Kodinhoito

Kuksan voi pilata tahattomasti ainakin neljällä tavalla – lappilainen kuksantekijä neuvoo, miten kuksan käsittely tehdään oikeaoppisesti

Kuksan käsittely on tärkeää tehdä hellävaroen, koska pahkapinta ei kestä kovia keinoja. Kuksantekijä kertoo, kuinka kuksa käsitellään oikein. Katso ohjeet videolta!

Kuksan käsittely ei vaadi suurta vaivaa, sillä pahka on materiaalina erittäin kestävä. Kuksa kulkee retkeilijän mukana repussa tai repun ulkopuolella vuosikaudet. Mitä enemmän kuksaa käyttää, sitä paremmassa kunnossa se pysyy.

Kuksan saa kuitenkin helposti piloille, jos sitä käsittelee väärin. Ylitorniolainen yrittäjä Vesa Maansaari on valmistanut kuksia työkseen 20 vuotta. Hän kertoo, miten kuksan käsittely voi mennä mönkään, ja opastaa oikeaoppiseen käsittelyyn.

Lue myös: Oletko lähdössä ensimmäistä kertaa vaellukselle? Eräopas Henriikka Reinman kertoo, mitä pitää ottaa huomioon

Kuksan käsittely kahvilla tuotti tulosta.
Kuksa voi muuttua karheaksi ja suolan makuiseksi, jos se on pitkään pois käytöstä.

Kuksan käsittely: kuksa voi mennä pilalle näiden neljän yleisen virheen takia

Kuksa voi mennä pilalle monella tapaa. Yksi yleinen virhe on kuksan puhdistaminen tiskiaineella.

”Kuksaa ei kannata tiskata varsinkaan millään tiskiaineella. Siitä se ei tykkää. Kuksa on aika hygieeninen. Sen voi huuhdella vaan ja antaa kuivua. Se on siinä”, Maansaari opastaa.

Toinen virhe on sulkea märkä kuksa vesitiiviiseen reppuun tai muuhun paikkaan, missä ilma ei kulje. Silloin kuksa voi homehtua.

Maansaari on myös kuullut tapauksesta, jossa kaksi kuksaa halkesi, koska niihin oli kaadettu kiehuvaa teevettä. Kiehuvaa vettä ei kannata kuksaan laittaa. Sen sijaan kahvi ja termospullossa säilötty juoma on harvemmin 100-asteista, ja sopii siksi kuksasta nautittavaksi.

Neljäs virhe on yleinen legenda, jonka mukaan kuksan voi käsitellä täyttämällä sen viinalla ja antamalla viinan imeytyä kuksaan yön yli. Tämä on Maansaaren mukaan väärää tietoa. Kuksan saa viinakäsittelyn seurauksena helpoti halki, ja sen menettää värinsä ja pinta voi muuttua hamppumaisen karheaksi.

Maansaari sanoo, että oikeastaan mitään nestettä ei kannata jättää kuksaan lillumaan.

”Kuksa on juoma-astia. Ei sellainen, jossa ruvetaan säilyttämään jotakin. Varsinkin alkoholi imeytyy puuhun ja kuivattaa ja saattaa halkaista sen.”

Lue myös: Mihin kansallispuistoon sinun kannattaisi lähteä retkelle? Vastaa 8 kysymykseen, ja me kerromme

Miksi kuksa maistuu suolaiselta?

Kuksan käsittely voi olla tarpeen, jos kuksa maistuu juodessa suolaiselta. Suola voi maistua, jos se kuksa on uusi tai ollut pitkään käyttämättä.

”Joissain myymälöissä huoneilma voi olla aika kuiva, ja kuksa kuivuu ja muuttuu suolaisen makuiseksi ennen kuin se päätyy asiakkaan käsiin. Mutta suolaista makua ei kannata säikähtää. Siitä tietää, että kyseessä on aito kuksa.”

Aidot kuksat maistuvat suolaisilta, koska tuoreesta pahkasta sahattuja kuksa-aihiota keitetään suolavedessä 6–8 tuntia. Sen jälkeen ne laitetaan kuivuriin noin viikoksi. Suolakäsittelyn jälkeen tuoreet pahkat pysyvät hyvinä pitkään, eivätkä pilaannu.

Jos kuksaa ei käytä, se voi kuivua, ja keittoveden suola voi nousta myöhemmin esiin kuksan huokosista ja maistua juodessa.

Kuksan käsittely kahvilla poisti kuksan suolaisen maun.
Kahvirasvakäsittely tekee kuksan sisäpinnasta kuultavan ruskean ja sileän ja poistaa suolaisen maun.

Kuksan kahvirasvakäsittely – katso video!

Katso ohjeet kahvirasvakäsittelyyn videolta:

Kuksan käsittely kahvilla poistaa kuksan suolaisuuden

Kuksan suolaisuuteen tepsii Maansaaren mukaan ainoastaan kaksi keinoa: kahvirasvakäsittely ja vedellä huuhtelu. Kahvirasvakäsittely on yksinkertaisimmillaan kuksan sisäpinnan huuhtelu kahvilla.

”Kuksaan voi kaataa vähän kahvia, heilutella hetken ja kaataa sitten kahvin pois. Jotkut suosittelevat myös ylimääräistä vaihetta, jossa tuoreet kahviporot hiotaan kupin sisäpintaan ja kuksa huuhdellaan vedellä. Mutta ei se välttämätöntä ole.”

Kahvikäsittely sulkee kuksan huokoset ja vähentää tai poistaa kokonaan suolan maun. Se myös poistaa puusta jännitteet ja kuksasta tulee kovempi ja lujempi. Kuksan sisäpinnasta tulee kahvinruskean sävyinen ja sileä.

Heille, jotka eivät pidä kahvin mausta, Maansaari ei suosittele kahvikäsittelyä, koska maku jää kuksaan ainakin muutamaksi käyttökerraksi. Oikeastaan mikä vaan juoma, jota kuksasta on juonut, maistuu usein kuksassa myös seuraavalla kerralla.

Teenjuojille Maansaari suosittelee kuksan huuhtelemista pelkällä vedellä. Se voi auttaa suolaisen maun poistamiseen.

”Kun vettä pyörittelee kuksassa ja kaataa pois, suola ei maistu kukassa enää montaa kertaa. Yllättävän äkkiä se lähtee pois.”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kuksan voi pilata tahattomasti ainakin neljällä tavalla – lappilainen kuksantekijä neuvoo, miten kuksan käsittely tehdään oikeaoppisesti

junantuoma

Lapissa ei ainakaan se kuksan viinakäsittely onnistu millään, koska sikäläisestä ilmastosta johtuen se viina haihtuu kuksasta aamuun mennessä.

Aatelointi toimii

Oman kuksani aatelointi tummalla rommilla oli ainut asia, joka sai sen käyttökelpoiseksi. Ei auttanut mikään muu pesu, juoma, viina tai käyttäminen yleensäkään.

Uusi tuttavuus kuksa.

Minulla halpa Aurora borealis lappusella merkattu. – onko parempi nostaa hyllylle kun ottaa käyttöön.?
-vaatiiko käyttöön otto toimia?, vai riittääkö lämmin vesi huuhtelu.?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.