Kituuko orkideasi? Näin saat kaunokaisesi kukkimaan

Orkidea sopii kaikille, jotka ymmärtävät perusasiat kasvien hoidosta. Marketista ei kannata napata somimmin kukkivaa kasvia ja harmistua kun se pudottaa kukkansa. Lue, miten saat orkideasi kukoistamaan yhä uudelleen.

Kotini kaipaa itämaista eksotiikkaa ja kohteita silmälle levätä herkässä viehkeässä kauneudessa. Hankin orkidean ja lupaan itselleni hoitaa sitä hyvin. Mutta voi ei, taas kasvi pääsee kuolemaan.

Muistan, kuinka Pohjois-Thaimaassa Sukhothain orkideakasvattamossa toinen toistaan lumovoimaisimmat kukat kasvoivat kookospähkinänkuoressa tai roikkuvat ruukuissaan välillä juuret tuulessa hulmuten. Rivi toisensa perään luonteikkaita ja säkenöiviä kukkia. Voivatko nämä tropiikin ihmeet edes kasvaa Pohjolassa aloittelijan huomassa?

Orkideayhdistyksen tiedottaja Juha Lindahl vakuuttelee, että helppojen lajikkeiden kanssa pärjää ihan perustietämyksellä: kukka tarvitsee vettä, valoa ja lannoitusta sekä tarvittaessa uuden kasvualustan.

Orkideaa pitää siis muistaa hoitaa. Kuulen, että yleisin syy orkidean tuhoon löytyy laiskasta tai yli-innokkaasta kastelijasta. Varmaankin näin.

Tärkein valinta tehdään Juhan mukaan kuitenkin jo kaupassa: Kauniista kukinnoista ei pidä villiintyä liikaa, sillä orkidea kannattaa valita sen juurien perusteella. Pulleat juuret voittavat kauniit kukat, ainakin jos haluat, että kasvisi elää pitkään.

Onneksi esimerkiksi perhosorkideat ovat yleensä läpinäkyvässä ruukussa. Silloin on helppo tarkastaa, että kasvin juuret ovat joko harmaat tai kirkkaan vihreät. Perhosorkidean juuret muuttuvat kuivina hopean harmaiksi, mikä on merkki, että nyt kasvi kaipaa vesikylpyä. Vettä saaneet juuret ovat vihreät.

Juha Lindahl kehottaa välttämään kasveja, joiden juuret ovat ruskeita tai jopa mädäntyneen oloisia. Tällöin alusta on kenties ollut kuivana liian pitkään tai kasvia on kasteltu liikaa.

Huomioida kannattaisi myös kasvin lehdet, sillä niiden pitäisi olla vihreitä ja elinvoimaisia. Vasta sitten voi hurmaantua kukista: minkä orkidean terälehdet taipuvat suloisimmin? Mikä väri kutsuu juuri minua? Vietteleekö jokin tuoksu? Kyllä vain!

Perhosorkidea on kelpo valinta

Entä saako marketeista huonoa laatua? Orkideayhdistys tietää, että marketeissa myytävät orkideat ovat lähes aina kasvisuvultaan perhoskämmeköitä, jotka ovat helppoon kotikasvatukseen jalostettuja. Eli juuri markettikasvista voi hyvin aloittaa harrastuksensa.

Juha Lindahl vinkkaa myös puikkokämmeköistä. Niitä on helppo hoitaa ja esimerkiksi Dendrobium nobile -tyypin kasvi tekee kauniita vienosti tuoksuvia kukkia pitkin varttaan.

Venuksenkengät (Paphiopedilum) vaativat tarkempaa kastelua ja kosteampaa kasvualustaa kuin perhosorkideat, mutta niidenkin hoidosta Juha uskoo aloittelevan mutta sitoutuneen harrastajan selviävän.

Hänen omia suosikkejaan ovat vandat. Komeakukkaiset kämmekkäkasvikaunottaret, joiden juuret roikkuvat paljaana.

Yhdistysaktiivin omassa kodissa on noin 60 orkideaa. Orkideaharrastus vie kuulemma helposti mennessään.

”Mitä enemmän orkideoja harrastaa sitä jännittävämmäksi harrastus tulee.”

Miten aloittelija voi onnistua?

Orkideat ovat trooppisia kasveja, joten kannattaa suojata kasviaan kylmältä ja vedolta jo matkalla kaupasta kotiin.

Kotona perhosorkidea kannattaa laittaa valoisaan paikkaan ja pitää se kaukana omenista ja banaaneista. Niissä kun on etyleeniä, mikä lopettaa kasvin kukinnan.

”Myös joulukuusi saattaa olla kohtalokas, samoin huoneessa oleva suolalamppu”, Ari Matikka Orkideayhdistyksestä neuvoo yhdistyksen nettisivuilla.

Aina kun orkideasi juuret hopeoituvat, on kastelun aika: upota kasvi ruukkuineen muutamaksi minuutiksi kädenlämpöiseen veteen. Kastelua tarvitaan yleensä viikon parin välein.

Orkideat ovat sopeutuneet hyvin ravintoköyhiin ympäristöihin. Niinpä liika lannoitus voi estää kukkimisen.

Orkidealannoitetta kannattaa annostella varovaisesti ohjeen mukaan kun kasvi on kasvuvaiheessa. Kukkivaa orkideaa ei kannata lannoittaa.

Kukat pudonneet, ruukussa möhnää – vaihda kasvualusta

Orkidean juurten täytyy saada ilmaa. Olet ehkä nähnyt tropiikissa palmun varteen kiinnitettyjä orkideoja?

Luonnossa perhosorkideat ovat enimmäkseen epifyyttejä eli päällyskasveja. Ne kasvavat puiden oksilla ja niiden juuret takertuvat kaarnaan.

Juha Lindahl sanoo, että kyllä Suomessakin orkideansa voi kiinnittää huonekasvipalmun varteen, mutta ongelmaksi muodostuu ilman kosteus ja kastelu. Vesihän lorisisi suoraan lattialle. Parempi vaihtoehto on kosteutta pitävä lasikko.

”Minulla on orkidealasikko, jossa ilman kosteus on 80 prosenttia. Siellä kasvaa useita orkideoita, jotka ovat kiinnittyneinä korkinpaloihin.”

Ilmava kasvualusta on syytä muistaa ruukkukasvatuksessakin. Kun ostamasi kasvin kasvualusta alkaa maatua ja kasvi ei kuki, on aika vaihtaa alusta.

”Nosta orkidea rohkeasti pois ja vaihda alusta. Asettele ruukun pohjalle kaarnanpaloja, styroksia tai luonnonkorkkeja.”

Pitääkö orkideaa kiusata?

Kiusata ei kannata ketään, mutta orkidean kukkimista voi pyrkiä nopeuttamaan tietyin keinoin. Orkideojen kukintaa edistää esimerkiksi lämpötilan viilentäminen. Ari Matikka kirjoittaa, että puutarhat nopeuttavat kukinnan alkamista laskemalla kasvatuslämpötilaa viidellä asteella neljäksi tai viideksi viikoksi.

Kotona voi olla helpompi järjestää muutaman asteen yö- ja päivälämpötilojen vaihtelu siirtämällä kasvia. Muista kuitenkin, ettei kasvi saa saada vetoa.

Orkidea nauttii valosta, ja valo saa orkidean kukkimaan. Niinpä talvella kukinta ei suomalaisessa kodissa yleensä onnistu ilman lisävaloa. Vastaavasti kesäisin suora auringonpaiste eteläisillä ikkunoilla on orkidealle yleensä liikaa.

Kukkia toivovan täytyy olla varovainen lannoittelija.

”Orkidean ei kannata ryhtyä suvun jatkamiseen, jos muutenkin elämä sujuu”, Matikka toteaa.

Jos uudehko orkideasi ei ala pitkään aikaan kukkia uudelleen, älä lannistu, vaan jatka sen hoitoa. Kaupallisista syistä kasvin kukintaa on saatettu tuotantovaiheessa manipuloida, jolloin kasvin luonnollinen rytmi on häiriintynyt.

Kun kukkinut kukkavarsi on kuihtunut pois tai uusia kukkasilmuja ei ole, voit katkaista sen alimman kukan alla olevan varsisilmun yläpuolelta.

”Jos hennot tehdä tämän ennen kuin kaikki kukat ovat kuihtuneet, tuloksena on varmemmin uusi kukkiva haara vanhaan varteen”, Ari Matikka kannustaa.

 

Lähde ja lisätietoja:

https://www.suomenorkideayhdistys.fi/perhosorkidean-hoito/

http://www.orkidea.fi/Kasvatusohjeita_2.htm

 

Ajankohtaista! Suomen Orkideayhdistyksen Orkideanäyttely loistaa 13-15. lokakuuta 2017 Kauppakeskus Ruoholahden toisessa kerroksessa, tapahtumatila Ruohiksessa. Näyttelyssä on mukana kolme saksalaista orkideatarhaa, ja vierailijat voivat hankkia orkideoita kotiinsa. Orkideayhdistyksen jäsenet neuvovat ja auttavat orkideoiden valinnassa ja opastavat niiden hoidossa. Kasvitieteen professori Jouko Rikkinen luennoi aiheesta ”Miltä orkideat näyttävät tiedemiehen ja tutkimusmatkailijan silmin?” Mestarifloristi Jouni Seppänen kertoo suomalaisista luonnon orkideoista.

www.suomenorkideayhdistys.fi

www.facebook.com/orkideayhdistys

 

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Kituuko orkideasi? Näin saat kaunokaisesi kukkimaan

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X