Ethän vain tuuleta keskellä päivää? Viilennä kotisi näin

Tukalan kuumassa asunnossa voi tuntua houkuttelevalta avata ikkuna pienen tuulenvireen toivossa. Virhe! Kokeile sen sijaan näitä konsteja, kun haluat viilennystä kotiisi.

Kodin viilennys kovilla helteillä ei ole ihan helppoa. Kokosimme keinot, joiden avulla häädät hiostavan kuumuuden kodistasi. Kokeile vaikka!

Lue myös: 7 vinkkiä: Näin viilennät oloasi hiostavalla ja helteisellä ilmalla!

Ikkunat säppiin ja verhot kiinni

Kiinni vedetyt verhot ja kaihtimet hidastavat asunnon lämpenemistä. Ikkunat kannattaa pitää kuumimpaan aikaan suljettuina, sillä lämmin ilma pääsee asuntoon tehokkaasti avonaisista ikkunoista. Tuuletus on parasta tehdä aikaisin aamulla ja myöhään illalla, kun ilma on viilennyt.

Pysäytä kuumuus jo ulkona

Tehokkaammin asunnon viileänä pysymiseen voi vaikuttaa pysäyttämällä paahteen jo ulkona. Terassin, ikkunoiden ja parvekkeiden jatkoksi asennetut markiisit suojaavat auringolta.

Vältä uunin käyttämistä

Uuni lämmittää kotia entisestään, joten sen käyttämistä kannattaa vältellä, kun keli on kuuma tai hiostava. Turvaudu siis mikroon tai pidä grilli kuumana ulkona. Tai suuntaa terassille nauttimaan illallinen miellyttävässä ulkoilmassa!

Sähkölaitteet joutavat pannaan

Helteellä kannattaa välttää kaikkien ylimääräisten ja etenkin suurikokoisten sähkölaitteiden käyttöä. Televisiot ja lisälaitteet, peli- ja tietokoneet, pesukoneet ja saunominen tuottavat lämpöä ja kasvattavat sisäistä lämpökuormaa.

Käytä tuuletinta fiksusti

Kokeile laittaa tuuletin puhaltamaan ulos. Näin tuuletin imee sisältä kuumaa ilmaa ja korvaa sen miellyttävämmällä ulkoilmalla – olettaen, että ulkoilma on sisäilmaa viileämpää.

Tuuletin helpottaa oloa myös puhaltaessaan sisätiloissa, vaikkei se laskekaan lämpötilaa. Tuulenvire saa kuitenkin ilman tuntumaan viileämmältä iholta.

Sijoita ilmalämpöpumppuun

Viilennä koti näillä konsteilla.

Energiamerkityn ilmalämpöpumpun hankkiminen voi olla taloudellisesti kannattavaa, sillä se on tehokas lämmittäjä talvella ja viilentää mukavasti kesällä. Yleensä jo asteen tai parin viilennys riittää tekemään sisäilman miellyttäväksi, koska huoneilmasta poistuu myös kosteutta.

Muista tarkistaa pumpun asetukset ja varmista ilman esteetön kulku huonetiloissa, mutta sulje ulko-ovet ja ikkunat.

Huolehdi ilmanvaihtolaitteiden asetuksista

Huolla ja tarkista ilmanvaihtoon liittyvät laitteet säännöllisesti. Muista myös tarkistaa, että laitteet on asetettu kesäasentoon.

Ilmanvaihtolaitteisto ei toimi kunnolla, jos se on tukossa pölystä ja liasta. Venttiilien ilmarakoon muodostunut vaatepöly tuleekin imuroida vuosittain, mielellään kahdesti vuodessa.

Lähteet: Motiva, Pisla

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Ethän vain tuuleta keskellä päivää? Viilennä kotisi näin

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X