Kodinhoito

Oletko muuttamassa? Näin varmistat, ettet vie kodin tuholaisia vanhasta asunnosta uuteen – tämä kriittinen virhe voi vesittää koko projektin

Moni suomalainen joutuu jakamaan kotinsa epämiellyttävien tuholaishyönteisten, kuten turkiskuoriaisten tai sokeritoukkien, kanssa. Kun edessä on muutto, tietyt toimenpiteet ovat pakollisia, jotta tuholaiset eivät muuta mukana.

Tuholaishyönteisten kanssa eläminen voi olla niin sietämätöntä, että ainoa vaihtoehto on asunnon vaihtaminen. Muutto voi tulla ajankohtaiseksi myös muista syistä.

Vaarana on, että tuholaiset kulkeutuvat asunnosta toiseen. Kuinka tuholaiskodista muutetaan niin, ettei epätoivottuja vipeltäjiä siirry uuteen kotiin?

Kodin lähtötilanne vaikuttaa siihen, miten suuri riski on viedä tuholaisia uuteen kotiin, sanoo Tuholaistorjunta Täystuhon asiantuntija Sanna Oinonen.

”Jos on kohtalaisen siisti henkilö ja omistaa vain vähän tavaraa, riski on pienempi. Mitä enemmän irtaimistoa on, sitä suurempi on riski, että ötökät muuttavat mukana”, Oinonen sanoo.

Kysyimme Oinoselta käytännön vinkit muuttoon kodista, jossa elää tuholaisia.

Lue myös: Paperitoukka on uudistalojen vitsaus, joka on saanut asuntojen hinnat romahtamaan naapurimaissa – leviää erityisesti yhdellä tavalla

1. Tilaa myrkytys juuri ennen muuttoa

Vanhaan kotiin kannattaa tilata ammattilaisen tekemä myrkytys, jos haluaa olla täysin varma, etteivät ötökät muuta mukana.

Tavaroiden mukana liikkuvien ötököiden määrä minimoidaan, kun vanhaan asuntoon tehdään torjuntakäsittely juuri ennen muuttoa.

”Myös uuteen asuntoon kannattaa tehdä käsittely, joka ikään kuin vastaanottaa vanhoista tiloista muutetut tavarat, jos jotain kuitenkin kulkeutuu mukana”, Oinonen sanoo.

Ammattilaisen apu on tarpeen esimerkiksi silloin, jos taloyhtiössä on paha paperitoukkatilanne.

Lievemmissä tapauksissa muutosta voi selvitä ilman ammattimaista tuholaistorjuntaa – kunhan noudattaa tarkasti seuraavia ohjeita.

2. Pese ja tuuleta tekstiilit

Osa tuholaisista, kuten turkiskuoriaiset, lymyilevät tekstiilien seassa, joten kaikki kodin tekstiilit on pestävä ennen muuttoa.

Pese tekstiilit 60 asteessa tai kaksi kertaa 40 asteessa.

Jos tekstiiliä ei voi pestä, pyöritä sitä kuivausrummussa. Kuuma ilma on tehokas tappaja.

Jos käytössä ei ole pesukonetta eikä kuivausrumpua, tuuleta ja tamppaa tekstiilit huolellisesti ulkona.

Pakkaa pestyt tai tampatut tekstiilit välittömästi puhtaisiin jätesäkkeihin ja sinetöi säkki kiinni, jotta kyytiin ei pääse salamatkustajia.

”Aika usein tehdään se virhe, että jätetään säkki auki asuntoon. Silloin sillä ei ole mitään merkitystä, onko tekstiilit puhdistanut vai ei, koska säkkiin voi lennähtää joku hyönteinen.”

muutto tuholaiskodista
Vielä muutama vuosi sitten puolet Suomen toukkahavainnoista olivat sokeritoukkia, kun tällä hetkellä huomattava enemmistö on paperitoukkia. © iStockphoto

3. Imuroi kalusteet läpi

Kalusteiden osalta imuri on paras kaveri. Imuroi kaikki koloset, rakoset, kalusteiden alapuolet ja taustat.

Kaluste on turvallisempi siirtää uuteen kotiin, kun käy huolellisesti läpi kaikki pinnat. Toimenpiteen voi toistaa uudessa kodissa.

Vaihda pölypussi välittömästi imuroinnin jälkeen, ja vie se suoraan ulkoroskikseen. 

Jos imurointi jakautuu useille päiville, estä hyönteisten poistuminen imurista käärimällä imuputken pään pussiin ja teippaamalla se kiinni. Tällöin pölypussia ei tarvitse vaihtaa joka välissä.

4. Käy kaikki tavarat käsin läpi

Kaikki muu irtaimisto, mitä ei voi pestä tai imuroida, pitää käydä yksitellen läpi, ja tutkia ötököiden varalta ennen muuttolaatikoihin nostelua. 

”Ei siis nostella kokonaisia kirjanippuja tai kansioita muuttokuormaan, vaan kaikki käydään yksitellen läpi ja katsotaan, ettei mukana ole salamatkustajia”, Oinonen sanoo.

Tämä raskas, mutta pakollinen vaihe on hyvä hetki hankkiutua turhasta roinasta eroon muuton yhteydessä.

”Hyönteisten takia ei tarvitse mitään hävittää”, Oinonen muistuttaa.

5. Valitse oikeanlainen laatikko

Ei ole yhdentekevää, millaisilla laatikoilla muuton tekee.

Suurin osa hyönteisistä kulkeutuu paikasta toiseen erilaisten pahvilaatikoiden mukana, joten pahin mahdollinen virhe on muuttaa vanhojen pahvilaatikoiden, kuten banaanilaatikoiden, avulla.

”Pahvilaatikko on tosi iso riski muutossa, sillä pahvin ontelorakenne houkuttelee helposti ötököitä”, Oinonen sanoo.

Suosi jätesäkkejä ja muovilaatikoita. Jos hyönteisongelmaa ei ole, uusia pahvilaatikoita voi käyttää muuttaessa.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Oletko muuttamassa? Näin varmistat, ettet vie kodin tuholaisia vanhasta asunnosta uuteen – tämä kriittinen virhe voi vesittää koko projektin

Sinun täytyy kommentoidaksesi.