyhuiskalla. Jos pöly on tarttunut kiinni, pujota käteen puuvillahanska, kostuta käsiastianpesuainevedessä ja käy sälekaihtimet yksitellen läpi vetämällä sormilla säleiden kummaltakin puolelta. Vältä liikaa kosteutta, etteivät kaihtimet jää laikukkaiksi.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kodin siivous – muista nämä 18 kohtaa, kun aloitat suursiivouksen

epämartta

On lohdullista saada suursiivousohjeita näinä aikoina, kun touhumartat sanovat ettei pidä siivota vaan pitää pitää siistinä! Olen lopen uupunut ja kyllästynyt omahyväisiin mainintoihin :”Ei meil mittään siivota. Mää otan roskat heti ylös ni ei tul mittään siivottavvaa ja keittiön kaapinovetki mää pyhkeen siin samal ko mää laitan tiskit konneeseen. Enkä mää ymmär semmostaka ko joku viä mattot ulos, eikse sit ossa imuroir -mää kumminki imuroitte ni ei tart viär yhtään mittään ulos!”
Siis minulle ainakin on monikin henkilö tosissaan vakavissaan sanonut, ettei hän siivoa ollenkaan ja sitten on tullut samaan hengenvetoon litania kaikista niistä siivoustoimista, joita hän tekee ettei heillä hänen tai kenenkään tarvitse siivota.
Minä ainakin mielelläni pidän viikkosiivouspäivän ja välillä suursiivouspäivänkin ihan siitä ilosta, että sitten väliaikana ei tarvitsekaan varsinaisesti siivota – riittää kun laittaa ne tiskit koneeseen. Ja kun huusholli sekoaa, niin eipähän ole yksin minun päänsärkyni: jos miesväki valittaa hiekasta sukanpohjissa tai sormenjäljistä jääkaapin ovessa niin vapaasti saa minun puolesta alkaa siivoamaan. Minäkin olen työpäivän jälkeisen luppoaikani tienannut!

Hannu

Kyllä sain ne hyvin tiedossa selvä ja kiitos paljon

79v mummeli

Juuri näin toimii suomalainen järkevä NAINEN.

eilamarjatta

Jokainen siivoaa omalla tyylillään: tärkeintä kai on, että kodissa on kohtalaisen siistiä ja viihtyisää. Olemme juuri muuttamassa ja olen huomannut yhden asian; ei pidä kerätä turhaa roinaa eikä tavaraa, on vähemmän siivoamista ja viihtyisämpääkin.

pölynkerääjä

Juu, tuo turha roina ja tavara tekee kotiin sekalaisen tunnelman ja on tosiaankin siivotessa vain tiellä. Ihmettelenpä että kuka kantaa kotiinsa kaikenmoista krääsää tiimareista sun muista paikoista. Niihinhän menee rahaakin vähin erin pitkä penni vai sanoisiko sentti.

huuhaat roskiin

Vähemmän on enemmän monessa asiassa.
Turha roina pois esiltä, kaappeihin piiloon – tai mitä niitä edes säilyttää ja hankkii?
Vähemmän on enemmän myös pesuaineissa. Ihan suotta tuhlata rahaa monenlaisiin, lopulta samanlaisiin, aineisiin? Hyvä yleispesuaine sopii moneen juttuun ja esim. desinfioivia aineita ei kodeissa tarvitse. Jos on joku epidemia päällä, vanha kunnon klorilli toimii desinfektioaineena pinnoille – ja samaa ainetta voi käyttää lakanoiden valkaisuun jne. Jos osaa lukea laimennusohjeita, eivät pinnat kärsi.

En ole martta, pelkkä maalaisjärkeä käyttävä perheenäiti. En lähde mukaan kaikenmaailman kotkotuksiin siivouksen kanssa. Minä pidän kodin siisteydestä ja siivoankin viikottain kevyen viikkosiivouksen ja tarvittaessa suursiivoan.

kerkai

Siinähän sitä on työlistaa lähipäiviksi.Minä otan kyllä vielä etikkapullon vaihtoehdoksi pesuainevalikoimaan.

Wilmastiina

Eilamarjatan ja Pölynkerääjän kanssa olen samaa mieltä: turha krääsä kerää tomua, hämähäkinseittejä ja muuta likaa, krääsän seasta on vaikea siivota ja tottatotisesti rahaahan sitä sekoaa kaikenmoiseen ”pieneen kivaan”. Selkeä huusholli on helppohoitoinen ja visuaalisesti rauhallinen.

smålands jerusalem

hei. kaikki tykkää omasta siivouksesta? mutta jos näkee 10 kotia voi hyvin helposti nähdä eron. miksi näemme asiat (jopa siivouksen) niin erilaisena?

tanja l

hyviä vinkkejä siivokseen on näillä sivostila kiitos paljon

yksityisasia

jopas joo o. tosi on et toisen järjestys on toisen epäjärjestys,siitä ei päästä mihinkään et kukin elää tavallaan. jokaiselle oma koti on pyhä asia ja miten siellä sit kukaki elelee siihen ei toiset voi puuttua ,se on yksityisasia. tietenkin silloin jos on yhteiskunnalle ja itselleenkin jo vaaraksi kunkin elin tapa ja siisteys….niin silloin pitää puutua asioihin. ei kenenkään tavaramääriä ja siivouksia voi mittailla omien mittapuidensa mukaan.

Maksa banneri

Älkää viittikö mainostaa.

sillai kai

Ai.. että on ihanaa kun koti hohtaa puhtauttaan. Matot ovat tampattu pakkasessa, samoin petivaatteet, lattiat ja tasot pesty ja pyyhitty joka kolkka. Sit voi maata sohvalla, polttaa kynttilöitä ja kuunnella Kaija koota.

Siivoushullu

Kyllä on niin monenlaista siivousta kuin on siivoojaakin. Ite tykkään siivoamisesta tai oisko että pitää olla puhdasta. Pari kertaa vuodessa suursiivous ja matot ym. Tekstiilit ulos aina kun mahdollista. Mikä ihana olotila kun kotona tuoksuu ja hohtaa.

Siivoushullu

Kyllä siivota pitää. Kotihan on paikka missä olemme elämme ja vietämme aikaa. Kun pitää paikat järjestyksessä ei perusteellinen siivous ole suuri urakka.
Ite siivotessani perusteellisesti Vien kaikki tuulettuu mitä irti saan. Näin on helppo sitte ”putsata” paikat. Näin pari kertaa vuodessa.

erja-johanna

Huh, miten kattavasti kirjoitettu eri pintojen siivouksesta. Säännöllinen siivouspalvelu pitää asunnon tai toimiston viihtyisänä.
https://kodinplaza.fi/

erja-johanna

Lisäisin vielä, että kyllä ammattitaitoinen kotisiivous helpottaisi niin moneen perheen arkea. https://kodinplaza.fi/

Laikkari

Suutarin lapsillakaan ei ole kenkiä olen ammatiltani siivooja jotenka siivoan 8h töissä eipä paljon ole mielenkiintoa tai ei jaksa aina siivota,joka nurkkaa.En sano,että huushollini olisi likainen koitan aina päivittäin siivota tiskipöydän ja pyyhin kaapit jos näen niissä likaa ja imuroin tarvittaessa yms ikkunat pesen keväällä ja wc: ja suihkutilan kerran viikossa.Ja tosiaan jokainen taplaa tyylillään.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.