Kodinhoito

Kun kotona sairastetaan, siivous vaatii järeitä otteita – näin teet tehokkaan koronasiivouksen

Flunssakaudella siisteyteen kannattaa kiinnittä tavallista tarkemmin huomiota. Koti kannattaa siivota erityisen huolellisesti, jos perheenjäsen sairastuu tai saa hengitystieoireita. 

Herkästi leviävä koronavirus voi herättää huolen siitä, voiko tauti mahdollisesti kulkeutua kodin pinnoille. Onko nyt paikallaan siivota entistä enemmän? Miten koronasiivous tehdään?

Lue myös: Siivousalan ammattilainen listaa 3 paikkaa, joiden siisteys jää helposti huomioimatta

Työterveyslaitoksen (TTL) asiantuntijan Sirpa Laitisen mukaan siivousrutiineja ei ole tarpeen muuttaa, jos kaikki ovat kotona terveitä. Säntillinen käsienpesu ja säännöllinen ylläpitosiivous pitää kuitenkin muistaa.

”Käsienpesuun on syytä kiinnittää huomiota, koska se ehkäisee viruksen leviämistä parhaiten. Jokaisella olisi hyvä olla kotona oma käsipyyhe, kuten ennen vanhaan oli tapana”, Laitinen sanoo.

Jos joku kotona on kipeä tai oireilee flunssaisesti, tilanne on eri.

”Potilaan pitäisi pysyä mahdollisuuksien mukaan omassa huoneessa, ja sairastuneen huoneen siivoamista voi tehostaa”, Laitinen neuvoo.

Lue myös: Käsienpesu on tehokkain tapa ehkäistä flunssaa – tiedätkö, kuinka monta kertaa päivässä on tarpeeksi?

Koronasiivous: Näin valitset aineet ja välineet

1. Yleispuhdistusaine perussiivoukseen, desinfiointiaine viimeistelee

Käytä kodin pintojen puhdistamiseen normaalia pesuainetta. Yleispuhdistusaine riittää nitistämään kodin pöpöt.

Peruspuhdistuksen jälkeen pinnat voi viimeistellä desinfiointiaineella. Pyyhi desinfiointiaineella niitä paikkoja, joita usein kosketellaan: kaukosäädin, ovenkahvat, valonkatkaisijat ja vesihanat. Ruokakaupasta saatavat desinfiointiaineet sopivat hyvin, kunhan niiden käyttöohjeita noudattaa.

Vahvemmat pesuaineet ja desinfiointiaineet eivät ole hyväksi ympäristölle, joten niiden annostelun kanssa pitää olla maltillinen. 

Lue myös: Kulkeeko mukanasi salakavala bakteeripesäke? Martat neuvovat, miten puhdistat tavarat, joita lääpit jatkuvasti

 2. Huolehdi käsien hygieniasta ennen ja jälkeen siivousurakan

Muista kunnollinen käsihygienia ennen ja jälkeen siivouksen. Siivouskäsineitä, kuten kertakäyttöhanskoja tai pestäviä kumihanskoja, on hyvä käyttää. Siivoamisen jälkeen pese kädet huolellisesti saippualla.

Katso videolta, miten siivouskäsineet riisutaan oikein.

3. Siivoa huoneet eri puhdistusvälineillä

Koti siivotaan aina puhtaimmasta kohteesta likaisempaan. Eri tilojen siivoukseen käytetään eri välineitä. On suositeltavaa, että jokaiselle huoneelle, kuten keittiölle ja wc-tiloille, on eriväriset liinat.

Sairastavan huoneessa käytetyillä välineillä ei pidä puhdistaa kodin muita tiloja. Siihen käytetyt välineet desinfioidaan puhdistuksen jälkeen. Vielä suositeltavampaa on käyttää kertakäyttöisiä siivousliinoja.

Lue myös: Tiskirätissä muhii kodin bakteeripommi: Martta kertoo, miten likaisesta rätistä tulee kuin uusi

Koronasiivous: Kiinnitä huomio vessaan ja roskiin

4. Pese vessa tavallista useammin

Vessa ja sen eniten kosketellut pinnat, kuten wc-nuppi ja vesihana, on hyvä pestä usein. Siivoa puhtaista pinnoista kohti likaisempia. Suojaa kädet siivoushanskoilla. Jos perheessä on vatsaoireinen, pönttöön voi lisätä desinfiointiainetta.

5. Sairastuneen roskat yhteen pussiin

Jätteitä ei kannata lajitella koronataloudessa. Kaikki kipeänä olevan roskat ja esimerkiksi siivouksesta jääneet kumihanskat laitetaan yhteen sekajätteeseen.

On toivottavaa, että vain sairastunut koskee omiin roskiinsa. Jätepussi on suljettava hyvin, jos seassa on esimerkiksi käytettyjä nenäliinoja.

6. Pese tekstiilit 90 asteessa tai viruta desinfiointiaineessa

Sairastuneen tekstiilit, kuten lakanat ja vaatteet, kannattaa pestä 90 asteessa, jotta kaikki mahdolliset pöpöt kuolevat. Jos vaatteet eivät kestä niin kovaa lämpötilaa, niitä voi viruttaa vedessä, jossa on tilkka desinfiointiainetta.

Jos käytät kankaista kasvomaskia, muistathan, että sekin pitää pestä jokaisen käyttökerran jälkeen 90 asteessa.

Lue myös: Tee itse kasvosuoja näillä ohjeilla – ja muista käyttää sitä oikein

Koronasiivous: Huomio ilmanlaatuun

7. Imuroi vain HEPA-suodattimisella imurilla

Sairastuneen huonetta on turvallista imuroida HEPA-suodattimisella imurilla. HEPA-suodattimen tulisi poistaa vähintään lähes kaikki pöly, bakteerit ja ilmassa liikkuvat partikkelit. Minkäänlainen harjaaminen ei ole suositeltavaa, koska se pölyttää ilmaa.

Lue myös: Kumpi ensin, imurointi vai pölyjen pyyhkiminen? Selvitimme vastauksen ikuisuuskysymykseen

8. Tuuleta usein

Vaikka korona tarttuu pisaratartuntana, tautia voi olla myös huoneilmassa. Ilman tuuletus kannattaa erityisesti silloin, jos joku yskii kotona. Ikkunaa kannattaa avata aina ennen sairastuneen luokse menoa, jotta ilma ehtii vaihtua.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kun kotona sairastetaan, siivous vaatii järeitä otteita – näin teet tehokkaan koronasiivouksen

Oonis

Ymmärtävätkö kaikki lukijat mitä pitää tehdä, kun kohdassa 6 neuvotaan viruttamaan?

Joona Herrmann

Ei video toimi vois olla kuvia kumihanskoista myös.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.